23 Οκτωβρίου 2024

Τουλάχιστον 136 φράγματα στην Αλβανία είναι μη λειτουργικά

 


Η Αλβανία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις σε σχέση με τα υφιστάμενα φράγματα. Η Εθνική Επιτροπή Μεγάλων Φραγμάτων έχει επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη για άμεσες ενέργειες που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που σχετίζονται με τα υδάτινα συστήματα της χώρας.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής, Arjan Jovani, ανέφερε ότι τουλάχιστον 136 φράγματα δεν εξυπηρετούν πλέον τον αρχικό τους σκοπό. Από αυτά, 35 είναι μεγάλα φράγματα και 101 μικρότερα. Μερικά από αυτά τα φράγματα έχουν καταστραφεί πλήρως ή έχουν εγκαταλειφθεί από τις τοπικές αρχές, που έχουν δεχθεί να τα αποσύρουν από λειτουργία.

Επιπλέον, 46 φράγματα έχουν χάσει τις ακριβείς συντεταγμένες τους, ενώ κάποιοι ταμιευτήρες έχουν μετατραπεί σε γεωργικές εκτάσεις. Αν και το νομικό πλαίσιο για την απόσυρση φραγμάτων υπάρχει, λείπουν οι τεχνικές οδηγίες και τα πρότυπα για την εφαρμογή της διαδικασίας.

Συνολικά, η Αλβανία διαθέτει περισσότερα από 650 φράγματα που χρησιμοποιούνται για άρδευση, τουρισμό και αλιεία, ενώ 24 φράγματα είναι αφιερωμένα στην παραγωγή ενέργειας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία επίσημη απόσυρση φράγματος, παρά το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις κατασκευές έχουν ηλικία άνω των 50 ετών και αποτελούν κίνδυνο για τις κοντινές κοινότητες.

Η διαχείριση των φραγμάτων στην Αλβανία έχει αποκτήσει αυξημένη σημασία λόγω των επιπτώσεων στο περιβάλλον και την τοπική οικονομία. Μια πρωτοβουλία σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την Εθνική Επιτροπή Μεγάλων Φραγμάτων στοχεύει στον εντοπισμό και την απόσυρση των φραγμάτων που δεν λειτουργούν ή είναι πολύ ακριβά για να συντηρηθούν. Η καλύτερη λύση είναι η αποκατάσταση της φυσικής ροής των υδάτων.

Πηγή: https://www.himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: