6 Μαΐου 2024

Πόσοι τουρίστες ήρθαν ήρθαν στην Ήπειρο, από ποιες χώρες, πόσο έμειναν, πόσα ξόδεψαν

 


Πλήρη και αναλυτική εικόνα για την τουριστική κίνηση, τις διανυκτερεύσεις και τα έσοδα που έμειναν στην Ήπειρο κατά το 2023 δίνει η μελέτη που δημοσιοποίησε το ΙΝΣΕΤΕ και η οποία παρουσιάζει τα στοιχεία εισερχόμενου τουρισμού ανά αγορά και Περιφέρεια.

Η Ήπειρος έχει το 4,7% των συνολικών επισκέψεων της χώρας, το 1,9 των συνολικών διανυκτερεύσεων της και μόλις το 1,7 των εισπράξεων.

Ο αριθμός των επισκεπτών το προηγούμενο έτος αυξήθηκε αλλά το στοιχείο αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα.

Η δαπάνη ανά επίσκεψη μειώθηκε σημαντικά ενώ μειώθηκε και η ελάχιστη διάρκεια παραμονής.

Η κύρια αγορά τουριστών για την Ήπειρο παραμένει η Αλβανία ενώ ακολουθούν η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Αλβανία σταθερά τα τελευταία χρόνια είναι αυτή που τροφοδοτεί την περιοχή με τουρίστες και μάλιστα όλη την διάρκεια του έτους κάτι που οφείλεται στην γειτνίαση και όχι στη στοχευμένη προβολή της Ηπείρου.

Το 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση +58,1% και ανέβηκε στην έκτη θέση με τις επισκέψεις να διαμορφώνονται σε 1.712 χιλιάδες. Η άνοδος αυτή έφερε την περιοχή στην έκτη θέση μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας.

Οι επισκέψεις από την Αλβανία υπολογίζονται στις 219 χιλιάδες, από την Γερμανία στις 80 και από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 76.

Η Ήπειρος έχει την 8η θέση μεταξύ των 13 περιφερειών στις διανυκτερεύσεις με ποσοστιαία αύξηση +35,9% και με κύρια αγορά την Γερμανία (754 χιλ.) ενώ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (460 χιλ.) και η Αλβανία (420 χιλ.).

Οι εισπράξεις στην Περιφέρεια Ηπείρου διαμορφώθηκαν σε 330 εκατ. €, εκ των οποίων 46 εκατ. € προήλθαν από την Γερμανία, 42 εκατ. € από την Αλβανία και 41 εκατ. € από το Ην. Βασίλειο.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου το 2023, η δαπάνη ανά επίσκεψη διαμορφώθηκε σε 193 € καταγράφοντας μείωση -19,7%/-47 €.

Τέλος, η ελάχιστη διάρκεια παραμονής το 2023, σημειώθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου όπου σημειώθηκε μείωση κατά -14,0% ενώ καταγράφηκαν μόλις 2,5 διανυκτερεύσεις.

Πηγη: epiruspost.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: