17 Σεπτεμβρίου 2017

Συνάντηση αντιπροσωπείας κατοίκων της Χειμάρας με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα είχε συνάντηση χθες με αντιπροσωπεία κατοίκων της Χειμάρας στα Τίρανα. Το κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν το νέο σχέδιο τουριστικής ανάπλασης της Χειμάρας που πλήττει τις κατοικίες των Ελλήνων κατοίκων.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε χάρις στην μαχητικότητα των κατοίκων της Χειμάρας και με την συνδρομή διεθνών κύκλων οι οποίοι άσκησαν πίεση στον Ράμα. Σίγουρα θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το γεύμα αυτό ως μια μικρή πρόοδο στην επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από το νέο σχέδιο ανάπλασης της Χειμάρας.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης που είχε διάρκεια 2,5 ώρες, η αντιπροσωπεία των κατοίκων της Χειμάρας έθεσε στον Έντι Ράμα τα εξής αιτήματα:
1. Να μην κατεδαφιστούν περιουσίες που είναι κατοικήσιμες
2. Να γίνει άμεσα εγγραφή στο υποθηκοφυλακείο των περιουσιών ώστε να λυθεί δια παντός το περιουσιακό ζήτημα που ταλαντεύει την περιοχή.
Ο Ράμα στην συνάντηση έκανε αναφορά σε σχέδιο ανάπτυξης της Χειμάρας το οποίο θα πρέπει να γίνει αποδεκτό για το καλό του τόπου, οι κάτοικοι της Χειμάρας όμως του υπενθύμισαν πως δεν είναι ένα το σχέδιο αλλά τρία, εκ των οποίων με ορισμένα συμφωνούν. Τα σχέδια αυτά είναι: 
i. Αναπαλαίωση ιστορικών κέντρων στα χωριά Δρυμάδες, Βουνό και Παλαιά Χειμάρα.
ii. Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου στα Σπήλια της Χειμάρας που προβλέπει κατεδαφίσεις περιουσιών
iii. Tο master plan όπου προβλέπει διπλασιασμό των κατοίκων της Χειμάρας, δηλαδή την αλλοίωση του πληθυσμού της.
Από την πλευρά του ο Αλβανός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αξιολογήσει τις περιπτώσεις και τα αιτήματα που έθεσαν οι Χειμαραίοι. Τελειώνοντας την συνάντηση, ανέφερε πως θα πραγματοποιηθεί και δεύτερος γύρος συναντήσεων των κατοίκων με την υπουργό Πολιτισμού Μιρέλα Κουμπάρο και τον υπουργό Ενέργειας και Υποδομών Νταμιάν Γκικνούρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: