17 Φεβρουαρίου 2018

Ο Έντι Ράμα για τη θαλάσσια συμφωνία με την Ελλάδα


“Η συμφωνία για τη Θάλασσα. Ο Ράμα παρουσιάζει τους λόγους: Γιατί ο Μέτα δεν δίνει την εντολή»


Φεβρουάριος 17, 2018. 19:06


Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, μίλησε σήμερα (χθες) στην εκπομπή «Zona Debat» της τηλεόρασης «Klan Kosova» για τη θαλάσσια συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.


Σύμφωνα με τον Ράμα, ο Μέταμε τον κύκλο των συναντήσεων του, επιδιώκει να αποκτήσει τον απαραίτητο χρόνο για αποδώσει εντολή για διαπραγματεύσεις,   μετά το αίτημα του Ντιτμίρ Μπουσάτι.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αδιεξόδου με την Ελλάδα επί αρκετά χρόνια, λόγω του γεγονότος της συμφωνίας (για τα χωρικά ύδατα)  μεταξύ των κυβερνήσεων του παρελθόντος, που θεωρήθηκε αντισυνταγματική. Αυτός ήταν ο  λόγος που από την πρώτη μέρα θέσαμε το θέμα στην ελληνική πλευρά. Το 2015, όταν η Ελλάδα είχει προβεί σε διαγωνισμό για γεωτρήσεις στην περιοχή που περιέχει αποθέματα πετρελαίου, είχαμε ζητήσει την άμεση αναστολή τους.

Όσο υπήρχε η διαμάχη για τα χωρικά ύδατα των δύο κρατών, η ελληνική πλευρά δεν μπορούσε να εφαρμόσει μονομερώς τη συμφωνία.

Ήταν μια δύσκολη διαδικασία σε μια εποχή που προκλήθηκαν εντάσεις για το ζήτημα των τσάμηδων, της εμπόλεμης κατάστασης, όμως η εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας θεωρήθηκε  το σοβαρότερο πρόβλημα. Ακόμη, και για το ελληνικό νεκροταφείο,πρέπει να τονίσουμε ότι δεν συμφωνήσαμε, αλλά φέραμε σε πέρας την παλαιά συμφωνία. 

Έχουμε πει στους γείτονές μας ότι πρέπει να καθίσουμε και να κλείσουμε τις πληγές του παρελθόντος διαφορετικά δεν θα έχουμε καλή γειτονία», είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.
Ο Ράμα διευκρίνισε ότι ακόμη  δεν υπάρχουν ονόματα για την διαπραγματευτική ομάδα:

 «Δεν νομίζω ότι ο πρόεδρος θα την απορρίψει, παρότι ο πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα, θεωρώντας ότι η διαδικασία έρχεται μετά από ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Δεν θέλω να πιστεύω ότι ο πρόεδρος συμμετέχει σε οποιαδήποτε πολιτική ατζέντα για να φέρει αντιρρήσεις στη διαδικασία. Άλλωστε, μια διαπραγματευτική ομάδα δεν μπορεί να συγκροτηθεί  χωρίς να δοθεί η εντολή από τον Πρόεδρο, σύμφωνα με τον νομοθέτη.

(Στοιχεία από balkanweb.com)


Δεν υπάρχουν σχόλια: