6 Δεκεμβρίου 2016

Ν. Κοτζιάς: Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων στο θέμα της Αλβανίας

Ν. Κοτζιάς: Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων στο θέμα της Αλβανίας
«Η παρούσα κυβέρνηση δεν προτίθεται να επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων για την Αλβανία» απαντά ο Νίκος Κοτζιάς με επιστολή του σε ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ κ.κ. Ντόρας Μπακογιάννη και Γιάννη Κεφαλογιάννη στη Βουλή σχετικά με την έκθεση προόδου της Επιτροπής περί ετοιμότητας της Αλβανίας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Διαβεβαιώνω τους ερωτώντες ότι σε αντίθεση με τα πεπραγμένα προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων -κατά τη θητεία των οποίων η Αλβανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ άνευ ανταλλαγμάτων και έλαβε καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας χωρίς να έχει εκπληρωθεί το σύνολο των σχετικών προϋποθέσεων, και πρωτίστως εκείνη οποία αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων- η παρούσα κυβέρνηση δεν προτίθεται να επαναλάβει τα λάθη τους» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

«Tα προβλήματα σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των περιουσιακών δικαιωμάτων συνεχίζουν να αποτελούν μία εκκρεμότητα που η Αλβανία είχε κληθεί να αντιμετωπίσει ήδη πριν από την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας. Tο καθεστώς αυτό απεδόθη τον Ιούνιο του 2014, κατά την περίοδο συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ με την προτεραιότητα αυτή να παραμένει σε εκκρεμότητα. Συγκεκριμένα, από τις 12 καίριες προτεραιότητες που είχαν, από το 2010, τεθεί για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εκείνη της ενίσχυσης της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και της εφαρμογής των περιουσιακών δικαιωμάτων εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να αποτελεί μία από τις πέντε, πλέον, καίριες προτεραιότητες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, 
http://www.zougla.gr
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: