2 Μαΐου 2024

Η πτώση του ευρώ/ Ανταλλάσσεται με 100 λεκ, το μεγαλύτερο πλήγμα από τον περασμένο Ιούλιο



Από τις 23 Απριλίου ανταλλάσσεται 1 ευρώ κατά μέσο όρο στα 100 λεκ. Τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας δείχνουν ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο στην ιστορία των συναλλαγών από τον περασμένο Ιούλιο, όταν ήταν και η κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Την περίοδο εκείνη, η Τράπεζα της Αλβανίας αποφάσισε να παρέμβει στην αγορά αυξάνοντας το όριο αγοράς ευρώ στο πλαίσιο πράξεων αναπλήρωσης των συναλλαγματικών της αποθεμάτων. Αυτό οδήγησε αμέσως στην ανατίμηση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Όμως, παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Αλβανίας αποφάσισε να διατηρήσει το όριο αγοράς ευρωπαϊκού νομίσματος υψηλό φέτος στα 250-330 εκατ. ευρώ, το εθνικό νόμισμα οδεύει προς το σπάσιμο του ψυχολογικού φραγμού, όπου τα 100 λεκ θα κοστίζουν περισσότερο από 1 ευρώ. Αυτό συνέβαινε εδώ και καιρό με το δολάριο, το οποίο συνεχίζει να μειώνεται σημαντικά, ανταλλάσσοντας αυτή τη στιγμή με 0,93 λεκ.

 Η Τράπεζα της Αλβανίας εκτίμησε ότι το ισχυρό λεκ βοήθησε στη σταθεροποίηση του πληθωρισμού και των τιμών, λαμβάνοντας υπόψη ότι το δολάριο επηρεάζει άμεσα την τιμή του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών, ενώ το ευρώ επηρεάζει τις εισαγωγές αγαθών.

Στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η Τράπεζα της Αλβανίας παραδέχεται ότι η ανατίμηση του λεκ συνάδει πλήρως με τη σημαντική αύξηση των εισροών συναλλάγματος από τουρίστες, ενώ για πρώτη φορά πέρυσι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν θετικό? αυτό σημαίνει ότι στη χώρα έμειναν περισσότερα ευρώ από όσα βγήκαν.

Ενώ αυτό συνεχίζεται το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπου περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο τουρίστες έχουν έρθει στη χώρα, με την εποχικότητα του τουρισμού να επεκτείνεται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Πηγη: Top Channel

Δεν υπάρχουν σχόλια: