3 Ιουνίου 2018

ΑΝΑΞΙΟΙ ΜΕΝ, ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΜΕΝ…


Του Τηλέμαχου Λαχανά
     Ανάξιοι καθώς ούτε τιμούμε και ούτε αναφερόμαστε στην μνήμη των προπάππων μας για τις θυσίες προς το έθνος τους. Υπόχρεοι καθώς η ιστορία των προπάππων μας δεν αποβάλλεται, ασχέτως αν καταχωνιάστηκε, ασχέτως αν εμείς μεμψιμοιρούμε!
     Περίπου δυο βδομάδες πέρασαν από την 18η Μαΐου, ημέρα μνήμης για τους περίπου 335 προπάππους των περιοχών μας οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι σαν Άνω Ηπειρώτες στο Φράγκο-καστέλο της Κρήτης. Για τους Χατζημιχάλη Νταλιάνη Αργυροκαστρίτη, Κυριακούλη Αργυροκαστρίτη και τους υπόλοιπους, αν και άγνωστα τα ονόματά τους, οι οποίοι 190 χρόνια πριν ανέλαβαν το ιερό καθήκον να εντάξουν στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος και το νησί της Κρήτης.
     Στις 18 του Μάη λοιπόν του 1828 στο Φραγκοκαστέλο της Κρήτης, περίπου 600 Άνω Ηπειρώτες Αγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι με 8.000 Τούρκους, Αιγυπτίους και Τουρκαλβανούς. Δυστυχώς αβοήθητοι από τον Κρητικό πληθυσμό, αν και προσκεκλημένοι των προεστών του, μετά από άνιση μάχη και υπό αντίξοες συνθήκες, οι 335 με επικεφαλής τον αθάνατο εν τις μνήμες μας αρχηγό τους, Χατζημιχάλη Νταλιάνη, έπεσαν μαχόμενοι για να θυμίζουν στο Πανελλήνιο ότι οι Έλληνες της (τότε) Άνω Ηπείρου ήταν άξιοι απόγονοι του Βασιλέως Πύρου.
     Ποιος ήταν ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης; Όπου και αν γεννήθηκε, στο Δελβινάκι της ελληνικής Ηπείρου, για το οποίο χρέος μας να υποκλινόμαστε, στο Αργυρόκαστρο ή το Βουλιαράτι της Δρόπολης, γεννήθηκε μέσα ατο τρίγωνο υπαγόμενο στο άλλοτε Αργυρόκαστρο. Επομένως αν μέχρι χθες υπό καθεστώς αλβανικής επικράτειας δεν δικαιούμασταν να γνωρίζουμε από ιστορία μας σήμερα ποιος μας εμπόδισε να γίνουμε γνώστες της; Ασχέτως αν και στην Ελλάδα την ιστορία μας την βρήκαμε καταχωνιασμένη, στην λήθη!
     Άξιοι της μοίρας μας λοιπόν και ας μην μεμψιμοιρούμε αν υποτελείς!    

Δεν υπάρχουν σχόλια: