10 Μαρτίου 2024

National Geographic: Το κοίτασμα υδρογόνου στην Αλβανία μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση mpis-stin-pagkosmia-energeiaki-krisi - National Geographic: Το κοίτασμα υδρογόνου στην Αλβανία μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση


 Σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό "New Scientist", εντοπίστηκε σημαντικό κοίτασμα υδρογόνου σε ορυχείο της Μπουλκίζας στην Αλβανία. Η ανακάλυψη αυτή ενισχύει την ελπίδα χρήσης του φυσικού αερίου ως καθαρού καυσίμου. Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι το κοίτασμα περιέχει τουλάχιστον 5.000 έως 50.000 τόνους υδρογόνου.

Το National Geographic αφιέρωσε άρθρο στην ανακάλυψη, επισημαίνοντας πως ενώ το υδρογόνο είναι το πιο διαδεδομένο στοιχείο στο σύμπαν, ο εντοπισμός του σε αξιοποιήσιμες ποσότητες στη Γη είναι δύσκολος. Το δημοσίευμα τονίζει ότι το υδρογόνου της Μπουλκίζας μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση.


Σύμφωνα με το άρθρο, αναλύσεις έδειξαν πως το 84% του αερίου που διαφεύγει από το ορυχείο είναι υδρογόνο. Πρόκειται για μία από τις πολλές διαρροές που συμβαίνουν στη Μπουλκίζα, οι οποίες στο σύνολό τους απελευθερώνουν τουλάχιστον 200 τόνους υδρογόνου ετησίως. Ωστόσο, το National Geographic επισημαίνει πως η μαζική και οικονομικά αποδοτική εξαγωγή φυσικού υδρογόνου από τη Γη απαιτεί ακόμα αρκετά χρόνια έρευνας και τεχνολογικής εξέλιξης.

Παρά ταύτα, η ανακάλυψη καθιστά το ορυχείο της Μπουλκίζας ελκυστικό στόχο για περαιτέρω έρευνες. Δύο είναι οι κύριοι λόγοι: πρώτον, το ορυχείο βρίσκεται σε περιοχή που κάποτε αποτελούσε βυθό αρχαίας θάλασσας της εποχής των δεινοσαύρων, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για δημιουργία υδρογόνου, και δεύτερον, οι αλλεπάλληλες εκρήξεις που σημειώθηκαν εκεί το 2011, 2017 και 2023, υποδηλώνουν την ύπαρξη των κατάλληλων συνθηκών για την παραγωγή του στοιχείου.

Πηγή: https://www.himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: