10 Μαρτίου 2024

Εκατομμύρια της ΕΕ, πώς επωφελείται η Αλβανία από το Σχέδιο Ανάπτυξης;Ο μηχανισμός έχει αλλάξει, είναι θέμα ανταγωνισμού



Μια νέα ευκαιρία για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενσωματωθούν στην Ευρώπη. Αυτό ήταν το μήνυμα που δόθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής που έγινε στα Τίρανα από ανώτερα στελέχη της Ένωσης.

Το νέο σχέδιο ανάπτυξης που θα μοιράσει 6 δισ. ευρώ, όπου το 30% είναι επιχορηγήσεις και το 70% δάνεια με ευνοϊκούς όρους, σύμφωνα με τους ειδικούς, διαφέρει από τον μηχανισμό των προενταξιακών ταμείων (IPA).

«Είναι ένα νέο μέσο της ΕΕ που εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Σε αντίθεση με το υπάρχον ταμείο IPA (Προενταξιακό) που θα συνεχίσει και θα παρέχει κονδύλια όπως προβλέπεται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, τα κονδύλια του σχεδίου ανάπτυξης θα εκταμιευθούν πολύ πιο γρήγορα», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ένταξης Gledis Gjipali.

 «Το καλό είναι ότι δεν υπάρχει αλληλεπικάλυψη πρωτοβουλιών και τώρα όλα θα γίνουν στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου» - δήλωσε ο ειδικός στην οικονομία, Arben Malaj.

Το νέο σχέδιο ανάπτυξης δεν θα προϋποθέτει τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων για δύο ή περισσότερες χώρες που θα συμμετέχουν στο έργο, αλλά θα τα παρέχει ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρας. Οι χώρες θα ανταγωνίζονται επίσης για τα οφέλη τους

«Οι χώρες θα ανταγωνιστούν μεταξύ τους μόνο όταν μια χώρα δεν καταφέρει να απορροφήσει σωστά, δεν φτάσει τους δείκτες ή δεν προτείνει αρκετά έργα. Ένα μέρος των χρημάτων που απομένει, δεν επιστρέφεται όπως στην περίπτωση του IPA, αλλά διατίθεται σε εκείνες τις χώρες που έχουν προχωρήσει περαιτέρω στη διαδικασία» - δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ένταξης Gjipali.

«Μπορούμε να ωφελήσουμε πολύ γιατί η Αλβανία είναι μια χώρα με ορισμένα πλεονεκτήματα, αφού τα έργα προτεραιότητας που αρέσουν είναι αυτά που καλύπτουν δύο χώρες, άρα μπορεί να είναι Κόσοβο - Αλβανία ή Αλβανία - Μαυροβούνιο - Σερβία» - είπε ο Malaj.

Το Σχέδιο Ανάπτυξης έχει επίσης το μέρος της πολιτικής διάστασης που διευκολύνει περισσότερο την ένταξη, ενώ μία από τις προϋποθέσεις θα είναι οι χώρες να μην εμποδίζουν η μία την άλλη στη διαδικασία ένταξης

«Εάν μια χώρα δεν πληροί τους δείκτες που θα προσφερόταν, θα μπλοκάρονταν οι μεταφορές και θα της δόθηκε χρόνος έως και 1 έτος - ενάμιση χρόνο για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Εάν δεν αντικατοπτρίζουν αυτά τα κεφάλαια, θα διανεμηθούν σε άλλες χώρες» - είπε ο Gjipalaj.

«Η Ευρώπη, σε όλη την ιστορία της ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων, χρησιμοποίησε πρώτα το καρότο και μετά το ραβδί, διευκολύνοντας εργαλεία που διευκολύνουν την ενσωμάτωση της αλβανικής οικονομίας και, από την άλλη, τα έχει εξαρτήσει με ορισμένα κριτήρια. Δεδομένου ότι οι δόσεις θα δίνονται δύο φορές το χρόνο, η ΕΕ θα κάνει αξιολόγηση των κριτηρίων όπου το κράτος δικαίου κατέχει ιδιαίτερη θέση» - κατέληξε ο Malaj.

Πηγη: https://top-channel.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια: