25 Φεβρουαρίου 2016

ΑΛΒΑΝΙΑ: 10η Σύνοδος Ολομέλειας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου στα Τίρανα

10η Σύνοδος Ολομέλειας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου στα Τίρανα 18-19.2.2016 - Επιτυχής παρέμβαση Ελληνικής Αντιπροσωπείας- Βράβευση Δημάρχου Λέσβου, κ. Γαληνού

Φεβρουάριος 25, 2016.

Τίρανα.

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 19.2.2016 στα Τίρανα η 10η Ολομέλεια Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου με θέμα τις κυριότερες προκλήσεις, πολιτικές εξελίξεις και προοπτικές  της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και ειδικότερα το προσφυγικό ζήτημα.


Κατά την πρώτη ημέρα της Συνέλευσης, 18.2.2016, ο γ.γ Ηνωμένων Εθνών, κ. Ban Ki-moon, απέστειλε εναρκτήριο χαιρετισμό.

Κατόπιν παρεμβάσεως  της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, αποτελούμενης από τους Βουλευτές, κ.κ. Αυλωνίτου, Μπαλωμενάκη, Παπακώστα, τον υπάλληλο Δ/νσης Ευρωπαϊκών Σχέσεων Βουλής, κ. Χονδρονάσιο, τον επικεφαλής της  Πρεσβείας  της Ελλάδος στα Τίρανα, κ. Ροκανά και τη Σύμβουλο Επικοινωνίας Πρεσβείας, κ. Σερβιτζόγλου, καθώς και ο Πρόεδρος της αλβανικής Βουλής, κ. Ιλίρ Μέτα  ο οποίος κατά την ομιλία του εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα, στήριξε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το προσφυγικό θέμα.


Τόνισε ότι η συγκυρία επιβάλλει μία ευρωπαϊκή, συλλογική, ανθρωπιστική λύση, ότι οι άμεσα πληγείσες χώρες πρέπει να έχουν την αρωγή όλων, και τάχθηκε υπέρ της ζώνης Σένγκεν.

 Ο Πρόεδρος του αλβανικού Κοινοβουλίου, Ιλίρ Μέτα, εδέχθη ασμένως να συμπεριληφθεί δήλωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα στην εναρκτήρια ομιλία του, καθώς και στη Συνέντευξη Τύπου με το πέρας Συνέλευσης.


Η Ελληνική Αντιπροσωπεία έκανε επιτυχή παρέμβαση στον Προεδρεύοντα της ΚΣΜ προκειμένου να διασφαλισθεί στήριξη στις θέσεις ελληνικής κυβέρνησης.

 Ο Αλβανός Πρωθυπουργός, κ. Εντι Ράμα, εξέφρασε, επίσης, δύο φορές κατά τον χαιρετισμό του την συμπαράστασή του προς την Ελλάδα και τόνισε ότι οι χώρες της Ε.Ε και Μεσογείου οφείλουν να φανούν αλληλέγγυες ως προς Ελλάδα, την  Ιταλία και  την Τουρκία. 


Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Πρωθυπουργός Αλβανίας, κ. Έντι Ράμα, όσο και ο Πρόεδρος της  Αλβανικής Βουλής, κ. Ιλίρ Μέτα, στις παρεμβάσεις τους έκαναν ιδιαίτερη μνεία στις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα μας για την αντιμετώπιση θυμάτων προσφυγικών ροών και εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στην Ελλάδα.


Στη Σύνοδο, σημειώνουν οι ε/φ, έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες από όλες σχεδόν τις χώρες Μεσογείου.

Κατά την τελευταία ημέρα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης έλαβε χώρα τελετή βράβευσης ατόμων, Οργανισμών και Θεσμών, που ξεχώρισαν μέσα από το έργο, την δέσμευση, τα επιτεύγματά τους και την συστηματική προώθηση την Ιδεωδών της Μεσογείου.

Μεταξύ των οχτώ βραβευθέντων, τιμητική διάκριση έλαβε και ο Δήμαρχος Λέσβου, κ. Γαληνός, ο οποίος κατά την ομιλία του ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια ευθύνης του, υπογράμμισε τα πραγματικά αίτια και πρότεινε αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.

Τα κεντρικά σημεία ομιλίας του  Δημάρχου Λέσβου συμπεριλαμβάνονται στην Διακήρυξη Δήμου Λέσβου, η οποία διενεμήθη στους Έλληνες Βουλευτές και υπόλοιπους βραβευθέντες.


Με το πέρας εργασιών 10ης Ολομέλειας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου ακολούθησε γεύμα εργασίας, κατά το οποίο η Ελληνική αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για ζητήματα  της Ελληνικής Ομογένειας από τον Βουλευτή και Πρόεδρο ΚΕΑΔ, κ. Ευάγγελο Ντούλε και Πρόεδρο ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κ. Λεωνίδα Παππά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: