11 Φεβρουαρίου 2016

ΕΛΛΑΔΑ: Τραγωδία στο Αιγαίο


Τραγωδία στο Αιγαίο

Οι χειρότεροι φόβοι για την τύχη ενός ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, το στίγμα του οποίου χάθηκε στις 02.45 τα ξημερώματα, επιβεβαιώθηκαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Αρχικά εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου στη νησίδα Κίναρο, ενώ αργότερα και συγκεκριμένα στις 10.55 και 11.30 βρέθηκαν δύο σοροί (Πανανά και Ευαγγέλου) και αναζητείται η τρίτη.


Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ελικόπτερο προσέκρουσε στη νησίδα και εν συνεχεία συνετρίβη, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ», η οποία πραγματοποιείται νυχτερινές ώρες.



Είχαν προηγηθεί ολονύκτιες έρευνες με τη συμμετοχή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, ενός C-130 και ενός Σούπερ Πούμα.

Τα ονόματα των μελών του πληρώματος

Κυβερνήτης: Υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, 37 ετών

Συγκυβερνήτης: Υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς, 34 ετών

Ναυτίλος: Aνθυπασπιστής, Ελευθέριος Ευαγγέλου, 36 ετών


Από αριστερά: Πανανάς Κωνσταντίνος, Τουλίτσης Αναστάσιος
Από αριστερά: Πανανάς Κωνσταντίνος, Τουλίτσης Αναστάσιος


Ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου
Ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου


Στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου της άσκησης προβλεπόταν -σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Πολεμικού Ναυτικού- το ελικόπτερο να έχει τον ρόλο επιφανείας και να ίπταται πάνω από τη νησίδα, ενώ σε μικρή απόσταση έπλεαν πλοία του Π.Ν. 

Επιστρέφει εκτάκτως στην Αθήνα ο Καμμένος

Μετά την είδηση του τραγικού συμβάντος ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα.

Ο κ. Καμμένος βρισκόταν στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, με ανάρτησή του στο Τwitter o υπουργός διαψεύδει πληροφορίες περί ανεύρεσης των σορών:



Σε πρωινή επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναφέρθηκε πως «οι σοροί δεν έχουν βρεθεί», ενώ «δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη όλα τα κομμάτια του ελικοπτέρου, το οποίο έπεσε σε απόκρημνη περιοχή, ούτε μπορεί να ανακοινωθεί τίποτα ακόμα για τα αίτια της πτώσης».

Όπως ανακοινώθηκε, χάθηκε συγχρόνως η επαφή από το ραντάρ και η επαφή επικοινωνιών, ενώ δεν είχε αναφερθεί κάποια βλάβη από το πλήρωμα του ελικοπτέρου. 

Αμφισβητεί η Τουρκία τις έρευνες για το ελληνικό ελικόπτερο

Με NOTAM η Τουρκία αμφισβητεί την επιχείρηση-έρευνα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου Agusta Bell!



Το χρονικό της τραγωδίας
Χάθηκε στις 02.45 τα ξημερώματα το στίγμα ενός ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού κοντά στη νησίδα Κίναρο. Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα και συμμετείχε σε άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Το ελικόπτερο είναι τύπου Agusta Bell 212, ενώ σε αυτό επέβαιναν τρία άτομα: οι δύο πιλότοι και ένας μηχανικός που ήταν έμπειρα στελέχη του Π.Ν. με πολλές ώρες πτήσεις στον συγκεκριμένο τύπο του ελικοπτέρου.

Στις έρευνες συμμετείχαν πλοία του Π.Ν., ένα C-130 και ένα Σούπερ Πούμα.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες το ελικόπτερο χάθηκε δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Ο εντοπισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν εξαιρετικά δύσκολος, καθώς το ελικόπτερο έδινε πολύ μικρό στίγμα στα ραντάρ. Το ελικόπτερο εκτελούσε άσκηση εντοπισμού στόχου και πετούσε σε χαμηλό ύψος.

Στις 04.40 τα ξημερώματα εντοπίστηκε το ίχνος των συντριμμιών στην Κίναρο.

Η ανακοίνωση από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού:

«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου. Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16. Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα. Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας». 

Η νήσος Κίναρος όπου εμφανίζεται  το τελευταίο στίγμα του ελικοπτέρου
Η νήσος Κίναρος όπου εμφανίζεται το τελευταίο στίγμα του ελικοπτέρου

Ελικόπτερο τύπου ΑΒ-212
Ελικόπτερο τύπου ΑΒ-212
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: