16 Ιουλίου 2015

Εγκρίθηκε δάνειο-γέφυρα προς την Ελλάδα



Έπειτα από τις σκληρές αποφάσεις που έλαβε το ελληνικό κοινοβούλιο, εγκρίνοντας ένα πρώτο πακέτο μέτρων με τα προαπαιτούμενα, σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να προχωρήσουν ένα βήμα μπροστά, εγκρίνοντας επί της αρχής την παροχή δανείου-γέφυρας ύψους 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.



Σε μία ένδειξη καλής θέλησης και σε μία απόπειρα να μειωθεί το χάσμα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και εταίρων, η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup απέφερε καρπούς και ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας, το οποίο όμως συνδέεται άρρηκτα με την επιτυχία της εφαρμογής των σκληρών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό διότι είναι σχεδόν βέβαιο πως εάν οι τεχνοκράτες της Ευρώπης κρίνουν στο εγγύς μέλλον πως οι μεταρρυθμίσεις δεν αποδίδουν καρπούς, τότε η κάνουλα ενδέχεται να κλείσει εκ νέου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ένα άλλο σενάριο είναι να ζητηθούν περαιτέρω μέτρα τα οποία θα έχουν εξίσου μεγάλο κοινωνικό κόστος. 

Το δάνειο-γέφυρα
Το δάνειο που εγκρίθηκε, αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο αφού θα έχουν ψηφίσει τα εθνικά κοινοβούλια για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Δευτέρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δάνειο θα προέλθει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stabilisation Mechanism).

Αναμένεται αύξηση του ELA

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, και η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σήμερα σε αύξηση του ορίου έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA).

Η ΕΚΤ, μετά την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή, έλαβε το σήμα που χρειαζόταν για να αυξήσει την παροχή ρευστότητας και το μόνο που ανέμενε ήταν το πράσινο φως του Eurogroup με το οποίο διασφαλίζεται ότι τα ελληνικά ομόλογα 3,5 δισ. ευρώ που διακρατεί και τα οποία ωριμάζουν στις 20 Ιουλίου θα αποπληρωθούν κανονικά. 

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει διατηρήσει αμετάβλητο το όριο του ELA στα 88,6 δισ. ευρώ, ενώ έχει αυξήσει και κατά 15% περίπου το «κούρεμα» που εφαρμόζει στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών. Σε εβδομαδιαία βάση οι τράπεζες χρειάζονται περίπου 500 εκατ. ευρώ για να εξυπηρετούν πολίτες και επιχειρήσεις εντός των υφιστάμενων ορίων των κεφαλαιακών περιορισμών (60 ευρώ ημερήσιο όριο αναλήψεων, εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων 120 ευρώ για συντάξεις, κ.α..) και πλέον έχουν διαθέσιμα λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ. 

Στη βάση αυτή η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ σήμερα Πέμπτη κρίνεται κρίσιμη, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με τις αναλήψεις μετρητών. Ελληνικές τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τον ELA κατά 2 δισ. ευρώ, ωστόσο πληροφορίες από το εξωτερικό μιλούν για αύξηση 500 εκατ. ευρώ και επανεξέταση του θέματος μετά τη ψήφιση των προαπαιτούμενων της 22ας Ιουλίου.

Το σκληρό στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα
Παρόλο που η απόφαση του Eurogroup και η αναμενόμενη της ΕΚΤ κρίνονται θετικές, προκειμένου να αρθεί η οικονομική ασφυξία στη χώρα μας, ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει πολλά ανοικτά μέτωπα και πάνω από όλα την σκληρή πραγματικότητα των «αριθμών». 

Αυτό διότι, ήδη από χθες, διαφάνηκε πως πολλοί βουλευτές του κόμματός του αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη αμφισβητούν ανοικτά την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση να πετύχει τον συμβιβασμό, με οποιοδήποτε κόστος. 

Ενδεικτικό είναι ότι στην χθεσινή πρώτη ψηφοφορία υπήρξαν 39 διαρροές από το κόμμα του και το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει στις επόμενες κρισιμότατες ψηφοφορίες, την 23η Ιουλίου επί των μέτρων αλλά και τον Σεπτέμβριο οπότε και το Κοινοβούλιο θα κληθεί να υπερψηφίσει το σύνολο των σκληρών και αντιλαϊκών μέτρων που έχουν προκρίνει οι εταίροι, προκειμένου να… ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και να συνεχίσουν να παράσχουν κοινοτικά κονδύλια στη χώρα μας.

Το στοίχημα το οποίο καλείται πλέον να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι να διατηρήσει τη συνοχή του κόμματός του και να πείσει στελέχη του να ακολουθήσουν τη γραμμή που ο ίδιος χάραξε. Πρόκειται για ένα στοίχημα με αβέβαιο αποτέλεσμα, καθώς πολλές είναι οι ενδοκομματικές φωνές που ενώ δηλώνουν πως στηρίζουν τον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίζουν ότι δεν προτίθενται να υπερψηφίσουν τα υφεσιακά μέτρα.

Κατόπιν τούτων, πολιτικοί αναλυτές προκρίνουν ότι σε πρώτη φάση θα υπάρξουν αλλαγές και μάλιστα άμεσες στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ τηρούν στάση αναμονής για το τι μέλλει γενέσθαι τον Σεπτέμβριο…

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: