4 Σεπτεμβρίου 2016

Τελετή στο Βατικανό για την αγιοποίηση της Μητέρας Τερέζας

Τελετή στο Βατικανό για την αγιοποίηση της Μητέρας Τερέζας
Σε ειδική τελετή στο Βατικάνο, ο Πάπας Φραγκίσκος αγιοποίησε τη Μητέρα Τερέζα, με αφορμή την 19η επέτειο από τον θάνατό της το 1997. Η μοναχή είχε οσιοποιηθεί το 2003 και σήμερα έλαβε χώρα το τέταρτο στάδιο που προβλέπεται για την αγιοποίησή της.
Δεκάδες χιλιάδες πιστών παρακολούθησαν την τελετή στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.



«Η μητέρα Τερέζα βοήθησε τους ανθρώπους που είχαν εξαντλήσει τις δυνάμεις τους, όσους είχαν εγκαταλειφθεί και θα πέθαιναν στην άκρη του δρόμου», ανέφερε ο ποντίφικας και πρόσθεσε ότι «από εδώ και στο εξής ολόκληρος ο κόσμος θα μπορεί να τιμά την μνήμη της».«Με τη ζωή και τη δράση της, επέπληξε με δριμύτητα όσους ευθύνονται για τις συνθήκες εκτεταμένης φτώχειας στις οποίες ζουν τόσοι συνάνθρωποί μας. Εμείς, και μετά την αγιοποίηση, θα συνεχίσουμε να την αποκαλούμε Τερέζα», κατέληξε.



Ποια ήταν η Μητέρα Τερέζα



Η Μητέρα Τερέζα γεννήθηκε στα Σκόπια στις 27 Αυγούστου 1910 και πέθανε στην Καλκούτα στις 5 Σεπτεμβρίου 1997, ήταν αλβανικής καταγωγής Καθολική μοναχή, ιδρύτρια του τάγματος «Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας», που ανέπτυξε πολυετή ανθρωπιστική δράση και ιεραποστολικό έργο, ειδικότερα στην Ινδία. Mετά τον θάνατό της ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' ξεκίνησε τη διαδικασία αγιοποίησής της και στις 19 Οκτωβρίου 2003 οσιοποιήθηκε φτάνοντας το τρίτο από τα τέσσερα στάδια της διαδικασίας αγιοποίησης.

Για τη δράση της έλαβε πολλές διακρίσεις, μεταξύ αυτών και το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 1979 «σε αναγνώριση της βοήθειας που προσέφερε στoυς δυστυχισμένους ανθρώπους τα παιδιά και τους πρόσφυγες για τους οποίους εργάστηκε ανιδιοτελώς τόσο πολλά χρόνια». Συγχρόνως θεωρείται αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και έχει ασκηθεί κριτική για αρκετές πτυχές της δράσης της, ειδικότερα για την υποστήριξη ακραίων απόψεων κατά των αμβλώσεων ή της αντισύλληψης, για ζητήματα οικονομικής διαχείρισης, καθώς και για τις πραγματικές υπηρεσίες φροντίδας των ιδρυμάτων της.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: