17 Δεκεμβρίου 2014

Κινητικότητα για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους


Κινητικότητα για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ που θα απαιτεί την αποχώρηση του Ισραήλ στα προ του 1967 σύνορα, εντός δύο χρόνων, αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, είχε συνάντηση στο Λονδίνο με τον επικεφαλής των Παλαιστίνιων 



Saeb Erekat
Saeb Erekat
διαπραγματευτών Saeb Erekat για το σχέδιο που ορίζει χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη.

Όπως αναμενόταν τον κάλεσε να μην προωθήσει το αίτημα για ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ που καλεί το Ισραήλ να έχει ολοκληρώσει την αποχώρηση από τα κατεχόμενα ως το Νοέμβριο του 2016.

Χωριστή τροπολογία καθορίζει χρονικό όριο δύο χρόνων για την επίτευξη οριστικής συνθήκης Ειρήνης.

Το Ισραήλ έχει ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποβάλουν βέτο και στις δύο τροπολογίες.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση στη Ρώμη του Τζον Κέρι με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπινιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος υποστήριξε πως «δεν βλέπει τους λόγους η Ουάσιγκτον να αλλάξει από τη στάση που τηρεί εδώ και 47 χρόνια, ότι η επίλυση θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων».

Οι απευθείας συνομιλίες, που είχαν προωθήσει οι ΗΠΑ, έχουν καταρρεύσει από τον περασμένο Απρίλιο. Ακολούθησε το καλοκαίρι, η πολύνεκρη ισραηλινή εισβολή στη λωρίδα της Γάζας.

Μετά την επίσκεψή του στη ρώμη, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ταξίδεψε στο Παρίσι και συζήτησε τις εξελίξεις με τους ομολόγους του της Γαλλία, τη Γερμανίας και τη Βρετανίας.

Κατόπιν πήγε στο Λονδίνο για τη συνάντηση με τον Ερεκάτ και αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου με επικεφαλής τον γγ Nabil al-Arabi. Παρών ήταν και ο αντιπρόσωπος του «Κουαρτέτου Μέσης ανατολής», πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

Η Ιορδανία είχε κυκλοφορήσει το παλαιστινιακό σχέδιο της τροπολογίας από τον περασμένο μήνα καθώς οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι θα ζητήσουν να τεθεί οπωσδήποτε σε ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ.
Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ Riyad Mansour, έχει δηλώσει πως η τροπολογία θα κατατεθεί σήμερα και θα ζητηθεί να τεθεί σε ψηφοφορία μέσα σε 24 ώρες. Ωστόσο η εκπρόσωπος της Ιορδανίας στον ΟΗΕ Dina Kawar έχει δηλώσει πως δεν αναμένεται κάποια εξέλιξη μέσα στην εβδομάδα.

Μια άλλη τροπολογία που θα καταθέσει η Γαλλία, θα καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια οριστική ειρηνευτική συμφωνία που θα προωθεί τη λύση των δύο χωριστών κρατών μέσα σε δύο χρόνια. Σ’ αυτήν ωστόσο, δεν αναφέρεται οτιδήποτε για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων κατοχής.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λωράν Φαμπιύς είπε πως η τροπολογία αυτή είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή από όλους ενώ στην παλαιστινιακή τροπολογία οι ΗΠΑ αναμένεται να προβάλουν δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο). Όπως και στο παρελθόν οι ΗΠΑ έχουν προβάλει βέτο σε πολλές τροπολογίες για ζητήματα που δεν αρέσουν στο στενό τους σύμμαχο το Ισραήλ.

Πάντως, ανώτερος αξιωματούχος του Στειτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε στο BBC ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αποφασίσει «αν θα μπλοκάρουν την γαλλική τροπολογία». Για να προσθέσει: «Υπάρχουν πολλά ζητήματα που ουδέποτε θα υποστηρίζαμε».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει από τη Δευτέρα, ότι απορρίπτει και την γαλλική τροπολογία: «Απόπειρα των Παλαιστίνιων αλλά και άλλων να εξαναγκάσουν το Ισραήλ να αποδεχθεί όρους θα οδηγήσουν να χειροτερεύσει η κατάσταση στην περιοχή προκαλώντας κινδύνους στο Ισραήλ», είπε. 

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις

Στην Ευρώπη όμως, αυξάνεται η ανυπομονησία για την αποτυχία να προωθηθεί ειρηνευτική διαδικασία και αυξάνονται οι πιέσεις σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναγνωρισθεί το Παλαιστινιακό κράτος.

Αίσθηση όμως, έχει προκαλέσει ανάλογο αίτημα 800 Ισραηλινών διανοουμένων οι οποίοι προσπαθούν να κινητοποιήσουν Ευρωπαίους πολιτικούς. 

Μετά την Γαλλική Εθνοσυνέλευση την περασμένη εβδομάδα και η Γερουσία ζήτησε την αναγνώριση των παλαιστινιακών περιοχών. Οι Γάλλοι δεν είναι όμως οι μόνοι. Και άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια εγκρίνουν αυτή την περίοδο παρόμοια ψηφίσματα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγορεί τους Ευρωπαίους, ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά στη διαμάχη τους με τους Παλαιστίνιους. Οι Ευρωπαίοι όμως, είναι απογοητευμένοι από την διπλωματική στασιμότητα για το φλέγον ζήτημα, ενώ υποστήριξη βρίσκουν από πρώην πολιτικούς και διανοούμενους από το Ισραήλ.

Ο πρώην γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Άλον Λιέλ, συνέταξε αναφορά και προσπαθεί να κερδίσει την συγκατάθεση Ευρωπαίων πολιτικών: «Σκοπεύουμε να στείλουμε επιστολή σε κάθε κοινοβούλιο. Σε κάθε κοινοβούλιο που θα αποφασίσει στους ερχόμενους μήνες και θα πρέπει να γίνει κάτι μέσα στους επόμενους μήνες ώστε να υπάρξει ένα μεγάλο κύμα».

Δεν πρόκειται για υψηλή διπλωματία. Πρόκειται για επιστολή που συνέταξαν διανοούμενοι από το Ισραήλ και ζητάνε την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης. 

Οι συγγραφείς Ντέιβιντ Γκρόσμαν και Άμος Οζ έχουν υπογράψει αλλά και ο πρώην υπουργός Γιόσι Σαρίντ.
Στην επιστολή αναφέρεται: «Μας είναι σαφές, ότι οι δυνατότητες του Ισραήλ για επιβίωση και η ασφάλεια του, εξαρτώνται από την ίδρυσή ενός παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα βασίζεται στα σύνορα του 1967 καθώς και στην αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ισραήλ. Η πρωτοβουλία του Ισραήλ για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης θα ενισχύσει τις πιθανότητες για ειρήνη και θα ενθαρρύνει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να επιλύσουν τη διαμάχη».

Το θέμα συζητείται στο Ευρωκοινοβούλιο 


Αφορμή για την επιστολή αυτή στάθηκε η απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη. Ο πρώην διπλωμάτης βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με φιλελεύθερους πολιτικούς στη Μεγάλη Βρετανία όπου η Κάτω Βουλή θα ενέκρινε σχετικό ψήφισμα, μιας και φοβόταν ότι εκείνοι ήταν που θα φέρουν προσκόμματα: «Μια δική μας επιστολή θα βοηθούσε πολύ. Έπρεπε να στείλουμε την επιστολή την Κυριακή στις 11 η ώρα, αυτό το Σαββατοκύριακο δηλαδή. Και ακριβώς την Κυριακή στις 11 η ώρα η επιστολή με 363 υπογραφές Ισραηλινών παραδόθηκε στους Βρετανούς βουλευτές».

Ως σήμερα, ο αριθμός αυτών που υπογράφουν έχει φθάσει τους 800 και αυτό προκαλεί αναστάτωση και στο Ισραήλ. Ο βουλευτής Γιόνι Τσετμπούν κάνει λόγο για «ελιτίστικη μειονότητα» ενώ ο πρωθυπουργός Νετανιάου χαρακτήρισε την κίνηση «ανεύθυνη που δεν εξυπηρετεί την ειρήνη». 

Αυτή την εβδομάδα το Ευρωκοινοβούλιο θα συζητήσει για την αναγνώριση της Παλαιστίνης.
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: