17 Οκτωβρίου 2014

Άκαρπες οι συνομιλίες για την ουκρανική κρίση – Πρόοδος για το φυσικό αέριο


Άκαρπες οι συνομιλίες για την ουκρανική κρίση – Πρόοδος για το φυσικό αέριο

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία ημέρα, προκειμένου να αναζητήσουν τρόπους για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, συναντήθηκαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Οι τέσσερις ηγέτες, μαζί με συνεργάτες τους, συναντήθηκαν σε ξενοδοχείο στο κέντρο του Μιλάνου, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ηγετών της ΕΕ και της Ασίας.
Νωρίτερα, συμμετείχαν σε συνομιλίες, τις οποίες εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε αργότερα δύσκολες και γεμάτες διαφωνίες, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
Η Μέρκελ δήλωσε μάλιστα έπειτα απ' αυτή την πρώτη συνάντηση πως οι συνομιλίες δεν έχουν μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα.

«Μέχρι τώρα δεν μπορώ να δω κάποια σημαντική πρόοδο», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:
«Θα συνεχίσουμε να μιλάμε. Υπήρξε πρόοδος σε μερικές λεπτομέρειες, αλλά το κύριο ζήτημα είναι οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Πούτιν χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την ουκρανική κρίση «καλά».
«Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων ήταν καλά», είπε ο ρώσος πρόεδρος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Itar-Tass.
Πρόοδος στις συζητήσεις για το φυσικό αέριο
Ρωσία και Ουκρανία κατέληξαν πάντως σε συμφωνία για το πλαίσιο ενός συμβολαίου, ώστε να επιλυθεί η διαμάχη τους για το φυσικό αέριο, όπως αποκάλυψε ο Πέτρο Ποροσένκο έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας.
«Σημειώσαμε κάποιες προόδους στο θέμα του φυσικού αερίου. Συμφωνήσαμε για τα νέα κριτήρια για τα συμβόλαια (παράδοσης αερίου) και τώρα πρέπει απλώς να συμφωνήσουμε για τις πηγές χρηματοδότησης, για τα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθεί το συμβόλαιο αυτό», είπε ο Ποροσένκο στους δημοσιογράφους, έπειτα από τις συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ηγετών Ασίας-Ευρώπης στο Μιλάνο.
Κάτι που επιβεβαίωσε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας πως μια συμφωνία για την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου στη Ρωσία «είναι πραγματικά πολύ κοντά».
«Η συμφωνία για το αέριο είναι πλέον πραγματικά κοντά και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους Ουκρανούς και πολύ καθησυχαστικό για τους Ρώσους που επιθυμούν να πληρωθούν», σχολίασε ο Ολάντ.
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε «μια συμφωνία» για να «επιταχυνθεί» η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών.
«Σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή αιχμαλώτων, επιτεύχθηκε για μία ακόμη φορά μια συμφωνία για την επιτάχυνση» της διαδικασίας, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: