18 Μαΐου 2024

Πόσοι άνθρωποι ζουν σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο στα Τίρανα;



Η Αλβανία και η πρωτεύουσα της, τα Τίρανα, παρουσιάζουν ενδιαφέροντα μοτίβα πυκνότητας πληθυσμού, με υψηλές συγκεντρώσεις σε τοπικό επίπεδο, αλλά χαμηλότερες σε εθνική κλίμακα σε σύγκριση με την Ευρώπη.

Στα Τίρανα, η ζωή είναι πυκνή. Με 562 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, η πρωτεύουσα φιλοξενεί πέντε φορές περισσότερους κατοίκους από τον εθνικό μέσο όρο. Αυτό την καθιστά την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην περιοχή, ξεπερνώντας το Βελιγράδι και τα Σκόπια. Ωστόσο, σε σύγκριση με μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η πυκνότητα στα Τίρανα παραμένει χαμηλή. Το Παρίσι, για παράδειγμα, έχει 20.500 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, η Αθήνα 11.300, οι Βρυξέλλες 7.700 και η Βιέννη 5.000.

Συνολικά, η Αλβανία κατατάσσεται 21η στην Ευρώπη όσον αφορά την πυκνότητα πληθυσμού, με 99 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Η χώρα έχει υψηλότερη πυκνότητα από τη Σερβία (90,5) και τη Βόρεια Μακεδονία (73,7), αλλά χαμηλότερη από το Μαυροβούνιο (45,6). Δεδομένα για το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν είναι διαθέσιμα.

Ενδιαφέρουσες μεταβολές πληθυσμού παρατηρούνται τόσο στα Τίρανα όσο και σε εθνικό επίπεδο. Από τη δεκαετία του 1990, η πληθυσμιακή πυκνότητα στα Τίρανα αυξάνεται σταθερά, καθώς η πόλη λειτουργεί ως πόλος έλξης για κατοίκους από αγροτικές περιοχές. Αντίθετα, σε εθνικό επίπεδο, η πυκνότητα πληθυσμού μειώνεται κατά 2% από το 2012, λόγω μειωμένης μετανάστευσης και γεννητικότητας.

Αυτές οι αντιθέσεις αντικατοπτρίζουν δημογραφικές και κοινωνικοοικονομικές τάσεις στην Αλβανία. Η αστικοποίηση οδηγεί σε συγκέντρωση πληθυσμού στα Τίρανα, ενώ η μείωση της γεννητικότητας και η μετανάστευση επηρεάζουν αρνητικά την πυκνότητα πληθυσμού σε εθνικό επίπεδο.

Πηγή: himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: