ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
Τη συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση ότι στην αυριανή του συνεδρίαση το Eurogroup θα εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση, συμμερίζονται πλέον κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προερχόμενοι ακόμη και από την πλευρά των «σκληρών» της ευρωζώνης.
Σήμερα συναντάται στις Βρυξέλλες η προπαρασκευαστική Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, η οποία θα συζητήσει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες ενόψει της συμφωνίας, με σημαντικότερη τον τρόπο υλοποίησης του Ειδικού Λογαριασμού, θέμα το οποίο αναμένεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να κλειδώσει πριν από την αυριανή συνεδρίαση.
Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δείχνει να έχει εγκαταλείψει την ιδέα του bridge loan, της τμηματικής δηλαδή καταβολής του δανείου πριν και μετά τις εκλογές, ενώ και η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, σε τηλεοπτική της συνέντευξη, εκτιμά ότι το νέο πακέτο σωτηρίας της Ελλάδας είναι προ των πυλών: «Δεν νομίζω ότι έχει διαμορφωθεί κάποια πλειοψηφία για να πάμε σε κάποια άλλη λύση, επειδή η όποια άλλη θα ήταν πολύ δύσκολη και θα κόστιζε πάρα πολά χρήματα».
Συζητείται η μορφή της εποπτείας
Η κυρία Φέκτερ αναφέρεται στις επιλογές που εξετάζονται για τη νέα μορφή εποπτείας. «Θα συζητηθεί εκτενώς κατά πόσον τα υφιστάμενα όργανα ελέγχου θα παραμείνουν ως έχουν ή αν θα δημιουργήσουμε ένα νέο όργανο ελέγχου για να συνοδεύσουμε τη μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας», λέει και διαβεβαιώνει ότι «εφόσον το ελληνικό Κοινοβούλιο στηρίζει τις αλλαγές εκείνες που επιτρέπουν στη χώρα να ξαναστηριχθεί στα πόδια της μετά από έναν μακρύ και επίπονο δρόμο, η Ευρώπη θα συμπαρίσταται στην Αθήνα». «Οι υπουργοί της ευρωζώνης, πιστεύω δε και οι επικεφαλής των κυβερνήσεων, έχουμε συμφωνήσει ότι δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα στο περιθώριο της ευρωζώνης ούτε θα την πετάξουμε εκτός. Αλλωστε και η αποπομπή δεν θα έλυνε τα προβλήματα της Ελλάδας, διότι η Αθήνα θα εξακολουθούσε να έχει ένα τεράστιο χρέος σε ευρώ, το οποίο θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο να αποπληρώσει με την υποτιμημένη δραχμή», προσθέτει.
«Εάν οι ασθενέστερες χώρες της ευρωζώνης βγουν εκτός, τότε όσες παραμείνουν στον σκληρό πυρήνα θα δουν τις εξαγωγές τους να υποφέρουν από το σκληρό ευρώ, όπως ακριβώς η Ελβετία με το σκληρό φράγκο. Καταλαβαίνω ότι το σενάριο αυτό συζητείται αλλά δεν είναι το καλύτερο» καταλήγει η Μ. Φέκτερ.
Ρέντινγκ: Στο ευρώ, αλλά με κανόνες
Την πεποίθησή της πως στο αυριανό Eurogroup ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, εξέφρασε επίσης η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ, σε συνέντευξή της στην αυστριακή ραδιοφωνία.
Σχολιάζοντας τις εικασίες για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, χαρακτήρισε «επικίνδυνο να λέει κανείς ότι μπορεί να ζήσει χωρίς τον γείτονά του» και εξήγησε ότι βάσει των συνθηκών, το ευρώ είναι μη ανατρέψιμο και δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα αλλά ούτε και η βούληση να αποπεμφθεί κάποια χώρα- μέλος της Ευρωζώνης».
«Οποιος είναι στο ευρώ, παραμένει στο ευρώ», σημείωσε προειδοποιώντας όμως ότι αυτό δε σημαίνει πως μπορεί κάποιος «να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς όρους».
«Πιστεύω ότι θα εγκρίνουν το πακέτο. Υπό όρους όμως. Δεν μπορούν να ρίξουν λεφτά σε ένα άδειο βαρέλι», κατέληξε.
Διέψευσε τα περί περιορισμένης συμμετοχής το ΔΝΤ
Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ διέψευδε δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο νέο πακέτο βοήθειας μονο με 13 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι η τελική εισήγηση για το ακριβές ποσό θα γίνει στο ΔΣ του Ταμείου, μετά τις αποφάσεις της ΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου