19 Δεκεμβρίου 2016

Ένοχη άνευ... ποινής

Ένοχη άνευ... ποινής
Γάλλοι δικαστές έκριναν σήμερα την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ένοχη για αμέλεια επειδή δεν αμφισβήτησε την καταβολή 400 εκατομμυρίων ευρώ από το κράτος ως αποτέλεσμα διαιτησίας σε έναν μεγαλοεπιχειρηματία το 2008 όταν ήταν υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας.

Παρά την ετυμηγορία αυτή οι δικαστές δεν της επέβαλαν οποιαδήποτε ποινή για την απόφασή της να επιτρέψει αυτή τη σπάνια εξωδικαστική καταβολή χρημάτων διαιτησίας. Η Λαγκάρντ έχει απορρίψει τις κατηγορίες για αμέλεια.

Ο δικηγόρος της δήλωσε αμέσως μετά την απόφαση πως η νομική του ομάδα μελετά το ενδεχόμενο υποβολής έφεσης.

Η απόφαση κινδυνεύει να προκαλέσει μια νέα κρίση ηγεσίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την παραίτηση του προκατόχου της Λαγκάρντ, του Ντομινίκ Στρος-Καν, το 2011 έπειτα από ένα σκάνδαλο σεξουαλικής επίθεσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρόκειται να συνεδριάσει «σύντομα» για να συζητήσει για την καταδίκη της Γενικής Διευθύντριας του θεσμού για «αμέλεια» από τη γαλλική δικαιοσύνη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του θεσμού, Τζέρι Ράις. Το ΔΣ του ΔΝΤ, στο οποίο εκπροσωπούνται τα 189 κράτη μέλη του και έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του το πρόσωπο της Λαγκάρντ, «αναμένεται να συνεδριάσει ξανά σύντομα για να εξετάσει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις» στην υπόθεση, είπε ο Ράις χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.



Το χρονικό της υπόθεσης

Η δίκη άνοιξε ένα ακόμη κεφάλαιο ενός εντυπωσιακού οικονομικού θρίλερ που απασχολεί τη Γαλλία εδώ και μια 20ετία.

Ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί είχε υποστηρίξει τη δεκαετία του 1990 ότι κατά την πώληση των μετοχών που κατείχε στην εταιρία αθλητικών ειδών Adidas, εξαπατήθηκε από την τότε κρατική τράπεζα Crédit Lyonnais. Ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο στο οποίο παραπέμφθηκε η υπόθεση του επιδίκασε το 2008 αποζημίωση ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Εν τω μεταξύ η εν λόγω απόφαση έχει ακυρωθεί από άλλα δικαστήρια ενώ σε βάρος του Ταπί και άλλων διενεργούνται έρευνες με την υπόνοια της απάτης κατ΄ εξακολούθηση. Επιπλέον ένας εκ των δικαστών του διαιτητικού δικαστηρίου φέρεται να διατηρούσε στενές σχέσεις με τον επιχειρηματία.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρέθηκε και ο πρώην επικεφαλής του γραφείου της Κριστίν Λαγκάρντ. 

Μετά την εκλογή του Νικολά Σαρκοζί στην προεδρία το 2007, η 60χρονη σήμερα δικηγόρος ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Λίγους μήνες αργότερα παρέπεμψε παραδόξως την υπόθεση Ταπί σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο.

Όταν τον ερχόμενο χρόνο το δικαστήριο επιδίκαζε στον πολιτικά καλά δικτυωμένο επιχειρηματία Μπ. Ταπί αποζημίωση 400 εκατομμυρίων ευρώ, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θέλησε να εφεσιβάλει την απόφαση, γεγονός που κατά την εξεταστική επιτροπή στοιχειοθετεί την κατηγορία της αμέλειας. Εξαρχής η ίδια η Λαγκάρντ αρνήθηκε τις κατηγορίες.
ΠΗΓΗ: 
http://www.zougla.gr
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: