16 Ιουνίου 2011

Φεύγουν οι Αλβανοί λόγω κρίσης

Η κρίση στην ελληνική αγορά οδηγεί σταδιακά τους Αλβανούς στην πατρίδα τους, αφού το μεροκάματο στην ελληνική επαρχία είναι δυσεύρετο έως ανύπαρκτο. Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας διαμορφώθηκαν το 2010, με βάση τα...




τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, τα μεταναστευτικά εμβάσματα και περιορίστηκαν στα 690 εκατ. ευρώ σημειώνοντας έναντι του 2009 (781 εκατ. ευρώ) μείωση της τάξης του 12%. Η μείωση του ύψους των μεταναστευτικών εμβασμάτων αποδίδεται, μεταξύ άλλων, και στον οριστικό επαναπατρισμό των Αλβανών, λόγω της οικονομικής κρίσης στις γειτονικές τους χώρες και κυρίως στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στα Τίρανα.
Σύμφωνα με πηγές του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αργυροκάστρου, τους τελευταίους δεκαεπτά μήνες, σαράντα οκτώ νέες επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν στην περιοχή από επαναπατρισθέντες από την Ελλάδα, οι είκοσι πέντε από τις οποίες το πρώτο πεντάμηνο του 2011 και μάλιστα σε παραγωγικούς κλάδους.
Η καθοδική εξέλιξη των μεταναστευτικών εμβασμάτων αναμένεται να συνεχιστεί και το 2011, ενώ, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, το συνολικό ποσό των μεταναστευτικών εμβασμάτων, που παραμένουν σημαντική πηγή εισοδήματος για χιλιάδες αλβανικές οικογένειες, θα διαμορφωθεί το τρέχον έτος στο επίπεδο του 2010 και πάντως κάτω από το ύψος του 2008 (833 εκατ. ευρώ).
Η καλύτερη επίδοση, όσον αφορά τις εισροές εμβασμάτων προς την αλβανική οικονομία, είχε καταγραφεί, βάσει των ίδιων στατιστικών της κεντρικής τράπεζας, το 2007, όταν το ποσό έφτασε στα 951 εκατ. ευρώ. Σε γενικές γραμμές τα εμβάσματα από το εξωτερικό αντιπροσωπεύουν περί το 10% του ΑΕΠ της χώρας.
Οικονομικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την τάση μείωσης της εισροής μεταναστευτικών εμβασμάτων ανησυχητική, διότι -όπως επισημαίνουν- τα μεταναστευτικά εμβάσματα τροφοδοτούν την ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας.
esspreso

Δεν υπάρχουν σχόλια: