25 Απριλίου 2012

Τζινσενγκ - Ginseng




Στην Ασία η χρήση του Τζίνσενγκ ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και αποτελούσε αποκλειστικό προνόμιο της αυτοκρατορικής οικογένειας και των ανώτερων αξιωματούχων. Η καλλιέργεια του φυτού αποτελούσε κρατικό μονοπώλιο, φρουρούνταν μέρα και νύχτα, και η συλλογή του γινόταν από άτομα της αυτοκρατορικής αυλής. Όλα αυτά για το λόγο ότι αναγνωριζόταν ευρέως η ικανότητα του να θεραπεύει οποιοδήποτε κακό, ακόμα και να παρατείνει τη ζωή, εξού και η ονομασία ''θαυματουργή ρίζα'' ή ''ρίζα της ζωής.
Στην Κινεζική ιατρική χρησιμοποιείται εδώ και 2000 χρόνια.
Στην Ευρώπη οι πρώτες πληροφορίες για το Τζίνσενγκ ανέρχονται στο 18ο αιώνα χάρη σε δύο Ιησουίτες(Samedo 1585 - 1658, Martini Martini 1614 - 1661). Το 1680 θα προσφερθεί για τις αφροδισιακές του ιδιότητες στον Λουδοβίκο ΙΔ' της Γαλλίας από τους απεσταλμένους του βασιλιά του Σιάμ. Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα χρησιμοποιηθεί από τους ιατρούς της μισής Ευρώπης σαν αφροδισιακό, τονωτικό, σε περιπτώσεις σεξουαλικής ανικανότητας, νευρικών κρίσεων, αδυναμίας και κόπωσης. Το 19ο αιώνα θα χρησιμοποιηθεί σαν αντιπυρετικό, καταπραϋντικό και σε περιπτώσεις στομαχικών διαταραχών. 

Το Τζίνσεγκ είναι μια δρόγη που αποτελείται από τις ρίζες Panax Ginseng και η ονομασία του προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις πανάκεια = θεραπεία επί πάσας νόσου, και από τη κινεζική λέξη jin = άνθρωπος και chen = τριαδικός.
 Είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό ύψους 40 - 60cm, με όρθιο στέλεχος, παλαμοειδή σύνθετα φύλλα(4 - 5) πράσινου χρώματος, ελλειπτικού σχήματος με οδοντωτές άκρες,  και λευκά άνθη με κίτρινο - πράσινες αποχρώσεις, ομαδοποιημένα σε ταξιανθίες σχήματος ομπρέλας. Τα άνθη παράγουν ομάδες από κόκκινους λαμπερούς καρπούς που περιέχουν δύο σπόρους.


Το Τζίνσενγκ είναι ένα βότανο προσαρμογόνο, είναι δηλαδή σε θέση να βελτιώσει τις σωματικές και διανοητικές ικανότητες μέσω της διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος, της σύνθεσης πρωτεϊνών και της παραγωγής ριβοσωμάτων του ήπατος. Υπεύθυνες για αυτή τη προσαρμογόνο και τονωτική δράση είναι οι τζινσενοσίδες, ενώ τα παναξοσίδια φέρεται να έχουν υπογλυκαιμική δράση.
Επίσης η χρήση του Τζινσενγκ φέρεται να προκαλεί αύξηση στα επίπεδα ACTH(αδρενοκορτικοτρόπος ορμόνη) και της κοτρικοστερόνης, εμποδίζει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, προστατεύει από την ιονίζουσα ακτινοβολία, μολυσματικούς και τοξικούς παράγοντες και δρα στο μεταβολισμό των λιπιδίων και των υδατανθράκων. Το τζίνσενγκ δρα και στην εντερική χλωρίδα εμποδίζοντας την ανάπτυξη κλωστηριδίων.
Στις δυτικές χώρες το τζίνσενγκ χρησιμοποιείται και για τη καταπολέμηση του στρες.
Υψηλές δόσεις(15g/die) μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες όπως τρέμουλο, αϋπνία, ευερεθιστότητα και ορμονικές ανωμαλίες.
Πολλά φυτά με την ονομασία ginseng δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια και διαφέρουν όσον αφορά τη θεραπευτική τους δράση(Prince Ginseng - Pseudostellaria Heterophylla, Siberian Ginseng - Eleutherococcus Senticosus)

ΟΝΟΜΑ:
Panax Ginseng(Ασία)
Panax Quinquefolium(Αμερική, Καναδάς)
Panax Notoginseng(Pseudoginseng)
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ:
Arialiaceae
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ:
Κίνα
Κορέα
Βορειοανατολική Αμερική                                                   
Ιαπωνία
Ρωσία
ΔΡΟΓΕΣ:
Ρίζα
ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ:
Τζινσενοσίδες A,B,C
Παναξοσίδια
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:
Τονωτικό
Προσαρμογόνο
Βελτίωση της σωματικής και νοητικής ικανότητας
ΝΟΘΕΙΕΣ:
Πολλές και δύσκολα αναγνωρίσιμες - Χρωματογραφία



''Αυτό για τους Κινέζους είναι το άριστο βότανο, η ύστατη λύση όταν όλα τα άλλα έχουν αποτύχει...''

G.Stuart, 1911..
ΠΗΓΗ:  http://farmakotrimmata.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: