16 Δεκεμβρίου 2016

Η Μέρκελ "κρύβεται" πίσω από τους θεσμούς

Η Μέρκελ "κρύβεται" πίσω από τους θεσμούς
Αρνητική στο να τεθεί η διαπραγμάτευση για το ελληνικό ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μερκελ, προτού καν ξεκινήσουν οι συνομιλίες στο Βερολίνο με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Οι υψηλές επαφές του Αλέξη Τσίπρα γίνονται σε μια περίοδο που η Ευρώπη βλέπει και πάλι με καχυποψία και αμφισβήτηση τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησηςΟ Έλληνας πρωθυπουργός, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ταξίδεψε στη γερμανική πρωτεύουσα για να επιμείνει στο μήνυμα ότι απαιτούνται γενναίες αποφάσεις προκειμένου να μην κορυφωθεί ξανά το ελληνικό δράμα.

Η κα. Μέρκελ ωστόσο καλύφθηκε πίσω από τους ίδιους τους θεσμούς, που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχείρησε να ακυρώσει, ζητώντας ή μάλλον επιβάλλοντας στο Eurogroup το «πάγωμα» των συμφωνηθέντων βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος εξαιτίας των εξαγγελιών Τσίπρα για κοινωνικές παροχές.

«Εδώ δεν είναι ο τόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Γιατί οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς και το Eurogroup» επιχείρησε να ξεκόψει εξ αρχής στις κοινές δηλώσεις πριν το τετ α τετ με τον κ. Τσίπρα, η Γερμανίδα καγκελάριος.



Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Η σημερινή περίοδος μας δοκιμάζει γιατί έχουμε προκλήσεις στην οικονομία και στη μετανάστευση. Απαιτεί γενναίες αποφάσεις, καλή πίστη, συνεργασία και αλληλοεκτίμηση μεταξύ των εταίρων. Παρά τις δυσκολίες να αποφευχθεί περαιτέρω αβεβαιότητα. Να απεγκλωβιστούμε από τις πολλαπλές κρίσεις σφυρηλατώντας το όραμα για την Ευρώπη. Κοινή μας επιδίωξη μια σταθερή Ευρώπη με ειρήνη και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Κοινή μας απειλή οι ακραίες ακροδεξιές ρατσιστικές φωνές στην Ευρώπη. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα ευρωτουρκικά, το Κυπριακό, το προσφυγικό και τη οικονομία».



Για το προσφυγικό

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα στη μοίρα της» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ στις κοινές δηλώσεις που έκανε μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η κα. Μέρκελ εξέφρασε τη χαρά της που συνάντησε χθες και σήμερα τον Έλληνα πρωθυπουργό και τόνισε στις δηλώσεις της ότι θα ασχοληθούν από κοινού με το προσφυγικό. 

«Η Ελλάδα έχει εξωτερικά σύνορα και θαλάσσια σύνορα. Ήρθαν 400.000 άνθρωποι στην Ελλάδα και αυτό είναι μια τεράστια επιβάρυνση. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα στη μοίρα της» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «υπάρχει στενή συνεργασία στο θέμα της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας». 

Επεσήμανε ότι τα πράγματα εκεί εξελίσσονται αργά αλλά η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι η σωστή κίνηση γιατί καταπολεμούνται οι δουλέμποροι.



Στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό

«Θα συζητήσουμε και για τις δυσκολίες με την Τουρκία μετά το αποτρόπαιο πραξικόπημα του Ιουλίου. Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων» πρόσθεσε.

Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά με αυστηρή προσήλωση στα σχετικά κριτήρια.

Στο Κυπριακό, η Ε.Ε. έχει και θα έχει ενεργό ρόλο. Είναι ζήτημα, στο οποίο θα δοκιμαστεί το βάθος των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο και η βούληση της Τουρκίας να εξευρεθεί μια λύση.

«Στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς φόβο για οποιονδήποτε Κύπριο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Θα ενημερώσω την καγκελάριο για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, την θεαματική υπεραπόδοση των εσόδων και την επιστροφή μετά από πολλά χρόνια στην ανάπτυξη» ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Όραμά μας είναι η ανάπτυξη να μην αφορά μόνο στατιστικές και αριθμούς αλλά να ανακουφίσει όλους εκείνους που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης απαιτεί γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους. Να στείλουμε μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης και σε ό,τι αφορά στην οικονομία αλλά και στη γεωπολιτική σταθερότητα» πρόσθεσε.



Εκτός από τη συνάντηση με την καγκελάριο, ο πρωθυπουργός θα δει επίσης τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τους Γερμανούς Πράσινους, τη γερμανική Αριστερά, ενώ το Σάββατο το πρωί θα μιλήσει στο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. 

Τις προθέσεις του σχετικά με τις σημερινές επαφές του, ο πρωθυπουργός τις εξέθεσε και στη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου. Αναφερόμενος στα μέτρα που προανήγγειλε είπε πως «πρόκειται για μέτρα τα οποία δεν θέτουν σε κανέναν κίνδυνο τους στόχους του προγράμματος και δεν έχουν καμία συνέπεια στους στόχους του 2016, ούτε επηρεάζουν τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2018 και 2019, και πήραμε αυτήν την απόφαση».

Προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει «παραβίαση της συμφωνίας» την αναβολή της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.





Spiegel: Ο παλιός Τσίπρας επέστρεψεΟι υψηλές επαφές του Αλέξη Τσίπρα γίνονται σε μια περίοδο που η Ευρώπη βλέπει και πάλι με καχυποψία και αμφισβήτηση τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Το κλίμα που διαμορφώνεται αποτυπώνεται στο ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού «Spiegel», το οποίο τιτλοφορείται «Ο παλιός Τσίπρας επέστρεψε».

Ειδική αναφορά γίνεται στη μετάβαση των Τσακαλώτου-Αχτσιόγλου στη Γερμανία, ώστε να εξηγήσουν τις διευκολύνσεις που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας για συνταξιούχους και νησιά. 

Το «Spiegel» σημειώνει πως οι ισχυρισμοί της ελληνικής πλευράς ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν αποτελούν απειλή για τους δημοσιονομικούς στόχους μπορεί να είναι αλήθεια, ωστόσο «στην πραγματικότητα οι εν λόγω αποφάσεις θα πρέπει να συζητηθούν με τους δανειστές».

«Φαίνεται πως ο παλιός Τσίπρας είναι πίσω: Ο χαρισματικός ρήτορας, που καλλιεργεί την πολεμική διάθεση. Ο Τσίπρας είχε τόση αυτοπεποίθηση την άνοιξη του 2015. Εκείνη την εποχή πυροδότησε μια μάχη εξουσίας, η οποία κατέληξε με την Ελλάδα να χρεοκοπεί. Από τότε ο πρωθυπουργός ήταν αιχμάλωτος των απαιτήσεων της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων που η Ελλάδα έπρεπε να συμφωνήσει για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Αλλά ο ρόλος του πιστού των δανειστών κούρασε τον Τσίπρα. Ήταν συχνά κυκλοθυμικός, πικραμένος και ανυπόμονος» σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό.

Παράλληλα, παραθέτει δύο πιθανά σενάρια της τακτικής Τσίπρα: «Οι πιστωτές να δώσουν τις ευχές τους και να αποδεχθούν ηπιότερα μέτρα λιτότητας. Αυτό θα αυξήσει τη δημοτικότητά του και θα του αυξήσουν τις πιθανότητες επανεκλογής. Αν οι δανειστές δεν ''παίξουν'', ο Τσίπρας θα επιδιώξει εκλογές -παρότι ο Τσακαλώτος το αρνήθηκε στο Βερολίνο. Αντί να είναι διστακτικός, θα γίνει ένας σεβαστός αντίπαλος των πιστωτών».

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: