24 Απριλίου 2012

Βότανα: το φαρμακείο της φύσης

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012, 08:23
Πολλοί από εμάς έχουμε την τάση με το πρώτο κρυολόγημα ή πονοκέφαλο να καταφεύγουμε στα παυσίπονα.

Αγνοούμε πιθανόν ότι η φύση έχει το δικό της φαρμακείο γεμάτο με θεραπευτικά βότανα και τονωτικά τρόφιμα, χάρη στα οποία μπορούμε όχι μόνο να καταπολεμήσουμε μια ασθένεια ή ίωση αλλά και να την προλάβουμε.

Η εχινάκεια είναι το νούμερο ένα θεραπευτικό βότανο, ενώ εξίσου θαυματουργές ιδιότητες ενάντια στην αϋπνία, τη δυσπεψία, την οσφυαλγία, τις λοιμώξεις του φάρυγγα και άλλες παθήσεις έχουν η αχιλλαία, ο ζαμπούκος, το τζίνσενγκ, η αλθαία, η βαλεριάνα και το βάλσαμο.

Και ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι τα βότανα δεν είναι δυνατόν να αντικαταστήσουν τα κλασικά φάρμακα, μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τη μορφή είτε ροφήματος είτε συμπληρωμάτων διατροφής.

Τα κατάλληλα βότανα για τη γρίπη και το κρυολόγημα είναι η αχιλλαία, η εχινάκεια, η αγγελική και ο ζαμπούκος.

Ενάντια στο άγχος συμβάλλουν η βαλεριάνα, το τζίνσενγκ τζίνσενγκ και το βάλσαμο.


Για την καταπολέμηση της σπαστικής κολίτιδας ιδανική είναι η αλθαία, ενώ η εχινάκεια και ο ζαμπούκος συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της λαρυγγίτιδας και φαρυγγίτιδας.

Η βαλεριάνα και τα σκουτελάρια ενδείκνυνται για τους πόνους της περιόδου, ενώ η αχιλλαία είναι θαυματουργή για τον πυρετό και τον πονόλαιμο.

Τα βότανα αυτά μπορούν να ληφθούν από τον οργανισμό με τη μορφή είτε ροφήματος είτε χαπιών. Ωστόσο, ο πιο ακίνδυνος τρόπος είναι να τα χρησιμοποιήσουμε σε λάδια εντριβής.

Ασπίδα όμως ενάντια στα κρυολογήματα αποτελούν, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων, τα αμυγδαλιά, καθώς τα συστατικά που περιέχονται στη φλούδα τους ενισχύουν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.

Εξίσου σημαντικές είναι και οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του σκόρδου, του κρεμμυδιού και του μελιού.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012, 08:36
ΠΗΓΗ:  zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: