26 Φεβρουαρίου 2015

Αμβρακία Οδός: Για μία ακόμα φορά προβλήματα στα μεγάλα έργα

Αμβρακία Οδός: Για μία ακόμα φορά προβλήματα στα μεγάλα έργα
Φρένο για ακόμη μια φορά στα έργα και σύσκεψη στο Υπουργείο για τις εξελίξεις. Σε υποχρεωτική άδεια εργαζόμενοι των εργοταξίων, εκκρεμούν δικαστήρια για τις απαλλοτριώσεις.

Ενώ τα πράγματα στην κατασκευή του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία τους τελευταίους μήνες έδειχνε να βαίνουν καλώς, με τα έργα να προχωρούν και πάλι μετά τις σημαντικές καθυστερήσεις, το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται, ξανά ,εμπόδια.


Η κατάσταση για το έργο είναι αυτή την ώρα ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού ο εργολάβος, που έχει ήδη κριθεί έκπτωτος δύο φορές για τις δύο από τις τέσσερις εργολαβίες και τρείς φορές για τη μία, φαίνεται πως αδυνατεί να ανταπεξέλθει οικονομικά.

Τα έργα τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν, ουσιαστικά, σταματήσει ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι που βρίσκονται σε υποχρεωτική άδεια λόγω αυτών των δυσπραγιών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο αρμόδιο Υπουργείο για τα προβλήματα του Άκτιο-Αμβρακία, το αν πάρθηκε όμως κάποια απόφαση δεν είναι ακόμη γνωστό.

Για την ιστορία, οι εργολαβίες του έργου είναι οι εξής τέσσερις:
1η εργολαβία από ΧΘ 0-22,5 (από τα διόδια του Ακτίου μέχρι τα Παλιάμπελα), προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ με έκπτωση 50,4% και η παράδοση της είχε οριστεί για τις 30 Ιουνίου 2015.
2η εργολαβία από ΧΘ 22,5-26,9 (λίγο μετά τα Παλιάμπελα μέχρι τον Δρυμό Βόνιτσας), προϋπολογισμού 33εκ€,που το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την παράδοσή της μέχρι τις 17 Ιουλίου 2014.
3η εργολαβία από ΧΘ 26,9-35( από Δρυμό μέχρι Λουτράκι) με προϋπολογισμό 39,4 εκατ. Ευρώ με παράδοση 8 Μαρτίου 2015.
4η εργολαβία από ΧΘ 35-48,435 (από Λουτράκι μέχρι Αμβρακία) προϋπολογισμού 52,3 εκατ. ευρώ και παράδοση που προβλέπονταν να γίνει στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Η 2η, η 3η και η 4η εργολαβία έχουν ήδη πάρει παράταση για τέλος του 2015, ένα περιθώριο που με τον ρυθμό που κινούνται σήμερα τα πράγματα, δεν φαίνεται και πολύ πιθανό να τηρηθεί.

Οι ενημέρωση που έχουν πάντως οι εργαζόμενοι του Άκτιο-Αμβρακία είναι πως ο λόγος που οι εργασίες έχουν σταματήσει, είναι ότι οι τροποποιήσεις που έγιναν στη μελέτη για κάποια σημεία του έργου δεν έχουν ακόμη υπογραφεί από την επιβλέπουσα Υπηρεσία, αλλά και ότι υπάρχουν χρήματα από το υπουργείο που δεν έχουν φτάσει ακόμη. Σύμφωνα με το Υπουργείο, κάτι τέτοιο δεν ισχύσει και καλείται ο εργολάβος στην Αθήνα για να συζητηθεί το όλο θέμα.

Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνονται εργασίες σε κανένα από τα τέσσερα εργοτάξια, μέχρι να βρεθεί άκρη μεταξύ Υπουργείου και Κοινοπραξίας.

Δικαστήρια και αναβολές για τις απαλλοτριώσεις
Ο μεγάλος βραχνάς για το κράτος είναι το θέμα των απαλλοτριώσεων που 5 χρόνια μετά την έναρξη του έργου, δεν έχει ακόμη διευθετηθεί.

Τα δικαστήρια για τις απαλλοτριώσεις δεν έχουν ακόμη τελειώσει, ενώ η τελευταία αναβολή δόθηκε για τις 9 Ιουνίου για τα δύο πρώτα κομμάτια που δεν έχουν απαλλοτριωθεί (προς Λουτράκι –Αμβρακία). Αναβολή πήρε το δικαστήριο για δύο ακόμη σημεία που εκκρεμούν απαλλοτριώσεις, το ένα για τον Νοέμβριο και το άλλο για τον Μάϊο.

Πηγή:agrinionews.gr, http://www.ypodomes.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: