25 Φεβρουαρίου 2016

Road Initiatives: Το επόμενο βήμα της ΕΕ για τους μεγάλους οδικούς άξονες

Road Initiatives: Το επόμενο βήμα της ΕΕ για τους μεγάλους οδικούς άξονες
Την ώρα που στην Ελλάδα "παλεύουμε" με το χρόνο για να ολοκληρώσουμε τα έργα στους 5 μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας, στην Ευρώπη ξεκινά ο σχεδιασμός για την ένωση μέσω της διασυνδεσιμότητας των μεγάλων οδικών αξόνων της Ηπείρου.


Το ΕU Road Initiatives είναι το επόμενο βήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καλύτερη διαχείριση των αυτοκινητόδρομων όχι πλέον σε επίπεδο χώρας αλλά σε επίπεδο Ένωσης. Το σχετικό σχέδιο είναι ακόμα στα σπάργανα όμως οι βασικές του αρχές είναι σαφείς.

Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η αξιολόγηση της υπάρχουσας νομοθεσίας, η δημόσια διαβούλευση, νομικές προτάσεις και ένα μεγάλο συνέδριο στις Βρυξέλλες στις 19 Απριλίου. Από το 2017 θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και στις Επιτροπές.

Σε γενικές γραμμές περιγράφεται η ανάγκη για την σταθεροποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας με προτεραιότητα την επανεξέταση των κανόνων που δεν είναι σαφείς ή είναι δύσκολα εφαρμόσιμοι.

Σήμερα στα μέλη-κράτη υπάρχουν πολλές διαφορετικές πολιτικές και αγκυλώσεις. Ένα από τα μεγάλα θέματα που ανοίγει το Road Initiative είναι η άρση του καμποτάζ στις χώρες της ΕΕ, οι διαφορετικοί κανόνες στην απελευθέρωση των τοπικών υπηρεσιών από λεωφορεία και πούλμαν και η αναποτελεσματική-δίχως συνεργασία των δυνάμεων ασφαλείας μεταξύ των κρατών μελών.

Τέλος ένα από τα σημεία-κλειδιά για τη μελλοντική λειτουργία των αυτοκινητόδρομων της ΕΕ είναι η διαλειτουργικότητα των ηλεκτρονικών διοδίων με σκοπό ο οδηγός να μπορεί με τη χρήση ενός μηχανήματος να κινείται από άξονα σε άξονα αλλά και από χώρα σε χώρα χωρίς να χρειάζετα κάθε τόσο να σταματά και να πληρώνει λόγω ασυμβατόητας του  πομποδέκτη που έχει προμηθευτεί.

Το Road Initiatives  αναμένεται να πάρει σαφή μορφή τα επόμενα 2 χρόνια και να ξεκινήσει η ενοποίηση των οδικών αξόνων σε ένα κοινό Ευρωπαϊκό οδικό δίκτυο, που εκτός από σύγχρονα χαρακτηριστικά θα είναι φιλικό για τον χρήστη του, τον Ευρωπαίο οδηγό.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια: