12 Ιουλίου 2017

Η πυρκαγιά και… η αδιαφορία


Από θαύμα αλλά και χάρη της έγκαιρης επέμβασης των υπηρεσιών πυρόσβεσης της Περιφέρειας Αργυροκάστρου σώθηκε χθες (Τρίτη, 11 Ιουλίου) το Προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής στη Δερόπολη. Πρόκειται για μια πυρκαγιά που ξέσπασε μεσημεριανές ώρες και λόγω της φόρας του ανέμου περικύκλωσε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα την περιοχή με το μικρό δασύλλιο γύρω απ’ το Παρεκκλήσι.

Οι ζημιές είναι μικρές και αφορούν κυρίως στη θαμνώδη χλωρίδα και λιγότερο στα ψηλά δέντρα. Οι εκτιμήσεις τείνουν προς τη σκόπιμη ενέργεια πυρπόλησης σε μικρή απόσταση απ’ το Προσκύνημα στα πρανές του παρακείμενου χωριού Γορίτσα. Καθόλου τυχαίο ότι την ίδια σχεδόν ώρα μια άλλη εστία ενεργοποιήθηκε μέσα στον οικισμό του Λόγγου προκειμένου αποσπάσει εκεί την προσοχή και τα μέσα των πυροσβεστικών υπηρεσιών.
Αυτό όμως μένει να ερευνηθεί. Το προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής είναι στο κέντρο της κοιλάδας της Δερόπολης και αποτελεί τόπο προσευχής και πνευματικής προσφυγής για πολλούς πιστούς της περιοχής και ευρύτερα του Αργυροκάστρου και όχι μόνο. Χάρη στις προσπάθειες της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου έχει αναβαθμιστεί τόσο οικοδομικά όσο κυρίως από πλευράς λειτουργικής με τακτικό πρόγραμμα λατρευτικών ακολουθιών. Ενδεχομένως κάποιοι και καθώς πλησιάζει και το πανηγύρι να ήθελαν μια αναστάτωση στην κοινότητας των Ορθοδόξων της περιοχής.
Εκείνο όμως που ιδιαίτερα πρέπει να επισημανθεί είναι το γεγονός της παντελούς αδιαφορίας των κατοίκων των διπλανών χωριών και όλου του Δήμου Δρόπολης. Πλην μερικών υπαλλήλων του Δήμου και των δυνάμεων της Πυροσβεστικής ελάχιστοι ήταν οι άλλοι που βρέθηκαν να συνδράμουν τον έλεγχο της φωτιάς και την αποτροπή συνεπειών. Αναφέρθηκε πιο πάνω ότι πρόκειται για εντελώς προσιτό σημείο, δίπλα στο αυτοκινητόδρομο και σε μικρές αποστάσεις από κατοικημένα και όχι άδεια χωριά. Ας φανταστεί κανείς εάν θα ήταν σε δύσβατες περιοχές όπου υπάρχουν άλλα μοναστήρια μας και παρεκκλήσια. Τούτο πρέπει να προβληματίσει για την κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η κοινότητα των κατοίκων της περιοχής… και να αφυπνίσει συνειδήσεις. Όταν ο κίνδυνος είναι τόσο κοντά και η κοινοτική αντίδραση σχεδόν ανύπαρκτη σημαίνει ότι είμαστε ήδη πολύ αργά…
ΠΗΓΗ: http://tachydromos.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: