27 Αυγούστου 2016

Εθνικό πένθος στην Ιταλία

Εθνικό πένθος στην Ιταλία
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ Ο,ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Ιταλία, για τους 290 νεκρούς -σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό- από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Τετάρτη την κεντρική χώρα.



Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλη τη χώρα από το πρωί του Σαββάτου, ημέρα εθνικού πένθους, για τα θύματα της Αρκουάτα και της Πεσκάρα ντελ Τρόντο, που είναι μεταξύ των τριών πλέον πληγέντων περιοχών στα Απέννινα Όρη.
Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλη τη χώρα για τα θύματα της Αρκουάτα και της Πεσκάρα ντελ Τρόντο, που είναι μεταξύ των τριών πλέον πληγέντων περιοχών στα Απέννινα ΌρηΗ τελετή ξεκίνησε στις 11.30 π.μ. τοπική ώρα σε ένα γυμναστήριο στο Άσκολι Πιτσένο, στους πρόποδες των ορέων, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρζιο Ματαρέλα και του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Ανάμεσα στα 35 φέρετρα της Αρκουάτα και της Πέσκαρα ντελ Τρόντο, που περιβάλλονται από συγγενείς, συχνά τραυματίες και οι ίδιοι, το μικρό φέρετρο της εννιάχρονης Τζούλια, το σώμα της οποίας προστάτευσε την αδελφή της Τζιόρτζια, πέντε ετών, ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που βγήκαν ζωντανοί από τα ερείπια.

«Συγγνώμη αν ήρθαμε πολύ αργά (...) αλλά θέλω να ξέρεις από εκεί ψηλά ότι κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να σε βγάλουμε από κει. Όταν θα γυρίσω στο σπίτι μου στη Λ΄Άκουιλα θα ξέρω ότι ένας άγγελος με κοιτάζει από τον ουρανό», γράφει ένας διασώστης σε ένα χαρτί κολλημένο με σελοτέιπ πάνω στο μικρό φέρετρο.

Το μήνυμα του διασώστη:



Μερικές από τις οικογένειες επέλεξαν, ωστόσο, να μην συμμετάσχουν στην επίσημη τελετή και να κηδέψουν νωρίτερα τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Άλλη μία τελετή, χωρίς τις σορούς, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα για τα θύματα του Ακούμολι και κυρίως του Αματρίτσε.

Σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων είναι πλέον 290, από τους οποίους 230 στο Αματρίτσε, ενώ 388 τραυματίες νοσηλεύονται. Κανένας επιζήσας δεν έχει βρεθεί από την Πέμπτη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τον σεισμό, 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Μετά τον σεισμό στα κέντρα του Ερυθρού Σταυρού ή της Caritas, έχουν συγκεντρωθεί παιχνίδια για τα παιδιά των πληγέντων περιοχών. Επίσης, γεμάτα από εθελοντές αιμοδότες είναι τα κέντρα που δέχονται δωρεά αίματος.

Σε ένδειξης τιμής, περίπου 700 εστιάτορες σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό πρόσθεσαν ήδη στα μενού τους τα σπαγγέτι «αλ΄αματριτσιάνα», μια σπεσιαλιτέ του Αματρίτσε, της πλέον πληγείσας κοινότητας από τον σεισμό, το οποίο επρόκειτο να φιλοξενήσει αυτό το Σαββατοκύριακο το 50ο φεστιβάλ αυτού του παραδοσιακού πιάτου.

Στο μεταξύ, τρία εικοσιτετράωρα μετά τον σεισμό σωστικά συνεργεία και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων.

Το 2009, ένας άλλος σεισμός είχε αφήσει πίσω του περισσότερους από 300 νεκρούς στην Λ' Ακουίλα, σε απόσταση περίπου 50 χλμ, η οποία τότε ήταν μια πόλη δεκάδων χιλιάδων κατοίκων.

To ιταλικό ποδόσφαιρο προσφέρει αλληλεγγύη στα θύματα
Την ίδια ώρα, παίκτες και προπονητές του ιταλικού ποδοσφαίρου και άλλοι αθλητές εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες με αμέτρητες δωρεές. Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι έχει ήδη δημοπρατήσει ένα δείπνο μαζί του. Την ιδέα του ακολούθησαν ο πρωταθλητής του τένις Φάμπιο Φονίνι και ο μέσος της Παρί Σ.Ζ Μάρκο Βεράτι. Ο Κεντίρα της Γιουβέντους και ο Χόντα της Μίλαν έχουν ανακοινώσει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις δωρεές τους για τα θύματα του σεισμού.

Επίσης μεταξύ των μεμονωμένων παικτών που ανέλαβαν πρωτοβουλία, είναι και ο Φραντσέσκο Τότι. Ο αρχηγός της Ρόμα έχει δωρίσει φανέλα του για τη δημοπρασία έκτακτης ανάγκης στην πλατφόρμα Charitystars.com, αφιερωμένη σε όσους έχουν πληγεί από τον σεισμό.

Επίσης στη δημοπρασία υπάρχει, μία αναμέτρηση τένις με τα νικήτρια του US Open το 2015, Φλάβια Πανέτα, ή ακόμα η φανέλα του Πάολο Ντιμπάλα που θα φορέσει στο ματς Γιουβέντους-Σεβίλλη στο Champions League.

Είναι μόλις μερικά δείγματα από τη δημοπρασία της αλληλεγγύης που ξεκίνησε στην πλατφόρμα CharityStars.com από διάσημες προσωπικότητες του αθλητισμού, στην προσπάθεια να αντληθούν κεφάλαια για τον ιταλικό Ερυθρό Σταυρό.




































ΠΗΓΗ; http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: