20 Ιουλίου 2017

43 χρόνια απ' την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Ήταν 05:30 το πρωί της 20ης Ιουλίου του 1974, η ίδια ώρα ακριβώς που και σήμερα ήχησαν οι σειρήνες για να υπενθυμίσουν εκείνη την ημέρα που άλλαξε την ιστορία - Ακιντζί: Οι Ελληνοκύπριοι δυσκολεύονται να μοιραστούν την
εξουσία
Παρά επτά χρόνια μισός αιώνας κατοχής του 37% των εδαφών της Κύπρου.
Σαν σήμερα 43 χρόνια πριν, η Τουρκία βρήκε ανοικτή την κερκόπορτα και εισέβαλε για να «αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη» που ανέτρεψε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου πέντε μέρες νωρίτερα. Ήταν 05:30 το πρωί, η ίδια ώρα ακριβώς, που και σήμερα ήχησαν οι σειρήνες για να υπενθυμίσουν εκείνη την ημέρα που άλλαξε την ιστορία.
Και σήμερα πετούν στον ουρανό της Κύπρου τουρκικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία βρίσκονται σημαιοστολισμένα στις ακτές της Κερύνειας. Στα κατεχόμενα γιορτάζουν το έγκλημα, που ονόμασαν «ειρηνευτική επιχείρηση», ενώ στις ελεύθερες περιοχές, μνημόσυνα και τρισάγια στους τάφους των πεσόντων κάνουν την πνιγηρή καλοκαιρινή ατμόσφαιρα ακόμα πιο βαριά. Οι γονείς των αγνοουμένων μετριούνται πλέον στα δάκτυλα. Έφυγαν και αυτοί χωρίς να πάρουν απαντήσεις για τη τύχη των παιδιών τους.
Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, δίνει και πάλι όρκους για αγώνα μέχρι τη δικαίωση, με το ακροατήριο να πιστεύει όλο και λιγότερο τις υποσχέσεις. Κόπωση, απογοήτευση και αμφισβήτηση.

Η Κύπρος τίμησε τους νεκρούς της

Πολιτεία, Ένοπλες Δυνάμεις και Εκκλησία τίμησαν σήμερα του πεσόντες αξιωματικούς, οπλίτες και πολίτες της τουρκικής εισβολής του 1974. Στον στρατιωτικό νεκροταφείο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στη παρουσία του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Β’ Αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Βαρεμένου που εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση.
Της επιμνημόσυνης δέησης ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Τύμβου από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, από αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και άλλους επισήμους.
Κατά τη διάρκεια της τελετής ρίχθηκαν βολές, αναγνώστηκε το προσκλητήριο πεσόντων, ενώ παιδιά από Συστήματα Προσκόπων άφησαν λευκά τριαντάφυλλα σε όλους τους τάφους των πεσόντων.
Αργότερα τελέστηκε μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, ενώ το βράδυ οργανώνεται στο Προεδρικό Μέγαρο εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: