12 Ιανουαρίου 2018

Τα περί «Μεγάλης Αλβανίας» αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με Ε.Ε.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφτασαν για ακόμη φορά οι αλυτρωτικοί χάρτες στα σχολικά εγχειρίδια της Αλβανίας, με την ερώτηση μάλιστα που αυτή τη φορά κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης και Στέλιος Κούλογλου.

Αν και τα αντανακλαστικά της ελληνικής Κυβέρνησης σε εθνικά θέματα αποδεικνύονται από αργά έως ανύπαρκτα, οι δυο ευρωβουλευτές αναδεικνύουν ένα από τα πιο σοβαρά «αγκάθια» που αφορούν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, που όμως η ελληνική Πολιτεία δεν δίνει την βαρύτητα που αρμόζει, αντίθετα, συζητά χωρίς ανταλλάγματα την «άρση του εμπολέμου»!
«Τα διμερή ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τα ενδιαφερόμενα μέρη το συντομότερο δυνατόν», απάντησε η Κομισιόν δια του Επιτρόπου της Γιοχάνες Χαν, αρμόδιου για θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, και του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, αναφορικά με τη χρήση αλυτρωτικών χαρτών στα σχολικά εγχειρίδια της Αλβανίας.
Στην απάντησή του ο Επίτροπος Χαν σημειώνει ότι η Κομισιόν «υποστηρίζει ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή συνεργασία αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης και της διαδικασίας διεύρυνσης».
Οι δυο ευρωβουλευτές στην ερώτησή τους προς την Κομισιόν και την Αντιπρόεδρό της, κα Φεντερίκα Μογκερίνι, επεσήμαναν ότι «σε μια περίοδο που η Αλβανία οραματίζεται την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξής της στην ΕΕ, έχοντας υποβάλει αίτηση για έναρξη των διαπραγματεύσεων, εθνικιστικοί και αλυτρωτικοί χάρτες εμφανίζονται εκτενώς στα επίσημα σχολικά βιβλία, προπαγανδίζοντας ιδέες για μια "Μεγάλη Αλβανία"».
«Οι χάρτες περιλαμβάνουν εδάφη όλων των γειτονικών χωρών της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Παρόμοιοι χάρτες υπάρχουν στα περισσότερα σχολεία της Αλβανίας», τονίζουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να μάθουν από την Επιτροπή «ποιες είναι οι πρωτοβουλίες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και την αντιμετώπιση του εθνικισμού και του μίσους στην Αλβανία και στα Δυτικά Βαλκάνια», καθώς και «σε ποιο βαθμό αυτά τα φαινόμενα θέτουν σε κίνδυνο τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, ειδικά τη στιγμή που έχει υποβάλει αίτηση για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης».
Πάντως, ο Επίτροπος Χαν αναφέρει ότι σύμφωνα με την έκθεση που εκπόνησε το 2016 για την Αλβανία, οι σχέσεις της με την Ελλάδα «παρέμειναν, γενικώς, θετικές, με συχνές επισκέψεις υψηλού επιπέδου». Χωρίς, ωστόσο, να πάρει θέση για το θέμα των σχολικών εγχειριδίων, αναφέρει πως «εξ όσων γνωρίζει η Επιτροπή, υπάρχει συγκεκριμένη κοινή ελληνοαλβανική επιτροπή που ασχολείται με την αναθεώρηση των σχολικών εγχειριδίων».
ΠΗΓΗ: http://tachydromos.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: