18 Μαΐου 2024

Έργο Muriqan-Lezhë: Οι δύο εναλλακτικές για το τμήμα του Διαδρόμου Αδριατικής - Ιονίου Πηγή: https://www.himara.gr/epikairotita/31233-ergo-muriqan-lezhe-oi-dyo-enallaktikes-gia-to-tmima-tou-diadromou-adriatikis-ioniou - Έργο Muriqan-Lezhë: Οι δύο εναλλακτικές για το τμήμα του Διαδρόμου Αδριατικής - Ιονίου


Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο Muriqan-Lezhë, ένα κομβικό τμήμα του Διαδρόμου Αδριατικής-Ιονίου, μίας οδικής αρτηρίας που διασχίζει τα Βαλκάνια. Το τμήμα αυτό, με μήκος περίπου 40,3 χιλιόμετρα, θα συνδέσει το συνοριακό σημείο Αλβανίας-Μαυροβουνίου στο Muriqan με τα βόρεια της Lezhë.

Σκοπός του έργου είναι η βελτίωση της οδικής σύνδεσης μεταξύ Αλβανίας και Μαυροβουνίου, η ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και η διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου.


  • Εναλλακτική 1Α: Εντελώς νέα χάραξη, μήκους 27,5 χιλιομέτρων, με υψηλό κόστος κατασκευής και σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
  • Εναλλακτική 1Β: Συνδυασμός νέας κατασκευής (13 χιλιόμετρα) και διπλής διαπλάτυνσης υφιστάμενου δρόμου (25,8 χιλιόμετρα). Θεωρείται η πιο εφικτή και αποδεκτή λύση, με χαμηλότερο κόστος και μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται στα 255 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 128 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και τα 30,3 εκατομμύρια ευρώ από την Αλβανική Κυβέρνηση. Το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί μέσω επιχορήγησης.

 Η ολοκλήρωση του έργου έχει προγραμματιστεί για το 2029 και αναμένεται να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας και να ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία στα Βαλκάνια.

Πηγή: himara.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: