11 Δεκεμβρίου 2016

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός
Με 152 «ναι», από τους βουλευτές της συμπολίτευσης και 146 «όχι» από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε λίγο πριν τις 22:30 ο κρατικός προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2017. Προηγήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. 

Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη έστειλε θετική επιστολική ψήφο, η οποία όμως δεν καταμετρήθηκε, καθώς απουσίαζε για λόγους υγείας, ενώ απούσα ήταν η βουλευτής της Ν.Δ. Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το ρεκόρ ομιλητών, καθώς από τη Τρίτη που ξεκίνησε η πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού μέχρι σήμερα, ζήτησαν και πήραν τον λόγο 196 βουλευτές.

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Τσίπρας: Βάλτε το στο μυαλό σας. Έχουμε εντολή τετραετίας


«Θέλω να βάλετε καλά στο μυαλό σας ότι ο λαός μάς ανέθεσε με πλατειά εμπιστοσύνη να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, στην οποία εσείς την οδηγήσατε, μας έδωσε εντολή τετραετίας την οποία θα εξαντλήσουμε έως την τελευταία μέρα» είπε, απαντώντας από το βήμα της Βουλής στον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας.

«Από τους προϋπολογισμούς-παρωδία της μεταπολίτευσης περνάμε σε αξιόπιστους προϋπολογισμούς και τα όποια οφέλη θα μεταφέρονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες», ανέφερε μιλώντας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τόνισε:

«Έτσι μπορέσαμε και δώσαμε 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους, ποσό 4,7 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που πάρθηκε από τους συνταξιούχους μέσω της κατάργησης του ΕΚΑΣ, για το οποίο εσείς είχατε δεσμευτεί και εμείς δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε. Κρατήσαμε σταθερό τον ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν από την παρατεταμένη προσφυγική κρίση».
«Επί των ημερών της δικής μας διακυβέρνησης η ανεργία έχει πέσει από το 27% στο 23%, αλλά δεν εφησυχάζουμε», τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε την ανάκτηση της εργασίας και την αποτροπή του καταστροφικού φαινομένου της διαρροής εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό ως τον μεγαλύτερο εθνικό στόχο. Σημείωσε πως από το 2015 έχουν δημιουργηθεί πάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας και επισήμάνε πως «καταφέραμε να διπλασιάσουμε το ποσό για την έρευνα και την καινοτομία, να συγκεντρώσουμε πόρους στο 1% ΑΕΠ».

«Πρόθεση μας είναι η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να προετοιμάσουμε τη σταδιακή μας έξοδο στις αγορές, ήδη από την αρχή του 2017», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε:

«Προσερχόμαστε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με σαφείς θέσεις και χωρίς τακτικισμούς. Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τη συμφωνία εγκαίρως και στο ακέραιο, αλλά δεν θα εφαρμόσει επιπρόσθετα της συμφωνίας μέτρα λιτότητας και δεν θα αποδεχθεί παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που τη θέτουν εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα στο θέμα των εργασιακών σχέσεων. Για την κυβέρνησή μας είναι καθαρό το ζήτημα. Δε μπορεί να γίνει αποδεκτό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων έξω από το μοντέλο του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

«Σε αυτή μας τη θέση η πλειοψηφία των εταίρων μας, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, είναι μαζί μας. Το ΔΝΤ βέβαια δεν συγκινείται και πολύ από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η ΕΕ και οι θεσμοί της όμως είναι αυτοί που οφείλουν να βάλουν τα σαφή όρια και είμαι βέβαιος ότι θα το πράξουν. Νομίζω ότι θα πρέπει και το ΔΝΤ να αποκτήσει το θάρρος της γνώμης του, να πει αν επιθυμεί να μείνει ή να φύγει από την Ευρώπη. Το ίδιο όμως οφείλει να κάνει και η ΝΔ», είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και συνέχισε.

«Θα μας πείτε επιτέλους την άποψή σας» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη ΝΔ και σημείωσε: «Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ΝΔ είναι η παράταξη της ευθύνης. Θα συνεχίσετε για πολύ να κρύβεστε πίσω από τις θέσεις του ΔΝΤ; Η δική σας άποψη ποια είναι; Θα συνταχθείτε στην προσπάθεια μας για ενεργοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή θα ταυτιστείτε με τις πιο σκληρές αντεργατικές απόψεις;»
Μητσοτάκης: Είσαστε ο ζωντανός εφιάλτης της παραγωγικής Ελλάδας


Με επίθεση στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση ξεκίνησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

«Η οπισθοχώρηση της χώρας στα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει προηγούμενο, καμία κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά στην πατρίδα. Τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, φούντωσαν ένα ακραίο κύμα δημαγωγίας, υπονόμευσαν κάθε προσπάθεια ανάταξης της χώρας, πήραν την οικονομία σε ανάπτυξη και τη μετέτρεψαν σε ύφεση. Και σήμερα πανηγυρίζετε για το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε σε επίπεδο δημοσιονομικών δεικτών το 2017 στο επίπεδο του 2014. Αυτά αν όλα πάνε καλά, αλλά τι πήγε καλά αυτά τα δύο χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της διακυβέρνησης της ΝΔ επί πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά, συγκρίνοντας τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη με τα αντίστοιχα της διετίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Το κόστος που αφήνετε πίσω σας, κ. Τσίπρα, είναι τεράστιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε: «Υποσχεθήκατε ελπίδα και προκαλέσατε απογοήτευση και κατάθλιψη, υποσχεθήκατε αλλαγή και κρατάτε τη χώρα στο παρελθόν. Είσαστε η πρώτη κυβέρνηση που κατηγορεί όχι την προηγούμενη αλλά την επόμενη, είσαστε απαξιωμένη, αναρωτιέμαι πια θα είναι η παρακαταθήκη σας όταν φύγετε από την εξουσία». 


«Ο προϋπολογισμός συμπυκνώνει όλα τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, και πρόσθεσε: «Δεν έχετε κανένα σχέδιο, το μόνο που ξέρετε είναι να βάζετε φόρους, 2,6 δισ. νέους φόρους που κατά τον υπουργό σας δεν υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και οι περισσότεροι είναι έμμεσοι, που εσείς λέγατε ότι είναι άδικοι. Οι φόροι αυτοί δεν έχουν αντίκρισμα αφού οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν φόρους επιπέδου Σκανδιναβίας και παίρνουν τις υπηρεσίες Υγείας του κ. Πολλάκη και της Παιδείας του κ. Φίλη».

Μίλησε για τις πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Τσίπρα και θύμισε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού το 2014 με αφορμή το τότε κοινωνικό μέρισμα του Αντώνη Σαμαρά: «Θεωρούμε πράξη ντροπής και ταπείνωσης του κάθε πολίτη, αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος ξεπεσμός οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους, πώς πετά το ξεροκόμματο στους Έλληνες πολίτες επιχειρώντας να τους αφαιρέσει την αξιοπρέπειά τους». Σημείωσε, επίσης, πως «αφού κόψατε το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις και αυξήσατε τους φόρους, τους δίνετε ένα βοήθημα που θα το πάρετε πίσω την επόμενη χρονιά».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι απέτυχε στους δύο βασικούς στόχους που είχε θέσει, την κατάργηση της λιτότητας και τη μείωση του χρέους. Τα μέτρα για το χρέος ισοδυναμούν με μνημόνιο μετά το τρίτο Μνημόνιο, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το είπε ο κ. Χουλιαράκης, ότι το ΔΝΤ ζητά μέτρα 4,2 δισ. μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος.

Για τη μείωση του χρέους είπε ότι είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να βγει η χώρα από την κρίση. «Τι πετύχατε: δεν μειώνεται το χρέος σε ονομαστικές τιμές, δεν μειώνεται το χρέος τα πρώτα χρόνια, αλλά μετά το 2040 με κόστος υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Πανηγυρίζετε για μία ρύθμιση που έχει βραχυπρόθεσμο κόστος και έχει οφέλη 45 χρόνια μετά. Το "Τσοβόλα δώστα όλα" το πλήρωσε πολύ ακριβά η χώρα. Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερο για τη χώρα, εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αν νομίζετε ότι με ένα χριστουγεννιάτικο πακέτο παροχών θα ανακάμψετε, πλανάσθε, κι άλλοι έταξαν παροχές στο παρελθόν και δεν είναι καν σε αυτή την αίθουσα», είπε οκ. Μητσοτάκης. «Είσαστε, κ. Τσίπρα, ο ζωντανός εφιάλτης της παραγωγικής Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Τσακαλώτος: Αισθανόμαστε προδομένοι από το ΔΝΤ


Η ελληνική πρόταση για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% συν 1% για την ανάπτυξη, είναι μια αξιόπιστη πρόταση για να προχωρήσει η χώρα μπροστά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει σοβαρός οικονομολόγος που πιστεύει ότι μπορούμε να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια.

Ταυτοχρόνως, ο υπουργός τήρησε κριτική στάση για το ΔΝΤ, το οποίο κάλεσε για μια ακόμη φορά να έχει το θάρρος της γνώμης του και να επιμείνει στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αντί να ζητάει περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα για να παραμείνει στο πρόγραμμα.

Ο κ. Τσακαλώτος δεν δίστασε να δηλώσει ότι η Ελλάδα νιώθει προδομένη με τη στάση του Ταμείου. Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε το «true story» στον αντίποδα του «success story» της κυβέρνησης Σαμαρά, με μέτρα για τη δίκαιη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Στο κλίμα αυτό, αναφέρθηκε και στην επιτυχία των βραχυπρόθεσμων μέτρων που πρόσφατα αποφασίστηκαν από το Eurogroup, για τα οποία σημείωσε ότι συνιστούν σημαντικό βήμα για να μειωθεί το ρίσκο του χρέους, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το PSI.

Όσο για το επίμαχο ζήτημα των εργασιακών ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας θα είναι το όχημα για τη συμμετοχή των εργαζόμενων στην ανάκαμψη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη δεν τα λύνει με δίκαιο τρόπο, γι? αυτό βάζουμε στο κέντρο τις ΣΣΕ για να αισθάνονται οι εργαζόμενοι ότι μπορούν να συμμετέχουν στην άνοδο και την ανάκαμψη».

«Αισθανόμαστε προδομένοι από το ΔΝΤ διότι έπρεπε να έχει το θάρρος της γνώμης του. Η ανάλυση του Ταμείου λέει ότι δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία μεγάλα πλεονάσματα μετά το 2018. Μάλιστα, σε μια επιστολή της η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι μόνο με ηρωικές προσπάθειες θα το φτάσει η Ελλάδα το 2018 και μετά θα είναι πολύ δύσκολο. Κι αντί να πάει και να πει στους Ευρωπαίους ότι με καλέσατε σε ένα πάρτι για να βοηθήσω τη δική σας Ευρωζώνη κι έρχομαι με τα πιστεύω μου και τις αναλύσεις μου και δεν συμμετέχω αν δεν μειώσετε τα πλεονάσματα, ζητάει από μας περισσότερα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας πως «τέτοιο διμέτωπο αγώνα σπανίως έχει δει να είναι μπαταρισμένος σε μια μεριά».

Γεννηματά: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκλεισε τον κύκλο της



Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκλεισε τον κύκλο της. Όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο καλύτερα για την Ελλάδα», διαμήνυσε από το βήμα της Βουλής η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της για τον προϋπολογισμό, προσθέτοντας ότι η αλλαγή κυβέρνησης και η αλλαγή πολιτικής είναι όρος επιβίωσης για τη χώρα. Γι' αυτό, τόνισε, χρειάζεται αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, με ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, «η οποία έχει διακριτή πολιτική και αυτόνομο ρόλο».

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι δεν είναι λύση η αυτοδύναμη ενίσχυση της ΝΔ. «Η δεξιά παλινόρθωση συνιστά επιστροφή σε γνωστές πελατειακές λογικές», σημείωσε και υπογράμμισε πως χρειάζεται άλλη κυβέρνηση με εθνική συνεννόηση και με ευρεία πλειοψηφία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Απευθυνόμενη στους πολίτες, ανέφερε ότι παρά τις δυσκολίες υπάρχει άλλος δρόμος για αναπτυξιακό σοκ και μίλησε για την αναγκαιότητα να διαμορφωθούν νέες σχέσεις κράτους- κοινωνίας-αγοράς.

Παρομοίωσε τον πρωθυπουργό με τον Σεβάχ τον Θαλασσινό, πως δίνει μάχες δύσκολες χωρίς αποτέλεσμα. «Πόσους ρόλους έχετε ακόμη να υποδυθείτε, κ. Τσίπρα; Βιαστείτε λοιπόν. Όχι τίποτα άλλο, τελειώνουν εκτός από το χρόνο και οι στολές παραλλαγής στο βεστιάριο του συγκυβερνήτη σας», είπε και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «παρωδία». «Γιατί αυτός δεν είναι προϋπολογισμός. Είναι τελικά απολογισμός, απολογισμός ήττας. Ένα πικρό ημερολόγιο δύο χαμένων χρόνων», τόνισε.

«Αποτυχία δύο στα δύο. Πήρατε το χειρότερο για τη χώρα από αυτό που ζητούσε το ΔΝΤ και το χειρότερο για τη χώρα από αυτό που ζητούσε η Ευρώπη. Αλυσοδέσατε τη χώρα, κ. πρωθυπουργέ. Αυτή είναι η αλήθεια και αφήστε τα πανηγύρια. Και μάλιστα χάρη στη διαπραγμάτευση σας έχουμε δύο μνημόνια στο κατώφλι μας», επεσήμανε για τις αποφάσεις του Eurogroup.

Η Φώφη Γεννηματά σήκωσε τους τόνους λέγοντας προς τον πρωθυπουργό ότι έχει συμφωνήσει για νέο μνημόνιο: «Το Μνημόνιο 3 PLUS με το ΔΝΤ και -αφού όλοι προεξοφλούν και ο προϋπολογισμός το προβλέπει ρητά ότι η χώρα θα αργήσει πολύ να ξαναβγεί στις αγορές- το Μνημόνιο 4 μετά το 2018».

Για τις πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Τσίπρα η κ. Γεννηματά ανέφερε: «Μην προκαλεί ο πρωθυπουργός μιλώντας για 13η σύνταξη. Γιατί η 13η σύνταξη αφορά μόνιμο μέτρο, δεν χορηγείται πετσοκομμένη ως εφάπαξ επίδομα. Και βέβαια προϋποθέτει ότι έχεις δώσει τη 12η, εσείς όμως τους την έχετε ήδη πάρει». Συμπλήρωσε πως «ό,τι και αν εξαγγείλετε, έχετε τελειώσει στη συνείδηση του ελληνικού λαού».

Λεβέντης: Η κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τους εταίρους


Τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει ζητήσει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ώστε να ενημερώσουν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων για την άμυνα της χώρας ενόψει της τουρκικής προκλητικότητας.

Όπως είπε ο κ. Λεβέντης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, εδώ και οκτώ ημέρες ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για την Άμυνα και κατόπιν της απάντησης από τον Προκόπη Παυλόπουλο, ότι η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με το Σύνταγμα, απευθύνθηκε με επιστολή του στον κ. Τσίπρα, ωστόσο, όπως είπε, ο ίδιος δεν έχει ανταποκριθεί, «είχε σοβαρότερες δουλειές ? να πάει στην Κούβα? και από εδώ και από εκεί?».

Ο κ. Λεβέντης πάντως, στάθηκε κριτικός απέναντι στην επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να απαντά με τέτοια συχνότητα στις τουρκικές προκλήσεις αναφέροντας: «Στο τέλος θα χάσει το κύρος του» κι «αν συνεχίσει έτσι θα έχουμε θερμό επεισόδιο.». «Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Δεν μπορεί να παίζει το παιχνίδι των τρελών».

Υπό το πρίσμα της ενημέρωσης που ο ίδιος είχε - όπως είπε - ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν οι αμυντικοί εξοπλισμοί που έχουν προγραμματιστεί γιατί αλλιώς θα χαθεί η ισορροπία στο Αιγαίο, ο κ. Λεβέντης πρότεινε να δώσουν οι βουλευτές τρεις μισθούς για την πατρίδα», να μειωθούν κατά 200 ευρώ οι συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ, να περικοπούν οι διπλές και οι τριπλές συντάξεις και να καταργηθούν οι 80.00 συντάξεις των πλουσίων. «Αυτό είπα εγώ», διευκρίνισε ο κ. Λεβέντης, καταγγέλλοντας ότι το κόμμα του αντιμετωπίζει «ρατσισμό ενημέρωσης από τα ΜΜΕ» γι' αυτό και διαστρεβλώνονται τα λεγόμενά του, όπως επισήμανε.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup, ο κ. Λεβέντης εκτίμησε ότι δεν υπήρξε κανένα όφελος και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν πήρε τίποτα για το χρέος παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της.

Σχετικώς με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αρνητικός στο να δοθεί το επίδομα στους συνταξιούχους, σημείωσε ότι καλύτερα θα ήταν να είχε συνεννοηθεί ο κ. Τσίπρας με τους εταίρους, κι εξέφρασε φόβους πως και πάλι η κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες, «θυμήθηκε τον αντιμνημονιακό εαυτό του». «Είστε επικίνδυνοι», είπε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα και παρατήρησε πως «εκείνος που θα βγάλει τη χώρα από την Ευρώπη θα πάει φυλακή, ευτυχώς ο κ. Τσίπρας έσωσε τον εαυτό του», αφού «ξεβρακώθηκε πρώτα και τα υπέγραψε όλα».

Τέλος, ο κ. Λεβέντης προέβλεψε ότι δεν θα έρθει κανένας επενδυτής, «αφού δεν ήρθε ως τώρα, θα έρθει τον τρίτο χρόνο της διακυβέρνησης;», και προειδοποίησε ότι «εάν δεν λάβουμε μέτρα, οι Έλληνες θα πάμε σε μισθούς και συντάξεις Βουλγαρίας».

Καμμένος: Ποιος θα ήταν ο προϋπολογισμός με κυβέρνηση Ν.Δ.;


Ποιος θα ήταν ο προϋπολογισμός εάν κυβέρνηση ήταν η Ν.Δ. και πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναρωτήθηκε ρητορικά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2017. «Όλα ξεκινούν με μία από καρδιάς συνέντευξη που έδωσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, όταν είπε στον ΣΚΑΪ ότι "εμείς θα δεχόμαστε 100% αυτά που ζητά ο Σόιμπλε και όχι μόνο αυτά αλλά και παραπάνω"», είπε ο κ. Καμμένος και συνέχισε: «Θα ψήφιζαν μέτρα πάνω από 8,8 δισ., βασισμένα στο πλεόνασμα του 4,5% για το οποίο είχαν δεσμευθεί για την περίοδο 2016 - 2019. Οι επικουρικές θα είχαν εκμηδενιστεί. Οι συνταξιούχοι θα έβλεπαν στο ΑΤΜ μείωση πάνω από 50% στο εισόδημά τους. Δεν θα απολάμβαναν του προνομίου της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης, ενώ σήμερα προστατεύθηκαν. Η ανεργία θα είχε εκτοξευτεί γιατί ο κ. Μητσοτάκης θα απέλυε 15.000 υπαλλήλους, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα που είχε υπογράψει η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ».

Αναφερόμενος ο υπουργός Άμυνας στις τοποθετήσεις του για το ζήτημα της Τουρκίας, τόνισε ότι «οι ανακοινώσεις έχουν να κάνουν με την προκλητικότητα της Τουρκίας, όχι την εξωτερική πολιτική. Δεν πρέπει να υπάρχει μία ξεκάθαρη απάντηση;».

Αναρωτήθηκε ακόμη, απευθυνόμενος στους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τι θα έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου εάν αντιμετώπιζε αυτή την τουρκική προκλητικότητα. «Σας θυμίζω ότι και ο Γεράσιμος Αρσένης και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος τέτοιες κινήσεις είχαν κάνει», είπε ο Π. Καμμένος και πρόσθεσε: «Εμείς την παράδοση του Γιάννου Παπαντωνίου τον οποίο υπηρετήσατε δεν πρόκειται να την ακολουθήσουμε».

Για την επίσκεψη στο Καστελόριζο ο υπουργός εκτίμησε ότι κάποιοι έκαναν «τεχνητό πολιτικό οφσάιντ» και δήλωσε ότι υπάρχει κάθε πολιτική βούληση να υπάρξει εθνική γραμμή στην Εθνική Άμυνα.
«Δεν πρέπει να υπάρχουν παρεξηγήσεις. Επικοινώνησα με τον κ. Μητσοτάκη και του ζήτησα να συμμετέχει η Ν.Δ. (σ.σ. στην επίσκεψη στο Καστελόριζο). Προς τιμήν του μου είπε ότι θα εξετάσει την πιθανότητα να συμμετάσχει αν δεν είναι επίσημη συνεδρίαση. Με μεγάλη μου λύπη ενημερώθηκα την επομένη ημέρα, που ήταν η εορτή της Αγίας Βαρβάρας, από τον υπεύθυνο για θέματα άμυνας της ΝΔ ότι δεν θα συμμετέχει».

Κουτσούμπας: Ρουφάτε αίμα ακόμη και από τους αμειβόμενους με 700 ευρώ


Με τις αυξήσεις στους άμεσους και έμμεσους φόρους, τη μείωση του αφορολόγητου, ρουφάτε το αίμα ακόμη και από όσους αμείβονται με 700 ευρώ, υπογράμμισε, μιλώντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017 στη Βουλή ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

«Πραγματικός αντίπαλος του λαού δεν είναι μόνο το κουαρτέτο των δανειστών αλλά και η ελληνική αστική τάξη, την οποία υπηρετεί τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ», τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν χωράει καμιά αναμονή, ούτε ανοχή απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου. Έχετε πάρει μεγάλη κατρακύλα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «δεν σας σώζει ούτε ο Πανάγιος Τάφος, ούτε τα νυχτερινά διαγγέλματα. Εκτός και αν πιστεύετε ότι θα σας σώσουν τα ταξιδάκια με τους χρυσαυγίτες».

Οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να σας δώσουν πλέον κανένα συγχωροχάρτι. Τα τρυκ εξαπάτησης τα έχουν μάθει απ' έξω και ανακατωτά», είπε ο Δ. Κουτσούμπας και εκτίμησε ότι οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για την ανάγκη να μπει ένα «τέλος στη λιτότητα», δεν αφορούν κάποια ουσιαστική ανακούφιση των εργαζομένων, αλλά αφορούν άμεσα και έμμεσα την κρατική ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

«Ακόμη και αν μειωθούν οι υπερβολικές απαιτήσεις για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2%, η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί με την επιτάχυνση των προγραμμάτων που εδραιώνουν το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας, χωρίς δικαιώματα για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους», ανέφερε.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με τους σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς των ισχυρών να δυναμώνουν και να φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο ακόμη και μιας γενικότερης πολεμικής ανάφλεξης.

«Η κυβέρνηση έχει βαριές ευθύνες, γιατί εγκλωβίζει πιο βαθιά τη χώρα μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ε.Ε., που ευθύνονται για τους πολέμους, την προσφυγιά, τη στήριξη του δολοφονικού Ισλαμικού Κράτους, την επαναχάραξη συνόρων, αλλά και την υπόθαλψη της προκλητικότητας και επιθετικότητας της Τουρκίας, που έφτασε να δηλώνει ωμά ότι δεν αναγνωρίζει την ελληνικότητα 18 νησιών του Αιγαίου, να αμφισβητεί τη διεθνή Συνθήκη της Λωζάνης, να μιλάει ανοιχτά για "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου", την ίδια στιγμή που προωθείται με γοργούς ρυθμούς και ισχυρές πιέσεις ένα νέο διχοτομικό σχέδιο για το Κυπριακό», είπε.

Η πολιτική των φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων όχι μόνον δεν αντιμάχεται, αλλά ενισχύει το πολιτικό ρεύμα των εθνικιστικών, ακόμη και φασιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη και αλλού, σημείωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΚΕ, αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις και την πολιτική αναδιάταξη δυνάμεων στις ΗΠΑ και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Κατηγόρησε ακόμη τους κ.κ. Τσίπρα και Κατρούγκαλο ως υπεύθυνους για την οριστική κατάργηση κάθε αναδιανεμητικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

Θεοδωράκης: Να μειωθεί η κρατική σπατάλη για κομματικούς στρατούς και συντεχνίες


Πρέπει να μειωθεί η κρατική σπατάλη και να δοθούν χρήματα για το αύριο της χώρας και όχι για τους κομματικούς στρατούς και τις συντεχνίες, ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Ο προϋπολογισμός να ισορροπεί ανάμεσα στα χρέη του χθες, στις ανάγκες του σήμερα και στην προοπτική του αύριο, υπογράμμισε.

«Περίμενα ο κ. Καμμένος να λουφάξει και να μην αναφερθεί στην εκδρομή των χρυσαυγιτών με τους ΑΝΕΛ και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Καστελόριζο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης, αρχίζοντας την ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2017. Επανέλαβε ακόμη την πρόταση του κόμματός του για δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελθείσες από τον Πρωθυπουργό παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι εάν η κυβέρνηση ένιωθε ότι χρωστά χρήματα σε κάποιους, έπρεπε να σκεφθεί επίσης τους ανέργους του ιδιωτικού τομέα. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του Ποταμιού άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το κόστος των μετακλητών υπαλλήλων και την ίδρυση πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη.

«Η αποεπένδυση έχει τσακίσει τη χώρα. Πρέπει να σταματήσει η ευκολία με την οποία αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού στην Ελλάδα, με μια νυχτερινή τροπολογία ή μια υπουργική απόφαση», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού. «Πρέπει να κάνουμε δύσκολη τη ζωή στους φοροφυγάδες και στους "φοροφαγάδες"», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

Πρότεινε ακόμη ο λογαριασμός για πρόσωπα τα οποία καταστρέφουν δημόσια περιουσία θα πρέπει να πληρώνεται με νόμο από τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ζήτησε ακόμη την κατάργηση των μυστικών κονδυλίων των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ενώ ο προϋπολογισμός της Βουλής να περάσει στον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών.

Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: