30 Οκτωβρίου 2016

Στο "έλεος" των Ρίχτερ η Ιταλία

Στο "έλεος" των Ρίχτερ η Ιταλία
Αντιμέτωποι με τα Ρίχτερ βρίσκονται για μία ακόμη φορά οι κάτοικοι στην Κεντρική Ιταλία. Ελάχιστες ημέρες μετά τον σεισμό 

των 6,1R , νέα ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε τη γειτονική χώρα.


Εικόνες σοκ μετέδωσαν ιταλικά ΜΜΕ από το μεσαιωνικό χωριό Αρκουατά ντελ Τρόντο, μεγάλο τμήμα του οποίου έχει μετατραπεί σε ερείπια​Αυτήν τη φορά ο ο Εγκέλαδος χτύπησε στις 07.40 το πρωί της Κυριακής, ώρα Ιταλίας (08.40 ώρα Ελλάδας). Ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Κέντρου, την ώρα που η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» κάνει λόγο για 6,1R. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι έξι απεγκλωβίστηκαν από ερείπια στον οικισμό Νόρτσια. Δύο από τους τραυματισμούς σημειώθηκαν στο χωριό Αμάτριτσε. Σύμφωνα με το BBC, μια εκκλησία κατέρρευσε στον οικισμό Τολεντίνο, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η λειτουργία. 

Εικόνες σοκ μετέδωσαν ιταλικά ΜΜΕ από το μεσαιωνικό χωριό Αρκουατά ντελ Τρόντο (περιοχή Μάρκε), μεγάλο τμήμα του οποίου έχει μετατραπεί σε ερείπια. «Το χωριό μας δεν υπάρχει πια» δήλωσε συγκλονισμένος ο δήμαρχος του οικισμού Αλεάντρο Πετρούτσι, επισημαίνοντας ότι ο σεισμός ήρθε να ολοκληρώσει την καταστροφή των προηγούμενων δονήσεων. «Ευτυχώς είχαμε πολλές περιοχές "κόκκινες" που είχαν εκκενωθεί... Ο κόσμος είναι στους δρόμους αγκαλιασμένος» συμπλήρωσε.

Ο μεσαιωνικός οικισμός Αρκουάτα ντελ Τρόντο πριν και μετά τον σεισμό
Ο μεσαιωνικός οικισμός Αρκουάτα ντελ Τρόντο πριν και μετά τον σεισμό


Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι χρειάστηκε η χρήση ελικοπτέρων για την αεροδιακομιδή των τραυματιών.
Σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στις πληγείσες περιοχές και βοηθούν τον κόσμο να βγει από τα κτήρια, πολλά από τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του Μεσαίωνα
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 34χλμ. δυτικά της πόλης Άσκολι και 68χλμ. νότιοανατολικά της Περούτζια. Ήταν επιφανειακός και μαρτυρίες ανέφεραν ότι είχε διάρκεια περίπου 12 δευτερόλεπτα. Έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, ενώ υπάρχουν και αναφορές ότι κάτοικοι στην Κροατία και τη Σλοβενία αντιλήφθηκαν τη δόνηση. Κτήρια κατέρρευσαν στις περιοχές Ούμπρια και Μάρκε, οι οποίες και είχαν χτυπηθεί από τον Εγκέλαδο την περασμένη Τετάρτη. Ανάμεσά τους και η ιστορική εκκλησία του Αγίου Βενέδικτου στον οικισμό Νόρτσια που είχε υποστεί καταστροφές από τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις.

Η δόνηση σημειώθηκε πολύ κοντά στο επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού της 24ης Αυγούστου, ο οποίος είχε σκορπίσει τον θάνατο και είχε ισοπεδώσει ολόκληρα χωριά της Κεντρικής Ιταλίας. Επιπλέον, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας, στην ίδια περιοχή εκδηλώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι ισχυρές δονήσεις, μεγέθους 6,1 και 5,5R. Αρκετοί δήμαρχοι οικισμών έκαναν λόγο για «τελειωτικό χτύπημα» σε κτήρια που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Χάρτης με τις πληγείσες περιοχές
Χάρτης με τις πληγείσες περιοχές


Χάρτης με τις περιοχές Ούμπρε και Μάρκε (Ένθετη το Τολεντίνο)
Χάρτης με τις περιοχές Ούμπρε και Μάρκε (Ένθετη το Τολεντίνο)


Η εκκλησία του Άγιου Βενέδικτου πριν και μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου
Η εκκλησία του Άγιου Βενέδικτου πριν και μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου


Εκτεταμένες ζημιές στην εκκλησία προκάλεσε ο νέος σεισμός
Εκτεταμένες ζημιές στην εκκλησία προκάλεσε ο νέος σεισμός


Μέλη των σωμάτων ασφαλείας βρίσκονται επί ποδός, την ώρα που διασώστες αναζητούν εγκλωβισμένους. Εικόνες που μετέδωσε η Rai δείχνουν πυροσβέστες να απομακρύνουν καλόγριες, οι οποίες βρίσκονταν σε εμφανή κατάσταση σοκ, ενώ πίσω τους η εκκλησία του Αγίου Βενέδικτου έχει μετατραπεί σε συντρίμμια.

http://cdnapi.kaltura.com/index.php/extwidget/preview/partner_id/671421/uiconf_id/8794331/entry_id/1_uqaddraa/embed/dynamic

Δεν υπάρχουν σχόλια: