12 Αυγούστου 2024

Μετά από 32 χρόνια ανοίγει η πύλη της οχυρωμένης σήραγγας του Πόρτο Παλέρμο

 


Για πρώτη φορά, μετά από 32 χρόνια, ανοίγει η πύλη της οχυρωμένης σήραγγας του Πόρτο Παλέρμο.

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, αναφέρει: «Καλημέρα, και με τη διάνοιξη της

υποθαλάσσιας σήραγγας του Πόρτο Παλέρμο, το έργο του Υπουργείου Άμυνας να μετατρέψει τον συναρπαστικό όρμο του Πανόρμα σε ιστορικό τουριστικό προορισμό, όπου η ανέγγιχτη φύση του κόλπου, τέθηκε υπό προστασία από την αλβανική κυβέρνηση, θα συνδυαστεί με την αναβίωση παλαιών στρατιωτικών κτιρίων, τη δημιουργία του μουσείου του Ψυχρού Πολέμου, καθώς και την αναβίωση του περίφημου φρουρίου του Αλή Πασά, σας εύχομαι μια όμορφη Κυριακή», έγραψε ο Ράμα.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι το έργο στοχεύει στη χρηστή διοίκηση της περιοχής, η οποία έχει αρχίσει να αποτελεί προνομιακό τουριστικό προορισμό, τηρώντας τους περιβαλλοντικούς κανόνες και προσφέροντας τις υψηλότερες συνθήκες ασφάλειας ναυσιπλοΐας.

Το επόμενο βήμα θα είναι η μη επεμβατική προσαρμογή των εγκαταστάσεων του συγκροτήματος που δεν απολαμβάνουν πλέον στρατιωτικές λειτουργίες, ώστε να δημιουργηθεί μια βιώσιμη τουριστική έλξη.

Το έργο στοχεύει επίσης, να επαναφέρει σε τεχνική ετοιμότητα αυτά τα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της ναυτικής δύναμης της Αλβανίας, τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν για σκοπούς εθνικών και διεθνών ασκήσεων.

Η διάνοιξη της σήραγγας πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του μηχανικού επιτελείου του Τάγματος Μηχανικού και κύλησε απρόσκοπτα παρά τις πάνω από 3 δεκαετίες αδράνειας.

Η σήραγγα χρησίμευε ως αυτόνομη βάση για το καταφύγιο και την ασφαλή διέλευση των ναυτικών σκαφών της εποχής, εντός της χερσονήσου του Πόρτο Παλέρμο.

Το άνοιγμα της χαλύβδινης πύλης αυτής της υδάτινης σήραγγας με επένδυση από οπλισμένο σκυρόδεμα, έχει θέσει σε κίνηση τον μηχανισμό της για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό.

Η κατασκευή αυτής της σήραγγας ξεκίνησε το 1969 και διήρκεσε έως το 1988. Χρησιμοποίησε για την καταφύγιο και την ασφαλή διέλευση των πλοίων του πολεμικού ναυτικού της εποχής, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως ισχυρή και προστατευμένη βάση.

Πηγη: epimenoume.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: