17 Οκτωβρίου 2014

Β. ΗΠΕΙΡΟΣ: Άναψαν οι προεκλογικές μηχανές των Κομμάτων για της Τοπικές Εκλογές του 2015.

Ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας;

Πριν καλά  καλά αποφασίσει το Συνταγματικό Δικαστήριο για την έγκριση της νομιμότητας του νόμου για την διοικητική διαίρεση στην Αλβανία (σχεδόν είναι σίγουρο ότι θα εγκριθεί η νομιμότητα), στον χώρο της ΕΕΜ  άναψαν οι προεκλογικές μηχανές των Κομμάτων, Κεαδ, Μεγκα  και Σοσιαλιστικού.
       Για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, με την νέα διοικητική διαίρεση στην Αλβανία, αποφασίστηκε να είναι ο Δήμος Φοινίκης,Δερόπολης και Χιμάρας, ενώ οι Περιφέρειες θα είναι 12, όπως ήταν.
       Ο Δήμος Φοινίκης και Χιμάρας είναι ενταγμένοι στην Περιφέρεια Αυλώνας, ενώ ο Δήμος Δερόπολης στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν γίνουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τις Βουλευτικές εκλογές, στην Περιφέρεια Αυλώνας που ήταν και η μοναδική βουλευτική έδρα του Κεαδ, από τα αποτελέσματα των Τοπικών εκλογών εξαρτάτε εάν θα έχουν βουλευτική έδρα τα Κόμματα Κεαδ  και Μεγκα.
   Δήμος Φοινίκης
     Στις τελευταίες τοπικές εκλογές του 2011 στις 5 Ελληνικές Επαρχίες (Μεσοποτάμου, Φοινίκης , Αλύκου, Δίβρης και Λιβαδειάς ) είχαμε αυτά τα αποτελέσματα, αλλά κόμματα 28,2 %, κεαδ 25,9 %, μεγκα 19,2%, σοσιαλιστικό 14,3 %, δημοκρατικό 8,3 %, λσι 4,2 %.
     Βάση αυτών των αποτελεσμάτων δύσκολα μπορεί να πάρει την έδρα ένα από τα τρία πρώτα κόμματα (κεαδ , μεγκα , σοσιαλιστικό), χωρίς να κάνει συμμαχία,  πιστεύω ότι μια συμμαχία των δυο αυτόν θα είναι μια σχεδόν σίγουρη νίκη (μακάρι να είναι μια συμμαχία κεαδ –μεγκα).
     Σημαντικό ρολό σ΄ αυτές τις εκλογές θα παίξει το 28,2 % (άλλα κόμματα), το που θα ενταχτούν.
     Βάση των ποσοστών του 2011, πλεονεκτημάτων, μειονεκτημάτων και κινήσεων των κομμάτων θα κάνω μια σύντομη εκτίμηση. 

      Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει εκφράσει την επιθυμία του να κατεβάσει δικό του υποψήφιο. Αυτό δήλωσε ο Βουλευτής Κότσο Κοκδήμα, τον Ιούλιο στο Καραχάτζη, σε μια συνάντηση με τους εκπροσώπους του  Σοσιαλιστικού Κόμματος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Μετά αυτή τη δήλωση, αρκετά ονόματα ψιθυρίζονται για την υποψηφιότητα.
     Αυτό το κόμμα έχει ως πλεονέκτημα ότι είναι κυβερνόν κόμμα, μειονέκτημα του είναι η στάση που κράτησε στην διαδικασία της διοικητικής διαίρεσης και η γενική στάση προς την ΕΕΜ.  Στις προηγούμενες συνεργασίες  που είχε κάνει με το κεαδ, πάντα στήριζε τον υποψήφιο του κεαδ, ενώ αυτή τη φορά  φαίνεται αποφασισμένο να κατεβάσει δικό του υποψήφιο;!
     Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συνεργαστεί με το λσι του Ιλίρ Μέτα και άγνωστο εάν θα παραμείνει η συνεργασία με το κεαδ.
     Το Κεαδ θα κάνει το παν για να πάρει αυτή την έδρα γιατί είναι η μοναδική ευκαιρία να ξαναβγάλει μια έδρα στις βουλευτικές του 2017. Παρακολουθώντας τις εξέλιξης παρατηρώ ότι το Κεαδ έχει χάσει πολύ έδαφος σε σύγκριση με τις τοπικές του 2011, πατώντας αρκετές κόκκινες γραμμές που παλαιοτέρα δεν θα το έκανε. Αυτό το συμπέρασμα το βγάζω εκτιμώντας τις εξής λαθεμένες  κινήσεις του:
-         Παραμένει στην Κυβέρνηση με τον Ράμα για να επωφεληθεί πολιτικά. Μεταξύ των Εθνικών συμφερόντων της ΕΕΜ και της καρέκλας , επέλεξε την καρέκλα.  
-         Σύντομα θα συγκυβέρνηση με το Τσάμικο κόμμα, παλαιοτέρα το θεωρούσε Εθνική προδοσία.
-         Αναφέρετε σε ενότητα Ελλήνων πάντα με την γνωστή ταχτική όλοι γύρο από το Κεαδ-Ομόνοια.
-          Την άλλη άποψη την θεωρούν διάσπαση και προδοσία.
     Το Μέγκα έχοντας ένα καλό αποτέλεσμα στις τοπικές του 2011 το πιθανότερο είναι να κατεβάσει  μονό του την υποψηφιότητα Δημάρχου. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές έδειξε ότι είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με το Κεαδ και όποιο άλλο Κόμμα που θα σεβόταν την πλατφόρμα αιτημάτων αυτού του Κόμματος ,για την ΕΕΜ. Έχει αρκετούς υποστηριχτές στον χώρο της ΕΕΜ, τους οποίους με μια καλή οργάνωση σίγουρα θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από το 2011.
    Σε διάφορες συζήτησης  με διανοούμενους της ΕΕΜ, ακούγετε και η άποψη του ανεξάρτητου υποψήφιου.
  Πρέπει να τονίσω ότι ο μέσος όρος ηλικίας που ψηφίζουν στον χώρο τις ΕΕΜ είναι πάνω από 65 χρονών, αυτό σημαίνει ότι την τύχη αυτού του τόπου την κανονίζει η τρίτη ηλικία.
    Βεβαία τον μεγαλύτερο ρόλο θα τον παίξει ο ίδιος ο υποψήφιος του κάθε κόμματος. Ήδη τα κόμματα προσπαθούν να επιλέξουν υποψήφιους άφθαρτους, μορφωμένους, με πολιτική και διοικητική ικανότητα και το σημαντικότερο με Ελληνική συνείδηση.     
    Η αλήθεια είναι ότι όλη βλέπουμε την κατάντια του χώρου μας και δεν θέλω αυτή τη στιγμή να εκφραστώ στο ποιος φταίει. Είναι σίγουρο ότι όλη θέλουμε να αλλάξουν αρκετά πράγματα στον χώρο μας αλλά αρκετές φορές δεν γνωρίζουμε πια θα είναι από εμάς η σωστή κίνηση, που μπορεί να τα αλλάξει .
   Μακάρι να μας φωτίσει ο θεός αυτή τι φορά και να ψηφήσουμε Δήμαρχο δημιουργικό, με Ελληνική συνείδηση, να βάζει τα συμφέροντα των Δημοτών πάνω από τα κομματικά.

Εμείς αποφασίζουμε….
ΠΗΓΗ: http://eparxiaalikou.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: