13 Απριλίου 2024

Ο ΡΑΜΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ: «ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΑΞΙ, ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ»




Η Αλβανία είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε επένδυση προέρχεται από τη Γαλλία, ενώ είναι ευγνώμων για τον ρόλο του Παρισιού για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων.


Ο πρώτος πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Αλβανίας επισκέφθηκε επίσημα σήμερα (12 Απριλίου 2024) και έγινε δεκτός με τις υψηλότερες στρατιωτικές τιμές στη Γαλλία


Εκτιμώντας στο μέγιστο τις σχέσεις των δύο χωρών, κατά την κοινή δήλωση Τύπου ο Γάλλος Πρόεδρος συνεχάρη την Αλβανία για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, διασφαλίζοντας τη συνεχή στήριξη της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο Εμανουέλ Μακρόν, έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.


Στο τέλος της δήλωσης, μια διακυβερνητική συμφωνία για τη διαχείριση των υδάτων, τον αειφόρο τουρισμό και την καινοτομία υπεγράφη από τον Υπουργό Οικονομίας, Πολιτισμού και Καινοτομίας της Αλβανίας.


Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα εντυπωσιάστηκε από την υποδοχή του Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων στη Γαλλία.


Θυμήθηκε την εποχή που ήταν μετανάστης, τη δεκαετία του ’90 και στάθηκε στην ουρά για να βρει ταξί.


«Εντυπωσιάστηκα από αυτήν την υποδοχή που μου έγινε. Μια τελετή που δεν είχα φανταστεί ποτέ στη ζωή μου, από τότε που πρωτοήρθα στη Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Όταν ήρθα από το αεροδρόμιο έμεινα στην ουρά για πολλή ώρα για να βρω ταξί. Τότε έζησα εκείνες τις μεγάλες δυσκολίες εκείνη την εποχή, όπως όλοι όσοι ήρθαν από την Αλβανία.


Νόμιζα ότι είχα δει τα πάντα, ώσπου μια μέρα, τώρα, έφτασα σε αυτό το παλάτι για να παραλάβω τη Λεγεώνα της Τιμής. Σήμερα είμαι πολύ περήφανος όχι για τον εαυτό μου, αλλά για αυτή τη φιλία μεταξύ Αλβανίας και Γαλλίας. Πρώτη φορά στις σχέσεις μας που γίνεται δεκτός με αυτόν τον τρόπο εκπρόσωπος του αλβανικού κράτους. Εδώ κάναμε μια μικρή πλάκα με τον πρέσβη, γιατί εδώ ήταν μια ομάδα ανθρώπων που εκείνη την εποχή στη δεκαετία του ’90 ήταν τόσο μικροί όσο τα δάχτυλα ενός χεριού.


Σήμερα είναι πολύ περισσότεροι, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται στην Αλβανία για να επενδύσουν. Θέλω να σας ευχαριστήσω, καταρχάς, για την αποφασιστικότητα με την οποία ενθαρρύνατε αυτό το νέο κύμα προσέγγισης μεταξύ των βαλκανικών χωρών και της ΕΕ. Βάζοντας στο τραπέζι για να συνοδεύσει αυτή τη διαδικασία ολοκλήρωσης με μια διαδικασία ευθυγράμμισης. Βλέπουμε τα αποτελέσματα για την Αλβανία. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το σχέδιο ανάπτυξης που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια ισχυρή, ενωμένη Ευρώπη που δεν παραμένει όμηρος των παλιών παραδοσιακών μεθόδων. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», κατέληξε ο Ράμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: