17 Οκτωβρίου 2016

Τα Ιωάννινα στον "χορό" των Ρίχτερ


Τα Ιωάννινα στον "χορό" των Ρίχτερ
Αυτοψία στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού πραγματοποιούν από το πρωί κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας, του ΟΑΣΠ και της Πυροσβεστικής


Μικρές ζημιές, ομαλή σεισμική δραστηριότητα αλλά μεγάλη αγωνία για τους κατοίκους, που «κουνιούνται» ακόμα από τους μετασεισμούς, συνθέτουν την εικόνα της επόμενης ημέρας για τα Ιωάννινα, μετά το βραδινό χτύπημα του Εγκέλαδου.

«Ας ελπίσουμε να σταματήσει εδώ η σεισμική ακολουθία» ανέφερε σε επικοινωνία που είχε το πρωί της Κυριακής το zougla.gr με τον δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη, μεταφέροντας την αγωνία των κατοίκων της περιοχής μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στα Ιωάννινα και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην ευρύτερη περιοχή. 

«Ο κόσμος ανησύχησε τα ξημερώματα
 μετά από έναν νέο σεισμό μεγέθους άνω των τεσσάρων Ρίχτερ και βγήκε στους δρόμους και στις πλατείες, όπου παρέμειναν μέχρι το πρωί» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Καψάλης.
 

Κώστας Καψάλης, δήμαρχος Πωγωνίου
Κώστας Καψάλης, δήμαρχος Πωγωνίου
Οι ζημιές είναι λίγες και δεν φαίνεται να είναι ανησυχητικές, ανέφερε ο κ. Καψάλης, ενώ με τη βοήθεια της περιφέρειας, της πυροσβεστικής και της αστυνομίας αποκαταστάθηκαν οι ζημιές που σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο μετά τις κατολισθήσεις που όπως δήλωσε ο δήμαρχος Πωγωνίου ήταν πολλές και μικρές. 

«Είμαστε σε επαφή με την Πολιτική Προστασία και με τις αρμόδιες αρχές και η πρώτη σκέψη είναι να μην λειτουργήσουν τα σχολεία στην πόλη των Ιωαννίνων αλλά και στους δήμους που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού» δήλωσε ο κ. Καψάλης. 


Μέχρι το μεσημέρι είχαν καταγραφεί πάνω από 200 σεισμοί, εκ των οποίων οι 15 ήταν από τέσσερις μέχρι πέντε βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ.
Μέχρι το μεσημέρι είχαν καταγραφεί πάνω από 200 σεισμοί, εκ των οποίων οι 15 ήταν από τέσσερις μέχρι πέντε βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ.

Ομαλά εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων μετά την ισχυρή δόνηση που σημειώθηκε κοντά στα χωριά του Δήμου Πωγωνίου, όπως ανέφεραν στο zougla.gr ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης αλλά και ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας. «Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή δεν εμπνέει ανησυχία και το ευχάριστο είναι ότι έχουμε μια πολύ καλή σεισμική ακολουθία» ανέφερε στο zougla.gr o διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης και συμπλήρωσε πως «τις επόμενες ημέρες θα βιώσουμε τέτοιους μετασεισμούς».

«Το επίκεντρο όπου σημειώθηκε ο σεισμός είναι γνωστό και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα των Ιωαννίνων, στην περιοχή Ζίτσα, εκεί υπάρχει ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων όπου στο παρελθόν είχαμε μια σειρά τέτοιων δονήσεων, όχι όμως κάτι μεγαλύτερο μέχρι στιγμής» ανέφερε στο zougla.gr o Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, διευθυντής ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η περιοχή της βόρειας Ηπείρου είναι γνωστή στους σεισμολόγους καθώς στο παρελθόν έχουν σημειωθεί παρόμοιες σειρές δονήσεων. «Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο για την περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιάρας και συμπλήρωσε: «Πρέπει να δούμε όμως πώς θα εξελιχθεί. Είναι καλό ότι καταγράφονται δεκάδες δονήσεις γιατί δείχνει μια εκτόνωση της ενέργειας». 



«Η δόνηση χαρακτηρίζεται επιφανειακή, με βάθος γύρω στα 17 χιλιόμετρα. Το κακό είναι ότι έγινε βραδινή ώρα και ανησύχησαν οι κάτοικοι» δήλωσε και πρόσθεσε «Η παλαιότητα των κατασκευών είναι αυτή που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα με ρωγμές σε κτήρια». 



Στα Ιωάννινα βρίσκεται ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας προκειμένου να γίνουν έλεγχοι και αυτοψία σε δημόσια κτήρια και εγκαταστάσεις που πιθανόν έχουν υποστεί ζημιές μετά τον ισχυρό σεισμό, που σήκωσε στο πόδι τους κατοίκους των Ιωαννίνων αλλά και της Κέρκυρας. 

«Από τη σεισμική διέγερση δεν έχουν προκληθεί ιδιαίτερες ζημιές κάποιες μόνο μικρές σε παλιές κατασκευές και κάποιες μεταπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο» δήλωσε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε πως «σημειώθηκαν πολύ μικρές κατολισθήσεις που ήταν εύλογο να γίνουν μετά από έναν τόσο ισχυρό σεισμό». 


Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει αρκετές μέρες ακόμη, και διευκρίνισε πως προς το παρόν «δεν είναι δυνατόν να προδιαγράψουμε εάν θα εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός ή εάν ο πρώτος σεισμός είναι ο κύριος». «Το θετικό είναι ότι με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συνεχώς σε μικρότερα μεγέθη», είπε και πρόσθεσε: «Για να εκτιμήσουμε εάν ο μεγαλύτερος είναι και ο κύριος θα πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε 48 ώρες, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική και την επιστημονική δεοντολογία. Πάντως όλα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό της τάξεως των 5,2 βαθμών ο οποίος θα ήθελα να πω κατά ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να είναι και ο κύριος».

Ρωγμές σε σπίτια- Ψυχραιμία συνέστησε ο Περιφερειάρχης

Αυτοψία στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού πραγματοποιούν από το πρωί κλιμάκιο του Συντονιστικού αποτελούμενα από την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική κι άλλους. Μεγάλες ζημιές μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί.

Σε ορισμένα σπίτια όμως, όπως και σε ένα παντοπωλείο στο Καλπάκι, τα σημάδια του σεισμού είναι αποτυπωμένα.









Ζημιές στην ιστορική μονή Βελλάς

«Λαβώθηκε» από τους συνεχείς σεισμούς η ιστορική μονή Βελλάς, η οποία βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο των δονήσεων. Σε αρκετά σημεία του κτιριακού συγκροτήματος αλλά και στην εκκλησία, διαπιστώνονται ζημιές, το μέγεθος των οποίων δεν μπορεί να εκτιμηθεί προς το παρόν. Ο εγκέλαδος έχει αφήσει τα σημάδια του τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους.



Πηγή: http://epirusgate.blogspot.gr/







Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στο Μοναστήρι της Παναγίας στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου.



Κατολίσθηση έγινε στο δρόμο ανάμεσα στα χωριά Δημόκορη και Λάβδανη, λίγο πριν την είσοδο στο δεύτερο χωριό του Πωγωνίου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.


http://cdnapi.kaltura.com/index.php/extwidget/preview/partner_id/671421/uiconf_id/8794331/entry_id/1_ciu5h8nc/embed/dynamic

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: