2 Μαΐου 2024

Τουρκία - Bloomberg: Διακόπτει όλες τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ - Κοντά στα 7 δισ. δολάρια η αξία τους

 


Στοπ σε όλες τις εξαγωγές προς και τις εισαγωγές από το Ισραήλ βάζει από σήμερα Πέμπτη η Τουρκία, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Bloomberg δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, χωρίς να έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση μέχρι στιγμής.


Το εμπόριο μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας είχε αξία 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, με το 76% αυτού να αφορά εξαγωγές από την Τουρκία, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ έγραψε στο Twitter ότι «έτσι ενεργεί ένας δικτάτορας (Ερντογάν) που καταπατά τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και των επιχειρηματιών και αγνοεί τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες», προσθέτοντας πως «το Ισραήλ έχει ισχυρή οικονομία. Εμείς κερδίζουμε και αυτοί χάνουν».



Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές προς το Ισραήλ, ισχυριζόμενη ότι το Τελ Αβίβ αρνήθηκε να της επιτρέψει να ρίξει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, και αφού ο πρόεδρός της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικρίθηκε ότι δεν σταμάτησε το εμπόριο με το Ισραήλ, μετά την έναρξη του πολέμου.

Το τουρκικό Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε τότε ότι θα επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές 54 προϊόντων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Ο κατάλογος περιελάμβανε δεκάδες προϊόντα, μεταξύ των οποίων: σίδηρος, μηχανήματα κατασκευών, προϊόντα στεγανοποίησης κατασκευών, κατασκευαστικό γυαλί, μάρμαρο, μηχανήματα επεξεργασίας μετάλλων, χημικά λιπάσματα, κόλλες, τσιμέντο και αλουμίνιο.


Χθες, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα συμπράξει με τη Νότια Αφρική και θα υποστηρίξει τη μήνυση που έχει κατατεθεί κατά του Ισραήλ στη Χάγη.

Πηγη: protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: