25 Μαΐου 2011

Μέτρα προστασίας από την πυρκαγιά παραθέτει διοικητής πυροσβεστικού σταθμού


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011, 17:00

Μέτρα προστασίας από τη πυρκαγιά ακόμα και στην περίπτωση που φτάσει στο κατώφλι σπιτιών, απαρίθμησε ο αντιπύραρχος - δασολόγος, διοικητής Α΄ Πυροσβεστικού Σταθμού Θεσσαλονίκης Σπύρος Βαρσάμης με αφορμή εκδήλωση με θέμα «Το δάσος στα Πεύκα και η πυροπροστασία του».

Η εκδήλωση που διοργανώνεται από το ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ, θα πραγματοποιηθεί στις 7:30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του 1ουΔημοτικού Σχολείου Πεύκων, με εισηγητές, εκτός από τον κ. Βαρσάμη, τον δασάρχη Θεσσαλονίκης, Απόστολο Αϊναλή, ενώ παρεμβάσεις θα κάνουν ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης και ο πρόεδρος της ΕΔΟΜΑΚ, Στέλιος Βαϊρλής.

Η Θεσσαλονίκη βίωσε τον Ιούλιο του 1997, μια ιδιαίτερα καταστροφική πυρκαγιά που κατέστρεψε το 55% (16640 στρ) του περιαστικού δάσους Κέδρινου Λόφου (Σέιχ Σου) και απείλησε τους οικισμούς Πεύκων και Πανοράματος, χωρίς όμως τελικά να υπάρξουν θύματα ή ζημιές σε κατασκευές πλην ενός κτιρίου.
Όπως αναφέρεται στην ομιλία του κ.Βαρσάμη, στον οικισμό των Πεύκων η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών και σταμάτησε στις απέναντι από το δάσος πλαγιές. Πολλοί από τους κατοίκους πανικοβλήθηκαν, ενώ σοβαρό πρόβλημα δημιούργησε η διακοπή ρεύματος που οδήγησε σε διακοπή της υδροδότησης.

Σε περίπτωση που αντιληφθούμε μια δασική πυρκαγιά, πρέπει αμέσως να τηλεφωνήσουμε στο 199 και να αναφέρουμε τη θέση και το μέγεθός της όπως και στοιχεία για το τι απειλείται.

«Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος ή δασική έκταση δημιουργήστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω απ΄ αυτό καθαρίζοντας και απομακρύνοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και τις πευκοβελόνες, κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων και μην αφήνετε τα κλαδιά να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια», συμβουλεύει ο κ.Βαρσάμης.
Επιπλέον, μία δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένας σωλήνας νερού, μπορεί να παρέχουν προστασία από την πυρκαγιά.
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011, 17:00
ΠΗΓΗ:Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: