25 Ιουνίου 2015

Βρετανός πρέσβης στην Αλβανία: Κλίκα Ανώτερων δικαστών λαδώνεται για αποφάσεις

http://www.echedoros-a.gr
Ιούνιος 25, 2015.

Σε συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της Αλβανίας, που λαμβάνει χώρα στον Αυλώνα με συντονιστή τον Ισμαήλ Κεμάλι από το Πανεπιστήμιο  της πόλης, συμμετείχαν δικαστές, δικηγόροι, καθηγητές και μαθητές από όλη τη χώρα.



Αξιοσημείωτη ήταν η παρέμβαση του πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στα Τίρανα, Nicholas Cannon, ο οποίος εξήρε τη μεταρρύθμιση που αναγγέλλεται στην δικαιοσύνη και όπως είπε είναι μια σημαντική αλλά πολύ δύσκολη διαδικασία.

Ο Βρετανός πρέσβης δεν δίστασε να επικρίνει την υπάρχουσα κατάσταση της δικαιοσύνης στην Αλβανία και να προβεί, δημόσια, σε καταγγελία, λέγοντας χαρακτηριστικά: 

«Πρέπει να πω ότι στην καρδιά του αλβανικού δικαστικού συστήματος έχει συσταθεί μια κλίκα δικαστών που λειτουργούν ως ομάδα, χρησιμοποιώντας το δικαστικό σύστημα, για να επωφεληθούν εμπορευόμενοι τη δικαιοσύνη. Η διαφθορά στο δικαστικό σύστημα καθιστά δύσκολη την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος», είπε.

Ο Cannon τόνισε ότι, ακόμη και αν η αστυνομία και οι εισαγγελείς κάνουν τη δουλειά τους, το διεφθαρμένο δικαστικό σύστημα ελέγχει τα μέτρα κατά του εγκλήματος και ποτέ δεν απονέμεται δικαιοσύνη.

Ο Βρετανός πρέσβης ήταν κατηγορηματικός: «Εάν δεν εξυγιανθεί  το δικαστικό σύστημα στην Αλβανία και δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ο δρόμος προς την Ευρώπη θα αποκλεισθεί».

Πρόσθεσε ότι μια μικρή ομάδα, λιγότερο των 100 ατόμων δηλητηριάζουν το δικαστικό σύστημα και  κρατούν σε ομηρία το μέλλον ενός ολόκληρου έθνους.

Επίσης, ο Andy Dobrushi, εκτελεστικός διευθυντής  του Ιδρύματος Ανοικτή Κοινωνία για την Αλβανία, δήλωσε ότι μόνο με την αμεροληψία και τη διαφάνεια, μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα των συνταγματικών αλλαγών στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: