17 Ιουνίου 2016

Αλέξης Τσίπρας: Πανστρατιά για την ανάπτυξη, έρχεται νέα γενιά έργων

Αλέξης Τσίπρας: Πανστρατιά για την ανάπτυξη, έρχεται νέα γενιά έργωνΣε πανστρατιά για την επιστροφή στην ανάπτυξη με ιδιαίτερη έμφαση στα έργα υποδομής και το σχεδιασμό της νέας γενιάς έργων, τοποθέτησε μέρος της ομιλίας του εχθές, ο Πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας.

Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Μουσείο της Ακρόπολης με τιτλο «Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη – Παραγωγική Ανασυγκρότηση», είπε μεταξύ άλλων:

Για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής
Σχετικά με τα μεγάλα έργα υποδομής υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε 5 συμβάσεις παραχώρησης οδικών αξόνων που είχαν υπογραφεί το 2007 και προβλεπόταν να ολοκληρωθούν το 2012 και πως 8 χρόνια μετά την έναρξη των έργων, είχε υλοποιηθεί μόλις το 40% των εργασιών. Η κυβέρνηση ενεργοποίησε τη διυπουργική επιτροπή μεγάλων έργων καταλήγοντας σε συμφωνίες έγκαιρης παράδοσης και λειτουργικής ολοκλήρωσης των έργων.
–Οι 5 οδικοί άξονες (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, Μαλιακός-Κλειδί, Ολυμπία Οδός, Ιονία Οδός, Ε65) θα ολοκληρωθούν εντός του έτους και ως το α’ εξάμηνο του 2017.
-Επανεκκινούν οι εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης σε 4 σταθμούς, δημιουργούνται 1500 θέσεις εργασίας άμεσα εντός του καλοκαιριού. Μπαίνει ο τελικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου που περιλαμβάνει τη λειτουργία της βασικής γραμμής και την επέκταση μέχρι την Καλαμαριά, εντός το 2020.
Για τον σχεδιασμό νέας γενιάς έργων
Στην ομιλία του παρουσίασε τον σχεδιασμό για τη νέα γενιά έργων που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα:
Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας. Δημοπρατείται εντός του 2016 το πρώτο τμήμα (‘Αλσος Βεΐκου -Γουδί) της Γραμμής 4, για 14 σταθμούς, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,5 δισ., που θα εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 200.000 επιβάτες.
Το Αεροδρόμιο στο Καστέλι: Τέλη Ιουλίου υποβάλλονται οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, με Σύμβαση Παραχώρησης. Θα αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, το εκτιμώμενο ύψος του έργου είναι περίπου 850 εκ. και αναμένεται εντός 5ετίας να έχει ολοκληρωθεί.
Βόρειος Οδικός ‘Αξονας Κρήτης: Προχωρά η Στρατηγική Μελέτη του ΒΟΑΚ από πόρους του ΕΣΠΑ. Το έργο θα ενταχθεί στο πακέτο Γιούνκερ, το ύψος του ανέρχεται στο 1,6 δισ. και θα ξεκινήσει το 2018 για να παραδοθεί το 2023.
Ο Σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018, από Πάτρα έως Ευζώνους, με πλήρως διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Με την ολοκλήρωση του, το ταξίδι Πάτρα-Αθήνα θα διαρκεί 2 ώρες, ενώ το ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα διαρκεί 3 ώρες και 15 λεπτά.
Η Επέκταση του ΤΡΑΜ προς το Κερατσίνι (διαδρομή Λιμάνι Πειραιά – Λιμάνι Κερατσινίου, μήκους 3,8 χλμ. με 6 νέες στάσεις). Έργο ύψους 180 εκ. που θα ξεκινήσει στα τέλη του 2018 και θα έχει ολοκληρωθεί σε μια τετραετία. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης και αξιοποίησης της «περιοχής Λιπασμάτων», που με απόφαση της κυβέρνησης περνάει από τον ΟΛΠ στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, θα μετατρέψουν αυτή την μέχρι τώρα υποβαθμισμένη και εγκαταλελειμμένη περιοχή σε δημόσιο πόλο υπερτοπικής εμβέλειας για την αναβάθμιση του δυτικού Πειραιά, με χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, πράσινου και αναψυχής.
–Το τμήμα «Λαμία-Ξυνιάδα» του οδικού άξονα Κεντρικής Ελλάδας Ε65. Ξεκινά μέσα στο 2016 η κατασκευή του νότιου τμήματος του Ε65, προϋπολογισμού 310 εκ., με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Με την ολοκλήρωση του το 2020, θα συνδέεται με τον ΠΑΘΕ.
Ο Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος. Μέχρι σήμερα έχουν δημοπρατηθεί δύο υποτμήματα του έργου, ενώ μέχρι το τέλος του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί η σειρά των δημοπρατήσεων και θα έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι. Ύψους 475 εκ. θα ολοκληρωθεί το 2021, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Για την ενέργεια
Ως προς τον τομέα της Ενέργειας, ο πρωθυπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι:
-Ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες κατασκευής του ελληνικού τμήματος του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ, που διατρέχει όλη την Β. Ελλάδα και «αποτελεί εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία». Ο προϋπολογισμός είναι 2 δισ., και η απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας.
Επισήμανε ότι ιδιαίτερα σημαντική είναι η εμπλοκή ελληνικών επιχειρήσεων και η ωφέλεια που θα έχει παράλληλα πληθώρα τεχνικών επαγγελμάτων, ότι θα προχωρήσει η υλοποίηση εκτεταμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ύψους 32 εκ, προς τις τοπικές κοινωνίες και σημείωσε τις εξασφαλίσεις για τη μέγιστη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος υπό τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις.
-Προχωρά ο σχεδιαζόμενος αγωγός Φυσικού Αερίου IGB– «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Τόνισε ότι οι αγωγοί TAP και IGB, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και με το έργο της αναβάθμισης του Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα.
Για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας
Τόνισε ότι έχει σημασία «να διαλύσουμε κάποιους μύθους» σχετικά με την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, ανέφερε ότι η δημιουργία του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, «δίνει τη δυνατότητα της ορθολογικής και επωφελούς για το Δημόσιο συμφέρον, εκμετάλλευσης της κρατικής περιουσίας και τονώνει την επενδυτική δραστηριότητα, μακριά από πολιτικές ξεπουλήματος που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια». Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των επιμέρους συνιστωσών του νέου ταμείου συνίσταται σε τρεις πυλώνες:
Πρώτον, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων παραχωρείται το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, σε τίμημα επωφελές για το ελληνικό δημόσιο, με όρους που διασφαλίζουν τόσο την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων όσο και τη δημιουργία καινούριων θέσεων εργασίας.
Δεύτερον, πώληση μειοψηφικών μετοχικών μεριδίων με σκοπό τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών με στόχο μεταφορά τεχνογνωσίας και εισροή ρευστότητας.
Τρίτον, αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, όπως τα τουριστικά ακίνητα και οι μαρίνες μέσω συμβάσεων παραχώρησης για υλοποίηση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τουρισμό και ελληνική οικονομία.
Αναφέρθηκε σε περαιτέρω εργαλεία όπως νέο ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης επιχειρήσεων, One-stop business centres για επενδυτές και επιχειρηματίες, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι εθνικός στόχος της αναπτυξιακής στρατηγικής είναι «να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας», κάτι που συνδέεται με το συνολικότερο όραμα της κυβέρνησης για την Ελλάδα του 2021.
Αναφέρθηκε στα «ενθαρρυντικά αποτελέσματα» παραπέμποντας στα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, κατά τα οποία στο πρώτο πεντάμηνο του 2016 είχαμε λίγο περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, εντός του 2016 είναι προς υλοποίηση προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης για 164.847 ανέργους. Μακροπρόθεσμος στόχος για την Ελλάδα του 2021, τόνισε, να πλησιάσουμε την κανονικότητα του μέσου ευρωπαϊκού όρου στην απασχόληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: