17 Μαΐου 2016

Εγκαινιάστηκε η κατασκευαστική περίοδος του Αγωγού TAP

Εγκαινιάστηκε η κατασκευαστική περίοδος του Αγωγού TAP
Υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας Αλέξη Τσίπρα, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) πραγματοποίησε την τελετή έναρξης κατασκευής του έργου.

Τη σημασία του TAP ως στρατηγικού έργου υποδομής του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου υπογράμμισε η παρουσία του Πρωθυπουργού της Γεωργίας Georgi Kvirikashvili, του Πρώτου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού του Αζερμπαϊτζάν Yaqub Eyyubov, του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Αλβανίας Niko Peleshi, του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμοδίου για την Ενεργειακή Ένωση Maroš Šefčovič, του Ειδικού Απεσταλμένου και Συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Amos Hochstein, του Υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Berat Albayrak, του Υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Carlo Calenda, της Υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova, καθώς και του Υφυπουργού της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ενέργειας της Ελβετίας Walter Steinmann.
Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου, του TAP, λαμβάνει χώρα σε μια κομβική στιγμή για την ελληνική οικονομία και την ευρύτερη περιοχή μας.
Ως προς την οικονομική διάσταση, η εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και η διασφάλιση της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας και των οδών, αποτελούν θεμέλιο λίθο, τόσο της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας μας, όσο και του συνολικού ευρωπαϊκού σχεδιασμού.»
«Ως προς την γεωστρατηγική διάσταση, το έργο αυτό μπορεί να βοηθήσει, ώστε η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και ευημερίας για όλους, στην περιοχή μας.»
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μέτοχοι των εταιρειών BP, SOCAR, Snam, Fluxys, Enagás και Axpo, καθώς και περισσότεροι από 300 επιφανείς προσκεκλημένοι. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τη συμβολική υπογραφή ενός σωλήνα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΡ, Ian Bradshaw, σχολίασε: «Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, για τους μετόχους μας και για το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης. Έχοντας κερδίσει την ανάθεση του έργου το 2013 και εργαζόμενοι επιμελώς για την προετοιμασία αυτής της στιγμής, είμαστε στην πραγματικά ευχάριστη θέση να εγκαινιάζουμε σήμερα την κατασκευή του αγωγού. Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη που θα μεταφέρει νέους πόρους φυσικού αερίου από την Κασπία, διαμέσου νέας όδευσης, αρχής γενομένης από το 2020 και για τα επόμενα πολλά χρόνια».
«Η δέσμευσή μας σε αυτό το έργο και η υποστήριξη όλων των ενδιαφερόμενων μερών που παρευρίσκονται σήμερα εδώ, θα συμβάλλει στη διασφάλιση της έγκαιρης παράδοσης φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, αποφέροντας σημαντικά οικονομικά οφέλη τόσο στις φιλοξενούσες χώρες, όσο και στις χώρες όπου θα διατεθεί το φυσικό αέριο από την Κασπία. Ο TAP θα συνεισφέρει επίσης στην ολοκλήρωση και διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, συνεισφέροντας σημαντικά στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειάς της».
Στο περιθώριο της Τελετής, ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κος. Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στη σημασία του έργου, δήλωσε σχετικά «Σήμερα περάσαμε από την περιγραφή ενός πολύ σημαντικού ενεργειακού έργου παγκόσμιας απήχησης, στην κατασκευή του. Περνάμε από τα λόγια στην πράξη, προκειμένου η Ελλάδα να χαράξει μια νέα πορεία, με ανάπτυξη για όλους. Η σημασία του TAP ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια της χώρας μας και τον άμεσο χρονικό ορίζοντα.
Αποτελεί μια ιδιαίτερη υποδομή στον τομέα της ενέργειας η οποία μπορεί να υποστηρίξει μεγάλα εγχειρήματα και μακρόπνοα σχέδια. Θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε η ενεργειακή υποδομή να είναι ικανή να στηρίξει την αναπτυξιακή προσπάθεια όλων μας, αλλά και την δυναμική αλληλεπίδραση της Ελλάδας με τις άλλες χώρες των ενεργειακών ροών και αναγκών.»
Ο διαμέτρου 48 ιντσών Διαδρατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου, ο οποίος αποτελεί το ευρωπαϊκό σκέλος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, είναι η δίοδος μεταφοράς 10 δισ. κυβικών μέτρων νέου φυσικού αερίου της Κασπίας προς την Ευρώπη από το 2020.
ΠΗΓΗ: ww.ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: