1 Δεκεμβρίου 2016

Η Γερμανία προεδρεύει των G-20 εν μέσω αβεβαιότητας και πολιτικής αστάθειας

Η Γερμανία προεδρεύει των G-20 εν μέσω αβεβαιότητας και πολιτικής αστάθειας
Η Γερμανία αναλαμβάνει από σήμερα την προεδρία της ομάδας G20, στην οποία συμμετέχουν οι ισχυρότερες βιομηχανικές χώρες της Δύσης, καθώς και οι πιο σημαντικές αναδυόμενες οικονομίες. Πρόκειται για μία σημαντική μέρα για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σε μία εποχή αβεβαιότητας, επισημαίνει η «Süddeutsche Zeitung».

«Η παγκόσμια ατζέντα των τελευταίων ετών έχει ανατραπεί: οι υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου εκλείπουν, οι κυβερνήσεις θέλουν να καταργήσουν τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, να υψώσουν τείχη για τους πρόσφυγες, να χαλαρώσουν την εποπτεία των τραπεζών και να μειώσουν τους φόρους για τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας νέους φορολογικούς παραδείσους. Αυτά είναι τα κλασικά θέματα του G20. Η γερμανική προεδρία φαντάζει ως πεδίο πειραματισμών μετά την απώλεια παραδοσιακών συμμάχων. Η Μ. Βρετανία, από τους συνιδρυτές του G20, θέλει να εγκαταλείψει την Ε.Ε. Το Λονδίνο είναι απασχολημένο με τον εαυτό του και δεν λογίζεται πλέον ως ισχυρός εταίρος. Και οι ΗΠΑ έχουν γίνει εντελώς απρόβλεπτες μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ» γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.

Eπίσης, η «Tageszeitung» του Βερολίνου σημειώνει «Στη Γαλλία, στην Ιταλία και στη Μ. Βρετανία δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις. Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με την Τουρκία. Η Ρωσία, αλλά και η Κίνα, δεν είναι αξιόπιστοι εταίροι. Η Ε.Ε. είναι μάλλον κενή περιεχομένου και πάντως όχι πρωταγωνιστής. Αναδυόμενες αγορές, όπως η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και η Νότια Κορέα, αντιμετωπίζουν σοβαρή κυβερνητική κρίση. Η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Ινδία, η Ινδονησία, το Μεξικό και η Σαουδική Αραβία ασχολούνται με τα του οίκου τους, η Ιαπωνία και ο Καναδάς με τους πανίσχυρους γείτονές τους».

Με αυτά τα δεδομένα η γερμανική κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία «μόνο στους τομείς στους οποίους επαρκεί ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle, 
http://www.zougla.gr
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: