15 Δεκεμβρίου 2010

Ερώτηση Μιχάλη Παντούλα στη Βουλή για ιθαγένεια, συντάξεις ΟΓΑ και επιδόματα Βορειοηπειρωτών

Προς : Τον Υφυπουργό Εξωτερικών
κ. Δημήτριο  Δόλλη

Κύριε Υφυπουργέ,
Γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας διακρίνει για τα θέματα του ομογενειακού ελληνισμού της Αλβανίας, αλλά καI την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών σας προς επίλυσή τους, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να σας θέσω υπόψη  τα εξής:
1.Ιθαγένεια : Στο θέμα χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας οι ομογενείς εξ Αλβανίας αντιμετωπίζουν δύο προβλήματα. Το πρώτο αφορά τις μακρόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλαιπωρούν αφάνταστα τους ενδιαφερόμενους. Το δεύτερο έχει να κάνει με τους διαμένοντες μονίμως στη Βόρειο Ήπειρο ή άλλες περιοχές της Αλβανίας. Σε αυτή την περίπτωση για να γίνει δεκτή η αίτηση θα πρέπει να προσκομισθεί μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας στην Ελλάδα. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας μπορεί να γίνει μόνο εφόσον συνδυαστεί με τον «ξεριζωμό» από τις πατρογονικές εστίες. Δυστυχώς αυτή είναι η ακατανόητη πολιτική της επίσημης Ελλάδας, που πρέπει να σταματήσει πάραυτα. Τέλος, είναι αυτονόητο ότι για τους Βορειοηπειρώτες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα  η χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας επιβάλλεται να γίνεται αυτομάτως.
2. Προνοιακό επίδομα ανασφάλιστων ομογενών (κατώτερη σύνταξη ΟΓΑ) – Πολυτεκνικά επιδόματα : Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η χορήγηση τους συνδυάζεται με τη μόνιμη παραμονή των δικαιούχων στην Ελλάδα. Η παραμονή στη Βόρειο Ήπειρο από ζητούμενο κατάντησε να είναι κατάρα για το επίσημο ελληνικό κράτος. Ο ΟΓΑ ζητά μισθωτήρια συμβόλαια κατοικίας στην Ελλάδα και ελέγχει τα διαβατήρια για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει μετακίνηση από και προς την Αλβανία. Απόλυτη σχιζοφρένεια. Η παρέμβασή σας και εδώ πρέπει να είναι άμεση.   
Εκτός αυτού η χορήγηση της κατώτερης σύνταξης του ΟΓΑ, στο δεύτερο άτομο από το ζευγάρι των γερόντων ομογενών, περικόπτεται στην περίπτωση που ο ομογενής αυτός λαμβάνει βοήθημα (70 περίπου ευρώ) από την Αλβανία. Το ελάχιστο αυτό ποσό προστιθέμενο στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα διαμορφώνει συνολικό ποσό πάνω από το επιτρεπόμενο χρηματικό όριο χορήγησής του και στους δύο συζύγους. Έτσι όσοι δηλώνουν ότι παίρνουν αυτό το βοήθημα στην Αλβανία τιμωρούνται στην Ελλάδα.
3.Συντάξεις γήρατος και αναπηρίας ΙΚΑ : Οι ομογενείς εξ Αλβανίας οι οποίοι ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ για πρώτη φορά πριν το 1993 δε δικαιούνται σύνταξης γήρατος με τη συμπλήρωση των 4500 ημερομισθίων (15 χρόνια ασφάλισης) εάν ταυτοχρόνως λαμβάνουν από την Αλβανία το προνοιακό βοήθημα των 70 περίπου ευρώ μηνιαίως. Εφαρμόζεται σε αυτή την περίπτωση η διάταξη περί διπλής σύνταξης, όποτε ζητούνται 20 χρόνια εργασίας και 6000 ημερομίσθια. Δε συμβαίνει το ίδιο αν ο ομογενής έχει ασφαλισθεί στο ΙΚΑ για πρώτη φορά το 1993 κ.ε. Τότε δεν υπάρχει κανένα κώλυμα για τη συνταξιοδότηση του. Δύο μέτρα και δύο σταθμά χωρίς καμία λογική εξήγηση. Στο Υπ. Εργασίας (αρμοδιότητα Αναπληρωτή Υπουργού κ. Κουτρουμάνη) γίνεται συζήτηση για κατάθεση σχετικής τροπολογίας στο πρώτο ν/σ που θα προωθηθεί στη Βουλή. Η παρέμβασή σας για τη λύση του προβλήματος αυτού, που ταλαιπωρεί χρόνια τώρα τους  ομογενείς εξ Αλβανίας, πρέπει να είναι άμεση. Σε τελευταία ανάλυση ας περικοπεί από τη σύνταξη του ΙΚΑ το ποσό του βοηθήματος των 70 περίπου ευρώ, που χορηγεί η αλβανική πλευρά, κάτι που πράττει από ό,τι γνωρίζω η ιταλική κυβέρνηση στις περιπτώσεις των Αλβανών πολιτών, που εργάζονται στην Ιταλία.   
Στη συγκεκριμένη κατηγορία υπάρχουν ομογενείς ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ πριν το 1993, οι οποίοι με την καθοδήγηση των υπηρεσιών του  ΙΚΑ και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας παραιτήθηκαν της «σύνταξης» των 70 ευρώ από την Αλβανία για να μην υπάρχει το τυπικό κώλυμα της διπλής σύνταξης. Οι περιπτώσεις αυτές πρέπει να επιλυθούν, χωρίς να αναμένουμε τη νομοθετική ρύθμιση, με τη χορήγηση της σύνταξης τους, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις περιπτώσεις πρώτης ασφάλισης στο ΙΚΑ το 1993 κ.ε. Τα ίδια, τέλος, ισχύουν και στην περίπτωση των ομογενών που λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις.

                                                                                                                                                                                                                         Με εκτίμηση
                                Μιχάλης Χρ. Παντούλας                                                  ΠΗΓΗ:Βορειοηπειρώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: