10 Σεπτεμβρίου 2016

“Περιμένουμε περισσότερα μετάλλια”

“Περιμένουμε περισσότερα μετάλλια”
Το Παραολυμπιακό Κίνημα της Ελλάδας έχει σφυγμό και το αποδεικνύει στο Ρίο. Μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων αγωνιστικών ημερών των 15ων Παραολυμπιακών Αγώνων, που φιλοξενούνται στη Βραζιλία, η ελληνική αποστολή ξεκίνησε δυναμικά έχοντας
κατακτήσει τέσσερα μετάλλια, δύο χρυσά και δύο χάλκινα. 
Η ελληνική αποστολή ξεκίνησε δυναμικά έχοντας κατακτήσει τέσσερα μετάλλια, δύο χρυσά και δύο χάλκιναΓια τη συγκομιδή των μεταλλίων, τις επόμενες ελληνικές συμμετοχές, την οργάνωση στους αγωνιστικούς χώρους και το παραολυμπιακό χωριό, αλλά και το κλίμα στο Ρίο μίλησε στο zougla.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ) και πρόεδρος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ), Γιώργος Φουντουλάκης. 

Όπως προανήγγειλε η Ελλάδα περιμένει ακόμα αρκετά μετάλλια, έχοντας σαν «βαρύ χαρτί» τον στίβο, από τα αγωνίσματα του οποίου υπάρχουν προσδοκίες για ακόμα δύο με τρία μετάλλια, ενώ διακρίσεις αναμένεται να έρθουν στα μπότσια, την άρση βαρών σε πάγκο και την ξιφασκία. 
Σχετικά με τη μέχρι τώρα συγκομιδή, που κατατάσσει την χώρα μας στην 16η θέση του πίνακα των μεταλλίων, ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής υπογράμμισε ότι ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις και προσδοκίες, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη στιγμή που κλήθηκε να απονείμει το χρυσό μετάλλιο στον νικητή του ακοντισμού Μανώλη Στεφανουδάκη, πριν την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ο Γιώργος Φουντουλάκης περιγράφει ακόμα την οργανωτική κατάσταση των αγώνων και την διαμονή των Ελλήνων στο Ρίο τονίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχουν προβλήματα, ενώ σημειώνει ότι η τελετή έναρξης θα μείνει για αρκετό καιρό χαραγμένη στις μνήμες των μελών της ελληνικής αποστολής. 

Αναλυτικά η συνέντευξη: 
"Το βαρύ χαρτί μας μπορώ να πω ότι είναι ο στίβος, ενώ το ’12 στην Αγγλία ήταν η κολύμβηση"«Στα τρία από τα τέσσερα περιμέναμε εκτός απροόπτου τις επιτυχίες. Όχι τόσο τα χρυσά, αλλά να μπούμε μέσα στα μετάλλια. Ήταν μεγάλη μας χαρά που οι αθλητές, ειδικά ο Κωνσταντινίδης και ο Μανώλης Στεφανουδάκης κατάφεραν και πήραν τα πρώτα μετάλλια. Τα χρυσά. Το τέταρτο μετάλλιο που πήραμε σήμερα (σ.σ. Παρασκευή 9/9) για να είμαι ειλικρινής δεν το είχα σε μεγάλη ποσόστωση ελπίδας. Είναι καλός αθλητής (σ.σ. ο Δημήτρης Μπακοχρήστος), από τους καινούριους τα τελευταία δύο χρόνια. Ήταν μία ευχάριστη έκπληξη μπορώ να πω και πιστεύω ότι αυτές οι εκπλήξεις θα έχουν και μία καλή συνέχεια» είπε αρχικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και αναφέρθηκε στη διπλή νίκη της σφαιροβολίας, όπου ο Θανάσης Κωνσταντινίδης κατάκτησε το χρυσό μετάλλιο και ο Δημήτρης Ζησίδης το χάλκινο: 

«Ο ένας συναγωνίζεται τον άλλον και έχουν το σύνθημα “αφού μπορεί αυτός, μπορώ και εγώ” και πέτυχαν κάτι καλό νομίζω. Ο Κωνσταντινίδης έκανε τρία συνεχόμενα παγκόσμια ρεκόρ. Το ένα κατέρριπτε το άλλο. Σήμερα (σ.σ. Παρασκευή 9/9) ο χρυσός παραολυμπιονίκης, ο Μανώλης Στεφανουδάκης έκανε παραολυμπιακό ρεκόρ και η Σταματοπούλου στην κολύμβηση έκανε νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι μία καλή αρχή».


Για τη συνέχεια τόνισε: «Σαφώς και περιμένουμε μετάλλια. Έχουμε το μπότσια, την άρση βαρών, την ξιφασκία. Ο στίβος θα δώσει στη συνέχεια κι άλλα. Το βαρύ χαρτί μας μπορώ να πω ότι είναι ο στίβος, ενώ το ’12 στην Αγγλία ήταν η κολύμβηση. Από τον στίβο θα φέρουμε τουλάχιστον δύο με τρία μετάλλια ακόμα». 

Ο Γιώργος Φουντουλάκης που απένειμε το χρυσό μετάλλιο στον Μανώλη Στεφανουδάκη, σχολίασε: «Ήταν μία μεγάλη και ιδιαίτερη στιγμή για μένα και για τη χώρα μας. Είχα την τιμή να βραβεύσω την ομάδα που βγήκε πρώτη στο άθλημα της κορίνας και κατόπιν βράβευσα τον “χρυσό” μας παραολυμπιονίκη, Μανώλη Στεφανουδάκη. Αυτή ήταν μεγάλη τιμή για μένα. Έκανα την απονομή ως μέλος της παραολυμπιακής οικογένειας. Αυτή η τιμή μου απονεμήθηκε πέρσι τον Νοέμβριο στο Μεξικό. Εκεί βράβευσαν τρία άτομα ανάμεσα σε 165 χώρες για την προσφορά τους στο παραολυμπιακό κίνημα. Με αυτή την ιδιότητα έκανα την βράβευση και θα έχω την τιμή να κάνω κι άλλες βραβεύσεις. Μακάρι να είναι οι Έλληνες αυτοί που θα συνεχίσω να βραβεύω για να κάνουμε και μεγαλύτερη συγκομιδή μεταλλίων». 


http://cdnapi.kaltura.com/index.php/extwidget/preview/partner_id/671421/uiconf_id/8794331/entry_id/0_hxtwo15s/embed/dynamic

Για την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων ανέφερε: «Πιστεύω ότι η τελετή έναρξης ήταν πάρα πολύ καλή. Ήμασταν μία από τις ομάδες που δεχθήκαμε συγχαρητήρια για την άψογη εμφάνισή μας, για την παρέλαση που είχαμε στο στάδιο. Θέλω να σας πω ότι ολόκληρο το προεδρείο της IPC (σ.σ. Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή) από τις τρεις ομάδες που σηκώθηκε και χειροκρότησε για να τιμήσει ιδιαίτερα, εκτός από την Αγγλία και τη Βραζιλία, ήταν η Ελλάδα. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με το προεδρείο και μας κοιτούν ιδιαίτερα και αυτό είναι μεγάλη τιμή για εμάς. Οι αθλητές ήταν πάρα πολύ χαρούμενοι. Έκαναν σαν μικρά παιδιά μέχρι να φτάσουμε στο πόστο μας και ήταν πάρα πολύ ωραία. Ήταν μία καλή στιγμή για εμάς. Μία ευτυχισμένη στιγμή. Μία χαρούμενη στιγμή, που για πολλά χρόνια κάθε ένας από εμάς θα την έχει στο μυαλό του».

Για τις συνθήκες στο Ρίο, επεσήμανε: «Για τις συνθήκες στη Βραζιλία, όπως μας έλεγαν στην αρχή, και εγώ προσωπικά είχα ανησυχήσει γιατί δεν ξέραμε τι ακριβώς συμβαίνει. Άλλοι μου έλεγαν ότι δεν είναι το φαγητό καλό, άλλοι μου έλεγαν οι εγκαταστάσεις δεν είναι καλές. Κοιτάξτε, υπάρχει πρόβλημα. Όχι όμως αυτό που έλεγαν πολλοί ότι κινδυνεύετε από κουνούπια και τα λοιπά. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι χώροι και είχαμε και κάποια κρούσματα κλοπών. Σε εμάς ένα-δύο μικρά πράγματα έγιναν. Υπήρχε και μία ανοργανωσιά τις πρώτες ημέρες. Υπήρχαν προβλήματα, αλλά εμείς φροντίσαμε να τα ξεπεράσουμε. Να μην ακουμπήσουν καθόλου τους αθλητές μας και να αφοσιωθούν στη δουλειά που ήρθαμε να κάνουμε και την κάνουμε πάρα πολύ καλά. Γίναμε οι δέκτες για να απορροφήσουμε όλα τα προβλήματα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι αθλητές είναι άψογοι στους αθλητικούς χώρους, με τους προπονητές τους και συνεχίζουν αυτοί που συνεχίζουν, γιατί κάποιοι αποκλείονται φυσικά. Κάποιοι δεν έχουν καταφέρει να μπουν στον τελικό. Αυτά έχει ο αθλητισμός. Κάποιοι προχωρούν ακόμα».


Κλείνοντας ανέφερε: «Θα ήθελα, εάν μου επιτρέπεται, να αναφερθώ στη συμβολή κάποιων ανθρώπων για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Θέλω να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας και ιδιαίτερα τον μέγα χορηγό της ΟΠΑΠ ΑΕ. Μας κάλυψε για τέσσερα χρόνια όλες τις αποστολές μας, στα διεθνή, στα παγκόσμια, στα πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Όλες τις ειδικές αποστολές και μας έδωσε την δυνατότητα οι αθλητές μας να πάνε άψογα ντυμένοι με τις αθλητικές τους ενδυμασίες και με τις στολές παρελάσεων. 

Ελπίζω να τους έχουμε και την άλλη τετραετία που είναι στόχος μας το Τόκιο, γιατί τους έχουμε πράγματι ανάγκη. Γιατί με τα σημερινά δεδομένα, που περνάει κρίση η χώρα μας, δεν μπορείς. Και πόσο να πιέσεις την Πολιτεία; Δεν μπορεί να σου καλύψει όλες τις ανάγκες για να προετοιμαστούν οι αθλητές. 

Να ευχαριστήσω τους δημοσιογράφους όλους που συμβάλουν, γιατί υπήρχαν και δημοσιογράφοι – πολύ λίγοι – που δεν θέλω να ασχοληθώ μαζί τους. 

Να ευχαριστήσω το zougla.gr ιδιαίτερα. Δεν το λέω για να σας κάνω κομπλιμέντο. Είστε πάντα μαζί μας. Βλέπω ότι όλες μας τις δραστηριότητες τις περνάτε και τις δείχνετε με μεγάλη μεγαλοπρέπεια για να καταλάβει και ο κόσμος τι σημαίνει αθλητής με αναπηρία. Είμαι σίγουρος και δεν το κάνω ευχή ότι θα είστε πάντα μαζί μας. Το site αυτό, το οποίο έχει τόσο πολύ προσφέρει στην ενημέρωση, θα συνεχίσει να είναι κοντά μας και σας ευχαριστώ. Να πω και μία καλημέρα ή καληνύχτα, λόγω της διαφοράς ώρας, σε όλους τους αναγνώστες». 

Δύο χρυσά και δύο χάλκινα


Από ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο χάρισαν στην Ελλάδα οι πρωταθλητές στο Ρίο για κάθε μία από τις δύο πρώτες ημέρες των αγώνων. 

Η καλή ημέρα για το Παραολυμπιακό κίνημα της Ελλάδας φάνηκε από την Πέμπτη, όπου στην σφαιροβολία της κατηγορίας F32 το βάθρο καταλήφθηκε από Έλληνες. Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Θανάσης Κωνσταντινίδης, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο καταρρίπτοντας τρεις φορές το παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ με πολύ καλή επίδοση στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο ίδιο αγώνισμα ανέβηκε ο Δημήτρης Ζησίδης. 


http://cdnapi.kaltura.com/index.php/extwidget/preview/partner_id/671421/uiconf_id/8794331/entry_id/0_nw17xkdv/embed/dynamic

Την Παρασκευή ήρθε ακόμα ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο. Ο Μανώλης Στεφανουδάκης κατέκτησε το χρυσό στην κατηγορία F54 του ακοντισμού, με ρεκόρ αγώνων, έχοντας βολή στα 29.45 μετρά. Η τετράδα των μεταλλίων συμπληρώθηκε με απροσδόκητο τρόπο. Ο Δημήτρης Μπακοχρήστος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 54 κιλών στην άρση βαρών σε πάγκο, ξεπερνώντας τον εαυτό του, καθώς τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε πρόβλημα με το χέρι του. 


(Οι Θανάσης Κωνσταντινίδης και Δημήτρης Ζησίδης στο βάθρο των νικητών)

(Ο Μανώλης Στεφανουδάκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό)


(Ο Δημήτρης Μπακοχρήστος με το χάλκινο μετάλλιο στην άρση βαρών σε πάγκο)

Ο πίνακας των μεταλλίων



Τα ελληνικά μετάλλια




Ενημερωθείτε για την δράση στο Ρίο πατώντας εδώ


ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: