19 Ιανουαρίου 2017

Ιόνια Οδός: Στη Βουλή το θέμα της επέκτασης μέχρι Κακαβιά και της σύνδεσης με Πρέβεζα

Ιόνια Οδός: Στη Βουλή το θέμα της επέκτασης μέχρι Κακαβιά και της σύνδεσης με Πρέβεζα
Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων κατέθεσαν 7 βουλευτές της ΝΔ σχετικά με τη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με Κακαβιά και Πρέβεζα. Πρόκειται για τον Τομεάρχη Υποδομών της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και τους Γιαννάκη Στέργιο, Γιόγιακα Βασίλειο, Καββαδά Αθανάσιο, Μπουκώρο Χρήστο, Στύλιο Γεώργιο, και Τασούλα Κωνσταντίνο.

Στο κείμενο της ερώτησης τους οι βουλευτές αναφέρονται στην πιθανότητα οι επεκτάσεις της Ιόνιας Οδού προς Πρέβεζα και Κακαβιά να χρηματοδοτηθούν από το Πακέτο Γιούνκερ αναφέροντας χαρακτηριστικά "για μία ακόμα φορά η Ήπειρος μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ελλάδας και ολόκληρης της Ε.Ε. παραμένει στην αφάνεια και τον αποκλεισμό".
Οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό Υποδομών αν υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες για τα έργα επέκτασης της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά και την σύνδεση με την Πρέβεζα, από που θα προέλθουν οι πόροι της χρηματοδότησης της σύνδεσης Ιόνιας-Πρέβεζα και σε τι ύψος και τέλος αν υπάρχει πρόθεση να βρεθεί χρηματοδότηση για την επέκταση μέχρι Κακαβιά και αν ναι από που θα προέρχονται αυτοί οι πόροι.
Στην ερώτηση σημειώνεται πως σε πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, είχε γίνει αναφορά σε εξασφάλιση πίστωσης για τη δρομολόγηση του έργου σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα.
Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το οδικό έργο Ιωάννινα (Κοσμηρά)-Κακαβιά δεν κατάφερε ποτέ να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 ενώ το κόστος του που εκτιμάται σε περίπου 300εκ.ευρώ θεωρείται πολύ υψηλό για να βρεθεί εναλλακτική χρηματοδότηση, είτε από κάποιο Περιφερειακό Πρόγραμμα, είτε από κάποια μελλοντικά αναμόρφωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: