3 Φεβρουαρίου 2015

Φιλοφρονήσεις μεταξύ CD και γραβάτας



Με ανταλλαγή δώρων ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι.

«Όταν λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, η πρώτη γραβάτα που θα φορέσεις θα είναι ιταλική», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός τη στιγμή που πρόσφερε το δώρο του προς τον Έλληνα ομόλογό του.



Πρόκειται για μία κίνηση που μόνο ως τυχαία δεν θα μπορούσε να εκληφθεί, δεδομένου ότι μερικές ημέρες πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θα φορέσει γραβάτα, όταν καταφέρει να «κουρέψει» το χρέος της χώρας.

Με τη σειρά του, ο Αλέξης Τσίπρας χάρισε στον Ματέο Ρέντσι του ένα CD με ελληνόφωνα τραγούδια από την Κάτω Ιταλία.



Χαμόγελα και σύμπνοια

Μέσα σε κλίμα ευφορίας, οι δύο πρωθυπουργοί είχαν εκφράσει την κοινή τους θέση περί απόρριψης των μέτρων λιτότητας και υιοθέτησης πολιτικών που θα εστιάζουν στην ανάπτυξη.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

«Οι λαοί μας έχουν υποφέρει τα τελευταία χρόνια. Έχει έρθει η στιγμή για μια αναγκαία στροφή στην Ευρώπη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η τρόικα τα έκανε όλα χειρότερα στην Ελλάδα», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός«Στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί διχασμοί για να δημιουργήσουμε έναν ακόμη ανάμεσα στον Βορρά και στον Νότο. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε τη συμμαχία της λογικής», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και η Ελλάδα θα δουλέψει για να συμβάλει στην αναγκαία αλλαγή πολιτικής».

«Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πλήρωσε η μεσαία τάξη και τα φτωχά στρώματα, διότι υπάρχει ακόμη ένα κράτος διαφθοράς και διαπλοκής, το οποίο θα το αλλάξουμε. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «η Τρόικα τα έκανε όλα χειρότερα στην Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι αύξησε το δημόσιο χρέος από το 120% του ΑΕΠ στο 180%, εκτοξεύοντας παράλληλα την ανεργία και τη φτώχεια.

«Οι πολίτες της Ευρώπης και οι πιστωτές δεν έχουν τίποτα να φοβούνται από την αλλαγή πολιτικής», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να φοβούνται αν συνεχιζόταν αυτό το αδιέξοδο πρόγραμμα.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την αναγκαιότητα να προσφερθεί πίστωση χρόνου προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου «να ετοιμάσουμε το δικό μας σχέδιο για την ανόρθωση της οικονομίας. Ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο με σαρωτικές μεταρρυθμίσεις».

«Ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο τετραετούς διάρκειας, που θα τονώσει την οικονομία και σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησής του για πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και του πελατειακού κράτους», κατέληξε, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, χωρίς τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων.


Ρέντσι: «Πρέπει να μιλήσουμε για ανάπτυξη, όχι μόνο για λιτότητα την Ευρώπη. Ο κόσμος ζητεί από την Ευρώπη να κοιτάξει προς την ανάπτυξη»Από την πλευρά του, ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε «οπαδός της ελληνικής προσπάθειας ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί». 

«Αυτό είναι ένα μήνυμα προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων», τόνισε και σημείωσε με έμφαση, παρά τα χαμόγελα, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχουν οι συνθήκες για να βρεθεί μια συνεννόηση με τις ελληνικές Αρχές.

«Έχω εμπιστοσύνη ότι στον διάλογο Ελλάδας - Ευρώπης θα λυθούν τα άμεσα προβλήματα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να μιλήσουμε για ανάπτυξη, όχι μόνο για λιτότητα την Ευρώπη. Ο κόσμος ζητεί από την Ευρώπη να κοιτάξει προς την ανάπτυξη».



Σύμφωνα με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, όλοι πρέπει να διαβάσουμε στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών ένα μήνυμα ελπίδας που προέρχεται από μία γενιά, η οποία αποτελείται από άτομα που ζητάνε περισσότερο ενδιαφέρον για αυτούς που υποφέρουν από την κρίση και όλους αυτούς που δεν βρίσκουν δουλειά λόγω της κρίσης αλλά θέλουν να συνεχίσουν να πιστεύουν στην πολιτική.


video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Όπως είπε, «η επιτυχία του Αλέξη οφείλεται σε ένα μήνυμα ελπίδας σε αντιδιαστολή με το μήνυμα του φόβου». 

Ο Ματέο Ρέντσι αστειεύτηκε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ακούγοντάς τον να μιλά ελληνικά:

«Προσπάθησα να παρακολουθήσω όσα ειπώθηκαν στα Ελληνικά, αλλά ίσως στο λύκειο δεν μου δίδαξαν καλά τα Αρχαία Ελληνικά» είπε.


Play Button




Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ματέο Ρέντσι πραγματοποιήθηκε στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.



Πριν από τη συνάντηση Τσίπρα - Ρέντσι  ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκηςπαρακάθησε σε γεύμα εργασίας με τον Ιταλό ομόλογό του, Πιερ Κάρλο Παντοάν, με τον οποίο είχαν μια «εξαιρετικά χρήσιμη» συζήτηση, όπως ανέφερε.



ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: