6 Αυγούστου 2011

Αμυγδαλιά





Η Αμυγδαλιά είναι γένος φυτών της οικογένειας τών Ροδιδών που πολλές φορές εντάσσεται στο γένος Προύνος.  (Prunus dulcis) που φύεται σε όλες σχεδόν τις θερμές και ξηρές περιοχές της Παραμεσογειακής ζώνης όπου καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια. Για αυτό το λόγο ο καθορισμός τού τόπου προέλευσης του είναι πολύ δύσκολος. Είναι δένδρο φυλλοβόλο με ύψος από 4 ώς 12 μέτρα και φύλλα ελλειψοειδή, λογχοειδή, οδοντωτά. 

Αμύγδαλα εχθρός των θερμίδων

Τα αμύγδαλα, ένα από τα πιο νόστιμα είδη ξηρών καρπών, περιέχουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, αλλά και βιταμίνη Ε, που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Είναι, επίσης, μια καλή πηγή μαγνησίου, που είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας για την παραγωγή ενέργειας, την κατασκευή και τη διατήρηση του μυϊκού ιστού, καθώς και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, μας βοηθάει στο να αποφεύγουμε τις ξαφνικές, ακατανίκητες «λιγούρες», που συνήθως μας οδηγούν σε υπερκατανάλωση τροφής και συνεπώς αύξηση του σωματικού μας βάρους.

Αυτό που κάνει όμως τα αμύγδαλα ακόμα πιο ενδιαφέρουσα τροφή, είναι η ικανότητά τους να «μπλοκάρουν» θερμίδες. Έρευνα δείχνει ότι η σύνθεση τους, μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθεί η απορρόφηση του συνόλου του λίπους τους, πράγμα που τους καθιστά τον πλέον άπαχο ξηρό καρπό.

Στην Ελλάδα η αμυγδαλιά είναι προάγγελος της άνοιξης και επακόλουθα του έρωτα, ως εκ τούτου ενέπνευσε τον μουσικοσυνθέτη και ποιητή Κώστα Νούσια (κωστας νουσιας ),   και γράψε μαι τον στιχουργό ποιητή Μηνά Λέκα, άνθησε η αμυγδαλιά.






Δεν υπάρχουν σχόλια: