24 Απριλίου 2012

Σκουτελάρια

ο γενναίος Αμάρανθος συναντά την μοιραία Σκουτελάρια

....και σμίγουν τις δυνάμεις τους για χάρη μας!



amaranthus(amaranthaceae)


Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το σπουδαίο αυτό δημητριακό μέσα από ένα αφιέρωμα μαμούθ στο μάραθο.Aς τα ξαναθυμηθούμε εν τάχει: o αμάρανθος συγκεντρώνει ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα λυσίνης, ένα αμινοξύ που δεν παράγεται από το σώμα και που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο δημητριακό.
Η λυσίνη κάνει την πρωτεϊνη του αμάρανθου εξαιρετικά πολύτιμη καθώς ωφελεί τον μεταβολισμό των κυττάρων και επιβραδύνει τη γήρανση. Είναι πλούσια σε ασφαλή λιπαρά οξέα (λινολεϊκό οξύ, λινολενικά οξέα), μέταλλα, μαγνήσιο, σίδηρο,ασβέστιο και ιχνοστοιχεία.
Ακόμα η λυσίνη παράγει την καρνιτίνη, ένα συστατικό που βοηθά τα κύτταρα να ελευθερωθούν από λίπος και τοξίνες καθώς τους μεταφέρει τα ωφέλιμα στοιχεία της λυσίνης.

διατροφική αξία
Είναι ένα παραμελημένο δημητριακό και σχετικά άγνωστο. Τόσο ωφέλιμο όμως!
Καλλιεργείται κυρίως στην λατινική Αμερική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι Ινκας πίστευαν ότι ο μικροσκοπικός, χρυσαφένιος αυτός σπόρος είχε υπερφυσικές δυνάμεις καθώς τους έδινε την αίσθηση του χορτασμού και άρα της αντοχής για πολλές ώρες! Η UNICEF χρηματοδοτεί σχέδια ερευνών για μαζική καλλιέργεια του αμάρανθου καθώς τον θεωρεί εναλλακτική λύση στον αγώνα κατά της πείνας και τον αποκαλούν το δημητριακό της ελπίδας!





...και η μοιραία
Scutellaria Baicalensi
s


Να σας συστήσω....
Αρωματικό φυτό του γένους skullcap, η συγκεκριμένη skullcap baical.
Της γνωστής οικογενείας Lamiaceae με συγγενείς τη μέντα, τη λεβάντα, το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο κ.ά. Υπάρχουν πάνω από 200 είδη σκουτελάρια όλα λίγο-πολύ, γενετικά παρόμοια. Αποτελεί ένα από τα 50 θεμελιώδη φυτά της κινέζικης βοτανολογίας. Μετρήστε τα οφέλη της: ισχυρά αντιοξειδωτική δράση χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα φλαβονοειδών(βιταμίνη P, τανίνες, κατεχίνες), ρητίνες, πτητικά έλαια, αντιφλεγμονώδης, αντιμικροβιακή, τονώνει το νευρικό σύστημα,καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, λευκαντική και με ελαφρά αντιηλιακή δράση. Χρήσιμα μέρη του φυτού, τα φύλλα και η ρίζα, εγχυμένα σε νερό (τσάι) και αλκοόλ, αντίστοιχα.

ας αυτοσχεδιάσουμε...

κοκτέιλ αναζωογόννησης προσώπου
για 100ml περίπου θα χρειαστούμε:
~2 κούπες αποσταγμένο νερό
~2 κουτ. σούπας σπόρο αμάρανθου
~1/3 κουτ. γλυκού βόρακα
~1 κουτ. σούπας λάδι της αρεσκείας μας
~1 κουτ. σούπας βάμμα σκουτελάρια
~αιθέρια έλαια της αρεσκείας μας, αλλά οπωσδήποτε γκρέιπ-φρούτ (συντήρηση)

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά το νερό με το σπόρο για 20- 30 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε λίγο και προσέχοντας μην κολλήσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά όταν το μίγμα έχει χυλώσει αισθητά.Προσθέτουμε το βόρακα και ανακατεύουμε καλά ,να διαλυθεί.Σουρώνουνε με πολύ λεπτό σουρωτήρι ,σε καθαρό σκεύος.Προσθέτουμε το βάμμα , το λάδι και όταν κρυώσει εντελώς τα αιθέρια.Το τζελ μας είναι έτοιμο!
Το φοράμε πρωί ή βράδυ,μόνο του ή κάτω από την κρέμα μας ,ανάλογα τις ανάγκες μας.Απορροφάται αμέσως και δεν αφήνει ίχνος λιπαρότητας.


*Τη συντήρηση του τζελ αναλαμβάνει ο βόρακας ,το αλκοόλ του βάμματος ,το γκρέιπ-φρουτ και το ψυγείο.
*Είναι μία άκρως φυσική γέλη, χωρίς προσθήκη ομογενοποιητή.Το πόσο σφιχτή ή αραιή τη θέλουμε εξαρτάται πάντα από την ποσότητα των υλικών,τη θερμοκρασία της εστίας και την ώρα βρασμού.Θα έλεγα λοιπόν ,ότι εμπειρικά περισσότερο, θα οδηγηθούμε στο προσωπικό μας επιθυμητό αποτέλεσμα.




Η εικαστική παρέμβαση στο χρώμα του τζελ ,ήταν αναγκαία. Όταν το φτιάξετε, θα καταλάβετε το γιατί...
update:είχα την υποψία και μια φίλη του post μέσα από τα σχόλια, με πήγε παρακάτω:γιατί να μην "τζελάρουν" και άλλα δημητριακά? δεν μπορεί να έχει μόνο ο αμάρανθος το προνόμιο,έτσι δοκίμασα και με βρώμη και πέτυχε (ευχαριστώ popelix) .Προτείνω λοιπόν open mind και αυτοσχεδιάστε με τα αγαπημένα σας δημητριακά!!
πρόταση:κινόα και φαγόπυρο, άκρως θρεπτικά!!Αμινοξέα,ω3 λιπαρά,κάλιο,σίδηρο,ασβέστιο,φυτικές ίνες ,πρωτεϊνες περισσότερες και από το σιτάρι!!


καλή επιτυχία!
πληροφορίες από: εφημερίδα Bionews 11/2007, medical-dictionary-thefreedictionary.com
ΠΗΓΗ:  http://aromacooking.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: