2 Φεβρουαρίου 2015

Θύμιος Μαξακούλης: Χαρά μου, να εξυπηρετείτε ο κόσμος μας... μεράκι μου η πλατεία του χωριού στο Βελιάχοβο!

Συνέντευξη του επιχειρηματία Θύμιου Μαξακούλη στους δημοσιογράφους 
Σ. Χρήστου και Δήμο Κόλλια για την εφημερίδα << Ηπειροδρόμιο>>

Ερώτηση: κ. Μαξακούλη, μετά τις εμπλοκές με τα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας, επανήλθατε κανονικά παρέχοντας στο επιβατικό κοινό όλες τις υπηρεσίες όπως πριν;

Απάντηση: Κοίταξε να δεις, η μεταφορά των επιβατών που ταξιδεύουν με τα δρομολόγιά μας Αγίους Σαράντα – Αθήνα και εναλλάξ, ως τα σπίτια στα πιο ορεινά χωριά, δίχως επιπλέον οικονομική επιβάρυνση του εισιτηρίου, αποτελεί μια δική μας πρωτοτυπία. Είναι η πρώτη κίνηση που έχω κάνει στον χώρο μας, ευρύτερα στην Αλβανία. Ήταν δικιά μου ιδέα, με στόχο εξυπηρέτησης με τον καλύτερο τρόπο του επιβατικού κοινού, στη διακίνηση και επαφή με τον έξω κόσμο, διακίνηση αγαθών κτλ. Προσπάθησα, να το πω απλά, να φέρω κοντά τους παρήλικες, τους αδύναμους οικονομικά,
με τα παιδιά, τα εγγόνια, τα αδέλφια, τους συγγενείς, στην Ελλάδα, μετά τις κοσμογονικές αλλαγές του 1990.
Χάρη σε αυτή τη σχέση, η λάσπη που δεχτήκαμε δεν κόλλησε. Με υπομονή, επιμονή εξυπηρετούμε τον κόσμο μας, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας, αγανάκτησε όταν ταλαιπωρήθηκε και δεν του προσφέρθηκαν οι υπηρεσίες που εμείς παρείχαμε. Εμείς τα καταφέραμε.
 
Ερώτηση: κ. Μαξακούλη ως ηπειρώτες εκατέρωθεν των συνόρων, με τα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας, βρήκατε γλώσσα κοινής αποδοχής;

Απάντηση: Αυτή τη στιγμή, πράγματι, έχουμε βρει μια γλώσσα καλής συνεργασίας. Είναι γνωστό, πώς η κάθε επιχείρηση θεμελιώνεται με βάση τα συμφέροντα. Κανένας δεν προσφέρει υπηρεσίες για καλή ψυχή. Υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα. Πάνω από όλα πρέπει να σεβαστείς μερικές αρχές τις οποίες έχεις πρόγραμμά σου, οδηγό σου. Να προστατεύεις το επιβατικό κοινό που υπηρετείς. Προσωπικά αυτή ήταν επιλογή μου και αυτό έκανα και θα κάνω. Έχω την εντύπωση πώς ως εταιρείες πέρα από τα συμφέροντα, ιδίως εμείς που έχουμε άμεση σχέση με ανθρώπους, πρέπει να βγάζουμε προς τα έξω επαγγελματισμό. Ο επαγγελματισμός σχετίζεται με την ποιότητα των υπηρεσιών, τη δημιουργία ποιοτικών στοιχείων ώστε να κάνεις τα ταξίδια πιο ευχάριστα.
Εμείς οι ηπειρώτες αγαπάμε πολύ τον τόπο καταγωγής, είμαστε συνδεδεμένη στενά με αυτόν. Αυτή μας την παράδοση δεν πρέπει να παραλείψουμε, όσο και να μας περικλείουν συμφέροντα.

Ερώτηση: Υποχώρησε η κίνηση, έφερε καινούρια δεδομένα, να σας εκχωρήσουν εκ νέου τα δικαιώματα των δρομολογίων;

Απάντηση: Δύσκολη κατάσταση. Μειώθηκε η κίνηση σημαντικά. Προσωπικά μπορούσα να τραβούσα στα άκρα, όπως έλαβαν χώρα τα γεγονότα, δηλαδή να σταματήσω εντελώς τα δρομολόγια. Τα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες μας στο επιβατικό κοινό, να τους μεταφέρει ως τα απόμακρα ορεινά χωριά τους, ιδίως παρήλικες, ασθενείς, άπορους ανθρώπους. Το δε άλλο, η μετάβαση στους Αγίους Σαράντα και Δέλβινο, η απόβαση στα Ιωάννινα και η μετάβαση σε άλλο λεωφορείο, όπως καταλαβαίνεται αποδείχθηκε κουραστική, χρονοβόρα. Έ, δεν μπορούσε ο ηλικιωμένος να ανεβοκατεβαίνει τόσες φορές, ή ο χρόνος που χρειαζόταν ήταν μεγάλος, το ταξίδι αφάνταστα κουραστικό.
Αγαπάω τον τόπο μου, γεννήθηκα και μεγάλωσα εκεί στα χωριά μας, μαζί με τη φτώχεια και τους περιορισμούς και δεν μπορούσα να μην προσφερθώ ούτως ώστε να εξυπηρετήσω τον κοσμάκη μας. Κόσμος, επιβατικό κοινό, δεν φταίει σε τίποτα. Μας σεβάστηκε. Εμείς χρωστάμε σ’ αυτούς και έχοντας, όπως ανάφερα τις στενές μας σχέσεις, αντέξαμε τις δυσκολίες, τις ξεπεράσαμε και έχω την εντύπωση πως αυτή η συνεργασία θα έχει και πιο γόνιμα αποτελέσματα στο μέλλον.

Ερώτηση: Για την ομογένεια δεν ισχύει ο νόμος για τις άγονες γραμμές και αν εξυπηρετεί το επιβατηγό μας κοινό;

Απάντηση: Πριν δύο χρόνια ψηφίστηκε νόμος, αυτός 4070, ο οποίος κάνει αναφορά για τις άγονες γραμμές με όμορους νομούς άλλων χωρών. Δηλαδή, από Αγίους Σαράντα, Δέλβινο, Αργυρόκαστρο κτλ., οι επιβάτες θα ταξίδευαν για Αθήνα διαμέσου των ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας. Εξήγησα πιο πάνω πόσο δύσκολο, κοστοβόρο, χρονοβόρο, αποδείχθηκε κάτι τέτοιο. Το δε άλλο, είναι κωμικό, ενώ από άλλες περιοχές της χώρας, όπως Τεπελένι, Φίερι κτλ., οι επιβάτες ταξίδευαν για Αθήνα δίχως να μεσολαβούν τα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων ή Ηγουμενίτσας, ενώ οι μειονοτικοί Έλληνες δεν είχαν το δικαίωμα αυτό. Έ, αποδείχθηκε παράλογο πρακτικά και, όντως με τα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων καταφέραμε να επαναφέρουμε σε επίπεδα αμοιβαίων συμφερόντων τη συνεργασία μας, δίδοντας τέρμα σε αυτήν την πρακτική.

Ερώτηση: κ. Μαξακούλη διακρίνω έναν καημό να πηγάζει από μέσα σας.

Απάντηση: Βεβαίως, όταν μιλάμε για Ελλάδα, για την ιδιαίτερή μας πατρίδα τη Βόρεια Ήπειρο, θα πρέπει να αφήνουμε στην άκρη πολιτικές διαφορές, συμφέροντα, να ξεχνάμε τα πάντα. Ο τόπος μας έχει πολλοί καλούς ανθρώπους, έξυπνους και εργατικούς, οι οποίοι διακρίνουν με το παράδειγμα και την αυτοθυσία τους για τα κοινά, όπως ένας ιδιαίτερα καλός μου φίλος, ο Αντώνης Βασιλείου, ο οποίος προτάθηκε και για την Κρατική Τράπεζα Αλβανίας, και πόσους άλλους Αντώνηδες, καθηγητές, οικονομολόγους, μηχανολόγους, επιστήμονες. Τι έγιναν; Μπήκαν στη μέση τα συμφέροντα και δεν άφησαν να σηκώσουν κεφάλι. Χρειάζεται να ανοίξουν οι πόρτες και τα παράθυρα, να μπει μέσα αυτός ο καινούριος αέρας, να αναλάβει τις τύχες του τόπου στα πολιτικά μας πράγματα η νέα γενιά, σπουδασμένα παιδιά, με άλλη νοοτροπία.

Ερώτηση: Μια υποψηφιότητά σας στον Μεγάλο δήμο του Βούρκου και Ριζών δεν θα ωφελούσε τον τόπο; Κατάγεστε από οικογένειες, Μαξακούλη Κακοδίκι και Μπουζούκα Βελιάχοβο, που θυσιάστηκαν για τα πατριωτικά τους φρονήματα;

Απάντηση: Έχω δημιουργήσει τόσο στενές και σπουδαίες σχέσεις με τους συμπατριώτες και νιώθω ιδιαίτερα ευχάριστα γι’ αυτό το οικοδόμημα μου. Δηλαδή, αισθάνομαι ευχαρίστηση όταν οι κλούβες μου μεταφέρουν στο πιο απόμερο χωριό τον παππού που ήρθε στην Αθήνα να δει τα εγγόνια του και επιστρέφει στο σπίτι στο χωριό. Είναι πολλοί αυτοί που περνούν από τα γραφεία μας, που συναντάω στους δρόμους. Ιδιαίτερα σπουδαίο, είμαι διατεθειμένος να προσφέρω στον κόσμο μας από αυτό το κομμάτι. Τον πατριωτισμό του ο καθένας μας να τον έχει μέσα στην ψυχή, τον δείχνει με το έργο του. 
Όπως είπα, έχουμε πολύ καλούς, έξυπνους, ταπεινούς, εργατικούς, νέα παιδιά, να μπουν στα πράγματα, να τους παρέχουμε στήριξη, εμπιστοσύνη.
Ξεκίνησα στην Ελλάδα το 1990 με αγροτοδουλειές, με τσάπα, συγκομιδή ελιάς. Με ιδρώτα, νοικοκύρεμα, όνειρα, σχέδιο για το μέλλον, έφτασα εδώ που έφτασα. Έχω τώρα τρεις εταιρείες, αλλά άμα γίνει λόγος για την Πατρίδα, την Ελλάδα, τη Βόρεια Ήπειρο τα δίνω όλα.
Αυτά μου δίδαξαν οι γονείς μου, η γιαγιά μου στο Βελιάχοβο, της οποία ευγνωμονώ και είναι είδωλό μου, η οικογένεια της οποίας είχε αμπέλι στο χωριό, ελιές έξω από τα παράθυρα του σπιτιού, εργατική, ταπεινή, προκομμένη, με αρχές και πατριωτισμό. Όταν το τότε σύστημα απογύμνωσε από όλα τα περιουσιακά, η γιαγιά μου, γύριζε από το χωράφι ολημερίς, με μια αγκαλιά τζούφα παραμάσχαλα για το γαϊδούρι, τα σύκα τα λιαστά όπως τα ’παιρνε να τσακίσει την πείνα τα  ’φερνε στο μαντίλι για μας τα παιδιά, και το κομπόδεμα της στο μαύρο κεφαλομάντιλο, τετραγωνάκι δεμένο στην άκρη, το έλυνε μας έδινε λεφτά. Το ’χω μεράκι να φτιάξω την πλατεία του χωριού στο Βελιάχοβο ως παρακαταθήκη της, όπως και άλλα πράγματα που ο καιρός θα φέρει στην πάροδο. Έχω αυτές τις αρχές, όπου η γιαγιά μου ήταν βαθιά θρήσκια και το δαιμόνιο το εμπορικό της οικογένειας Μαξακούλη στο Κακοδίκη όπου διέπρεψαν όπου βρέθηκαν ως και τις ΗΠΑ.

Σας ευχαριστούμε και καλές επιτυχίες.


Θ. Μαξακούλης: Εγώ σας ευχαριστώ, εύχομαι στον κόσμο μας τις καλύτερες ευχές, στην Ελλάδα μας και την Βόρεια Ήπειρο, στον κόσμο μας, υγεία και ευτυχία, όπως και επιτυχίες στην τόσο ευγενική σας προσπάθεια να εκδίδεται εφημερίδα και επενδύεται στα γράμματα και τη γνώση.   

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Γκίνος

Διαβάστε :

Θύμιος Μαξακούλης: Αντιπρόεδρος της ομάδας ποδοσφαίρου του Αιγάλεου

Δεν υπάρχουν σχόλια: