4 Ιανουαρίου 2017

Τώρα ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ-ΣΟΚ από την ΕΜΥ

Σε επιφυλακή ΟΛΟΣ ο κρατικός μηχανισμός…

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες με χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και βόρειους ισχυρούς ανέμους. Ο καιρός θα ξεκινήσει να αλλάζει αρχικά με βροχές και καταιγίδες από τη δυτική και νότια Ελλάδα, αλλά και το ανατολικό Αιγαίο.


Σύμφωνα με την τμηματάρχη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Χρυσούλα Πέτρου, από την Πέμπτη το απόγευμα και από την βορειοδυτική Ελλάδα οι βροχές θα μετατραπούν σε έντονες χιονοπτώσεις, οι οποίες μάλιστα θα επεκταθούν και στα πεδινά, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα θα γίνουν ακόμα πιο έντονα.
Την Παρασκευή η Ελλάδα θα είναι χωρισμένη στα δύο με τις βορειοδυτικές περιοχές να πλήττονται από έντονες χιονοπτώσεις και τις ανατολικές από ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα επεκταθούν και στη νότια Ελλάδα.
«Φανταστείτε μία νοητή γραμμή από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Μεθώνη όπου από την μία πλευρά θα χιονίζει και από την άλλη θα βρέχει, ενώ στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε ολόκληρη την χώρα», σημείωσε η κ. Πέτρου.

Γιάννης Καλλιάνος: Το ψύχος θα είναι επικίνδυνο
«Οι σφοδροί άνεμοι στα πελάγη που θα πνέουν με εντάσεις 9 ή 10 μποφόρ δεν με προβληματίζουν τόσο διότι τα πλοία απλώς θα παραμείνουν στα λιμάνια την Παρασκευή και το Σάββατο σε αρκετές περιοχές. Αυτό όμως που είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες. Σκέφτομαι πως θα «αντιμετωπίσουν» αυτές τις τιμές του υδραργύρου οι άστεγοι, οι άπορες οικογένειες, οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι που είναι οικονομικά ασθενείς.»
Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων και αν ζήσουμε αυτό που περιγράφουν ως «Lake Effect» τότε από το απόγευμα της Πέμπτης θα ζήσουμε ένα απο το πιο δύσκολα τετραήμερα του Χειμώνα.
Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος του E, Κλέαρχος Μαρουσάκης, στα λευκά αναμένεται να ντυθεί η Αττική το Σαββατοκύριακο με το χιόνι να το στρώνει για τα καλά ακόμη και στο Σύνταγμα!
Αιτία γι αυτή την εξέλιξη αποτελεί το γνωστό φαινόμενο στην Μετεωρολογική κοινότητα που απαντά στον όρο “LAKE EFFECT”.
Με απλά λόγια όταν πολύ ψυχρές αέριες μάζες περάσουν πάνω από κάποια λίμνη ή κλειστή θάλασσα όπου παρατηρούνται μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ των επιφανειακών νερών και των αερίων μαζών που έρχονται σε επαφή με αυτά, τότε η θερμοκρασία των μαζών αυτών προσεγγίζει την θερμοκρασία του σημείου δρόσου με αποτέλεσμα την συμπύκνωση των υδρατμών και άρα τον σχηματισμό των νεφικών μαζών.
Στην δική μας περίπτωση σαν επίδραση λίμνης θεωρούμε τα νερά του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου των οποίων η θερμοκρασία σήμερα υπολογίζεται στους 15 με 16 βαθμούς κελσίου. Από την άλλη πλευρά η πολικής προέλευσης αέρια μάζα όταν θα μπεί μέσα στο Αιγαίο θα έχει μια θερμοκρασία περί τους -12 βαθμούς κελσίου.  
Ταυτόχρονα στο κεντρικό Αιγαίο θα δημιουργηθεί μια ισχυρή ζώνη σύγκλισης εξαιτίας του συνδυασμού του βαρομετρικού χαμηλού που θα σαρώσει τη χώρα μας και θα καταλήξει στο νοτιοανατολικό Αιγαίο με τον αντικυκλώνα που θα “τρέξει” να πάρει τη θέση του μετατοπιζόμενος από τα βόρεια-βορειοδυτικά Βαλκάνια.
Έτσι λοιπόν η εκτεταμένη νεφική μάζα που θα σχηματιστεί μέσα στο κεντρικό Αιγαίο θα κινηθεί προς τα νοτιοδυτικά επηρεάζοντας τα ανατολικά προσήνεμα της χώρας μας συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής δίνοντας πυκνές χιονοπτώσεις τουλάχιστον για 24 ώρες…
ΠΗΓΗ: vip-news, http://www.paixtiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: