25 Αυγούστου 2016

Η Αλβανία στις 4 χώρες με το χαμηλότερο κατώτατο μισθό στην Ευρώπη

Πρώτος ξένος επενδυτής στην Αλβανία, η Ελλάδα
Οι κατώτατοι μισθοί στην Ευρώπη επιβάλλονται από τη νομοθεσία, συχνά έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, ή απευθείας μέσω εθνικής διακλαδικής συμφωνίας.

Οι κατώτατοι μισθοί εκφράζονται, γενικά, ως μηνιαίοι μισθοί για ακαθάριστες αποδοχές, δηλαδή πριν από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που καταβάλλονται από τον εργαζόμενο• τα εν λόγω παρακρατούμενα ποσά διαφέρουν από χώρα σε χώρα.
Οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί δημοσιεύονται από την Eurostat δύο φορές το έτος. Αντικατοπτρίζουν την κατάσταση την 1η Ιανουαρίου και την 1η Ιουλίου κάθε έτους. Συνεπώς, τροποποιήσεις των κατώτατων μισθών που εφαρμόζονται ανάμεσα στις δύο αυτές ημερομηνίες εμφανίζονται στην επόμενη εξαμηνιαία έκδοση στοιχείων.
Τον Ιανουάριο του 2016, 22 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ (Δανία, Ιταλία, Κύπρος, Αυστρία, Φινλανδία και Σουηδία αποτελούσαν εξαίρεση) διέθεταν εθνικούς κατώτατους μισθούς.
Εθνικοί κατώτατοι μισθοί υπήρχαν επίσης στις ακόλουθες υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ χώρες: Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σκόπια, Σερβία και Τουρκία.
Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει χώρες των οποίων οι κατώτατοι μισθοί ήταν χαμηλότεροι από 500 ευρώ το μήνα: αποτελείται από τέσσερις χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σκόπια  και Σερβία) και δέκα κράτη μέλη της ΕΕ (Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Ουγγαρία,Τσεχική Δημοκρατία, Λετονία, Σλοβακία, Κροατία, Εσθονία και Πολωνία).
Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει πέντε κράτη μέλη της ΕΕ (Πορτογαλία, Ελλάδα, Μάλτα, Ισπανία και Σλοβενία) και την Τουρκία, καθεμία με ενδιάμεσο επίπεδο κατώτατων μισθών, που ορίζονται για τους σκοπούς αυτού του άρθρου από 500 έως 1.000 ευρώ μηνιαίως (να σημειωθεί ότι και στα πέντε εν λόγω κράτη μέλη ο ελάχιστος μισθός ήταν στην πράξη χαμηλότερος από 800 EUR το μήνα.)
Η τρίτη και τελευταία ομάδα περιλαμβάνει επτά κράτη μέλη της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο) όπου οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί είναι ίσοι με ή ανώτεροι από 1.000 ευρώ μηνιαίως (η ομάδα αυτή περιλαμβάνει επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες.)
Πρέπει να σημειωθεί ότι για τα κράτη μέλη της ΕΕ που είναι εκτός της ευρωζώνης και διαθέτουν κατώτατους μισθούς (Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και για την Αλβανία, τα Σκόπια τη Σερβία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα επίπεδα και η κατάταξη των κατώτατων μισθών σε τιμές ευρώ εξαρτώνται από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Οι διαφορές μεταξύ των χωρών όσον αφορά το επίπεδο των κατώτατων μισθών είναι σημαντικά μικρότερες αν συνεκτιμηθούν οι διαφορές στα επίπεδα τιμών.
Όπως είναι αναμενόμενο, η αναπροσαρμογή με βάση τις διαφορές στα επίπεδα τιμών μειώνει τη διακύμανση μεταξύ των χωρών.
Οι χώρες της πρώτης ομάδας, που έχουν σχετικά χαμηλότερους κατώτατους μισθούς σε ευρώ, έχουν επίσης χαμηλότερα επίπεδα τιμών και, συνεπώς, σχετικά υψηλότερους κατώτατους μισθούς όταν αυτοί εκφράζονται σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ).
Από την άλλη πλευρά, οι χώρες της τρίτης ομάδας, που έχουν σχετικά υψηλότερους κατώτατους μισθούς σε ευρώ, τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα τιμών, και οι κατώτατοι μισθοί τους σε ΜΑΔ είναι συχνά σχετικά χαμηλότεροι.
ΠΗΓΗ: http://albanians.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: